"Keitän nyt kahvit", totesi Tuure Kilpeläinen kuultuaan kahdesta Emma-ehdokkuudestaan – Kaihon karavaani on ehdolla vuoden yhtyeeksi ja Paluu paratiisiin vuoden iskelmälevyksi, Viikate myös ehdolla

Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani on ehdolla kahden Emma-palkinnon saajaksi. Viikate on ehdolla Vuoden rock -kategoriassa. Suomipopin tulokas BEHM kahmi eniten Emma-ehdokkuuksia.

Moises Garibay

Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani on ehdolla kahden Emma-palkinnon saajaksi. Arkistokuva on viime kesänä Ankkapurhassa järjestetystä konsertista.
Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani on ehdolla kahden Emma-palkinnon saajaksi. Arkistokuva on viime kesänä Ankkapurhassa järjestetystä konsertista.

Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani -yhtye on Emma-gaalassa ehdolla vuoden yhtyeeksi ja Paluu paratiisiin -albumi ehdolla vuoden iskelmäksi.

Kouvolalaisyhtye Viikatteen Rillumarei!-albumi on puolestaan ehdolla vuoden rocklevyksi.

Emma-palkinnot jaetaan vuotuisessa musiikkialan palkintotapahtumassa Emma-gaalassa 14. toukokuuta Helsingissä. Tänä vuonna palkintoja jaetaan kaikkiaan 24 ehdokassarjassa, joista vuoden kotimainen artisti tai yhtye valitaan yleisöäänestyksellä.

Kilpeläinen ja hänen karavaanarinsa ovat voittaneet aiempina vuosina yhteensä 12 Emmaa.

Lisäksi Kilpeläinen itse on palkittu vuoden 2011 miessolistina ja vuoden 2012 miesartistina, ja hänen Jonna Tervomaalle säveltämä Suljettu sydän -kappale vuoden 1998 biisinä.

Kilpeläinen on kasvanut Kouvolassa. Hän muutti viime vuonna Helsingistä Inkeroisiin vaimonsa Manuela Boscon kanssa.

Muusikko kommentoi ehdokkuuksia yhtyeen Facebook-sivulla tyylikkään lakonisesti.

– Olemme EMMA-ehdokkaana. Keitän nyt kahvit.

Viikate on aiemmin voittanut kuusi Emmaa.

"Virtuoosimaiset soittajat, laaja musiikin kirjo"

Raati perustelee Kaihon karavaanin ehdokkuuksia muun muassa sillä, että sen tarjoama musiikillinen maisema on ainut laatuaan.

– Karavaanin virtuoosimaiset soittajat, laaja musiikin kirjo, rytmi ja meininki on ainutlaatuista Suomessa – niinpä kombo onkin yksi kysytyimmistä keikkakokoonpanoistamme, vuodesta toiseen. Kriitikoiden ja suuren yleisön arvostamat albumit ovat rikkoneet kulta- ja platinarajoja ja Tuure yhtyeineen on palkittu useilla musiikkialan palkinnoilla, kuuluu valintaperustelu.

Paluu paratiisiin -albumilla taas kuuluu lämpöä ja valoa, kaihoa ja kaipuuta selittämättömään.

– Paratiisi ei ole raamatullinen vaan henkilökohtainen tila, joka kuvaa paluuta vilpittömyyteen ja herkkyyteen, omaan rauhaan jota maailman kuohunta ei järkytä. Lauluissa pohditaan rakkautta, henkisyyttä, yksinäisyyden merkitystä, veljeyttä, maailman tilaa.

Musiikki levyllä elää vahvasti ja herkästi, rytmisesti ja väkevästi, valitsijaraati suitsuttaa.

– Albumin upea voimaballadi Rakastan sua niin et se sattuu on noussut valtavaksi radiohitiksi ja puhuttelevaksi nykyklassikoksi.

Viikatteen Rillumarei!-levyn raati kuvaa tarraavan "syyspoplarin helmaan iloisen verikoiran lailla".

– Kolmentoista studioalbumin ja satojen keikkojen tuomalla kokemuksella Viikate on heittämällä yksi vakuuttavimmista ja kovimmista suomirockin nimistä.

Esikoislevynsä julkaissut BEHM sai kuusi ehdokkuutta

Eniten Emma-ehdokkuuksia kahmi Draaman kaari viehättää -esikoislevynsä viime vuonna julkaissut laulaja BEHM. Hän on ehdolla kaikkiaan kuudessa eri kategoriassa, muun muassa vuoden artistin, vuoden albumin ja vuoden biisin Emman saajaksi.

Lähes yhtä koville sijoituksille ylsivät Maustetytöt, Antti Tuisku ja Arttu Wiskari, jotka kaikki tavoittelevat voittoa viidessä kategoriassa. Heillä kaikilla on ehdokkuus vuoden albumi -kategoriassa. Lisäksi Wiskari ja Tuisku kisaavat myös muun muassa vuoden artistin tittelistä. Maustetytöt ja Tuisku ovat ehdolla myös kriitikoiden valinta -kategoriassa.

Vuoden artistin tittelistä kisaavat lisäksi Cledos, Evelina ja Vesala sekä vuoden albumista Mouhous ja Nightwish. Vuoden biisin palkintoa tavoittelevat Wiskarin ja BEHMin lisäksi Elastinen feat. Jenni Vartiainen, Erika Vikman, Kube ja William feat. Clever.

Kolmanneksi kovimpaan suoritukseen ehdokkuuskisassa ylsivät neljässä kategoriassa ehdolla olevat Ibe, Mouhous, Nightwish, Ruusut ja William.

Tuure Kilpeläisen ja Kaihon karavaanin ja Viikatteen voittamat Emmat

Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani:

Vuoden yhtye 2016

Vuoden artisti 2016

Vuoden iskelmäalbumi 2016: Surusilmäinen kauneus

Vuoden musiikkivideo 2016: Autiosaari

Vuoden iskelmäalbumi 2014: Käpälikkö

Vuoden artisti 2014

Vuoden yhtye 2012

Vuoden iskelmäalbumi 2012: Afrikan tähti

Vuoden artisti 2012

Vuoden iskelmäalbumi 2011: Erämaa

Vuoden miessolisti 2011: Tuure Kilpeläinen

Vuoden biisi 2010: Valon pisaroita

Vuoden iskelmäalbumi 2010: Valon pisaroita

Vuoden musiikkivideo 2010: Valon pisaroita

Vuoden biisi 1998: Suljettu sydän (Jonna Tervomaa) säv. Tuure Kilpeläinen, san. Jonna Tervomaa ja Tuure Kilpeläinen.

Viikate:

Vuoden rock-albumi 2016: XII – Kouvostomolli

Vuoden artisti 2013

Vuoden rock-albumi 2012: Petäjäveräjät

Vuoden albumi 2009: Kuu kaakon yllä

Vuoden rockalbumi 2009: Kuu kaakon yllä

Vuoden artisti 2009: Viikate