Menneisyyden haamuja

Saara Kesävuori: Askeleen edellä.271 sivua. Tammi 2017.

Saara Kesävuoren kahdessa edellisessä jännärissä on seurattu elämänsä suuntaa etsivän, rikosten selvittelyyn sotkeutuvan ex-nyrkkeilijän Anni Elorannan vaiheita. Kiinnostavan ristiriitainen hahmo tavataan myös kirjailijan uusimmassa, Askeleen edellä -romaanissa.

Tällä kerralla Anni ajautuu selvittämään mysteerivyyhtiä, johon kiertyvät perhekodin pihasta siepattu vauva, epäilyttävä miekkailuguru Frans ja vanha nyrkkeilykaveri Johanna. Yllättäen myös Annin isä Saarinen ja veli Santtu tuntuvat olevan salaperäisen sieppaajan tähtäimessä.

Hahmoja ja erilaisia aihelmia on tarinassa valtava määrä.

Kesävuoren tyyliin tarinaan on keritty toisiinsa liittymättömän tuntuisia juonilinjoja, jotka lopussa loksahtavat nätisti yhteen. Kerrotun avulla ei pysty arvaamaan, miten kokonaisuus rakentuu. Lopullisen kuvan kirkastuminen on tästä huolimatta oikein viihdyttävää.

Hahmoja ja erilaisia aihelmia on tarinassa valtava määrä, mutta Kesävuori pitää langat hienosti hyppysissä. Jännitystä on sivuille kuitenkin ladattu jo melkein liikaa. Tehoja syö se, että lähes aina kun henkilö hiippailee rappukäytävään tai kellariin, on luvassa hyökkäys tai muuta yllättävää.

Romaanin vahvuuksia ovat sulavasti juokseva juoni ja nopealiikkeiset käänteet. Psykologiset ulottuvuudet sen sijaan jäävät miedommin käsitellyiksi sekä rikosten motiivien että Annin yksityiselämän valintojen osalta.

Kesävuori tasapainottelee onnistuneesti väkivaltakuvaston määrän kanssa. Välillä veri vuotaa ja kehon osat irtoilevat, mutta raakuuksia ei juututa ruotimaan liian pitkäksi aikaa. Ihmismielen pimeyksissä ei liioin sukellella kovin syvällä. Myös tämä pitää lukijan ahdistuksen sopivalla tasolla. |

Marjo Jääskä

Hyvää: Annin isän ja edesmenneen äidin vasemmistolaisuus tuo tarinaan mukaan yhteiskunnallisuutta ja historiallisuutta.

Huonoa: Kaikki rikosvyyhdin yksityiskohdat eivät saa riittävästi huomiota.

Erityistä: Kesävuoren rikoskirjailijan ura sai vauhtia Kouvolan dekkarinovellikilpailusta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.