Kouvolaan saapuvan Bellraysin lauluntekijä Bob Vennum vakuuttaa, että yksinkertainen ei ole yksinkertaista

Voimakasääninen Lisa Kekaula ja vauhtisävellyksistään tunnettu Bob Vennum esiintyvät perjantaina Kouvolassa. Rumpuja kokoonpanossa soittaa Marty Ferger ja bassoa
Bernhard Wynn.
Voimakasääninen Lisa Kekaula ja vauhtisävellyksistään tunnettu Bob Vennum esiintyvät perjantaina Kouvolassa. Rumpuja kokoonpanossa soittaa Marty Ferger ja bassoa Bernhard Wynn.

Bellrays julkaisi helmikuussa 13:nnen albuminsa Punk Funk Rock Soul - Vol 2. Kulttimaineessa oleva kalifornialaisyhtye on markkinoinut albumiaan helmikuusta lähtien Euroopassa, ja kiertue päättyy Suomeen. Kouvolassa yhtye esiintyy perjantaina.

Jo vuonna 1990 ensimmäisen albuminsa julkaissut rock’n’soul-bändi tunnetaan energisestä lavaolemuksestaan ja ennen kaikkea karismaattisesta laulajastaan Lisa Kekaulasta. Hänen aviomiehensä ja yhtyeen kitaristi-lauluntekijä Bob Vennum tietää, kuka lavalla vangitsee yleisön mielenkiinnon.

— Lisa on todella vahva laulaja, ja hän on lavalla koko ajan hyvin viihdyttävä, mikä on hauskaa.

Bellrays esittää Vennumin lauluja suoraviivaisesti. Kuulostaa helpolta, mutta yksinkertaisen tekeminen ei ole yksinkertaista:

— Ei todellakaan. Maailmassa on kymmenen miljoonaa Ramonesin coverbändiä, mutta yksikään niistä ei ole Ramones. He tiesivät, miten juttu tehdään.

Mitä Vennum itse miettii kirjoittaessaan lauluja?

— Laulu on matka. Sen pitää viedä sinut jonnekin.

Vennum muistuttaa, että kuuntelija valitsee musiikin käyttötarkoituksen mukaan. Eri tilanteissa kuunnellaan musiikkia eri tavalla. Väsyneenä illalla kuultu musiikki voi aamulla kuulostaa virkistyneessä mielessä ihan toisenlaiselta.

Bellraysin keikoilla yleisö saa muutakin kuin musiikkia.

— Show’mme on musiikilla tankattua asennetta. Emme voi tehdä toista ilman toista. Jotta keikka osuu, tarvitaan molempia.

Kuulijat ovat löytäneet Bellraysin musiikista monenlaisia vaikutteita soulista funkiin ja rock’n’rollista riffijytään. Vennum vakuuttaa, että tekemisessä kuuluu myös punk — asenteena.

— Kun jazz keksittiin, musiikin teko vapautui, ja se oli hienoa. Blues merkitsi samaa tunnepuolella. Sitten tuli rock’n’roll, joka aikaa myöten alkoi jähmettyä ja muuttua mielenkiinnottomaksi.

Punk palautti popmusiikkiin katoamassa olleen energian.

— Saatoit soittaa taas todella nopeasti, saatoit huutaa ja tehdä omituisia juttuja. Tästä lähtee meidän asenteemme, Vennum sanoo.

Bellrays Kouvolan House of Rockissa 23.3. Lämmittelijänä Have You Ever Seen the Jane Fonda Aerobic VHS?

Luetuimmat