Nuorten häiriköinti jatkuu yhä Myllykosken ja Inkeroisten kirjastoissa – Omatoimiaikaa aiotaan tästä syystä supistaa viikonloppuisin kolmella tunnilla

Osa asiakkaista pelkää asioida kirjastoissa omatoimiaikana, jolloin paikalla ei ole henkilökuntaa. Tilapäinen rajoitus kestäisi viisi kuukautta.

Katja Juurikko

Omatoimikirjastoissa, myös Inkeroisissa, on kameravalvonta.
Omatoimikirjastoissa, myös Inkeroisissa, on kameravalvonta.

Myllykosken ja Inkeroisten omatoimikirjastojen aukioloaikoja ollaan supistamassa tilapäisesti. Syynä ovat nuorison aiheuttamat häiriöt kirjastoissa etenkin viikonloppuiltaisin.

Kirjastot suljetaan vuoden alusta lähtien perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin jo kello 17. Nykyisellään kirjastot menevät kiinni viikonloppuisin kello 20. Määräaikainen rajoitus kestää 1.1.—2.6.

— Tilanne ei ole rauhoittunut toivotulla tavalla Inkeroisissa ja Myllykoskella. Siksi päädyimme esittämään aikuisväestön lautakunnalle, että kirjastot laitetaan kokonaan kiinni metelöinnin kannalta vilkkaimpien tuntien ajaksi. Tarkoitus on kehitellä ongelman ratkaisemiseksi myös muita toimia, Kouvolan kirjastotoimenjohtaja Selja Kunttu kertoo.

Etenkin lapset pelkäävät

Järjestyshäiriöt ovat Inkeroisissa ja Myllykoskella viikoittaisia. Valituksia on tullut nuorten asiattomasta kielenkäytöstä, metelöinnistä ja paikkojen sotkemisesta.

Kuntun mukaan osittain kyse on tahattomasta häiriöstä. Meteliä syntyy, kun nuoria on koolla suuri määrä.

— Valitettavasti asiaton kielenkäyttö on kuitenkin kohdistunut joissain tapauksissa myös muihin asiakkaisiin. Osa kirjastojen käyttäjistä kokee nuorten käyttäytymisen pelottavana, etenkin lapset. Se on harmillista.

Kuntun mukaan omatoimiajan supistaminen ei ole ihanteellinen ratkaisu, koska se vaikeuttaa tavallisten asiakkaiden asiointia kirjastossa. Hän uskoo yhdeksän viikkotunnin supistamisen myös vähentävän jonkin verran lainauksia.

Valitettavasti asiaton kielenkäyttö on kohdistunut myös muihin asiakkaisiin. — Selja Kunttu

Mikään keino ei ole tepsinyt nuoriin

Järjestyshäiriöt ovat jatkuneet jo pitkään Myllykosken ja Inkeroisten kirjastoissa. Levottomuuksia on yritetty suitsia monin tavoin ja kaupungin nuorisotoimen avulla mutta tuloksetta.

Joiltain nuorilta on evätty pääsy kirjastoon omatoimiaikana. Kirjastot ovat myös olleet yhteydessä nuorten vanhempiin.

Aikuisväestön lautakunta päättää omatoimiaikojen supistamisesta keskiviikkona.

Luetuimmat