Kymi Sinfoniettan lokakuun ensimmäinen konsertti soi vain Kotkassa – Elinvoimalautakunta ilmaisi kannanottonsa orkesterin puolesta

Orkesteri juhlii lokakuun ensimmäisessä konsertissa virolahtelaissäveltäjä Uuno Klamia, jonka syntymästä tuli tänä syksynä 120 vuotta.

Kimmo Seppälä

Pianisti Esa Ylönen esiintyy Kymi Sinfoniettan soittajien kanssa Klami-iltamissa Kotkan konserttitalossa 1. lokakuuta. Konsertissa esiintyy 17 orkesterin soittajaa, viulisti Tarmo Adson on yksi heistä.
Pianisti Esa Ylönen esiintyy Kymi Sinfoniettan soittajien kanssa Klami-iltamissa Kotkan konserttitalossa 1. lokakuuta. Konsertissa esiintyy 17 orkesterin soittajaa, viulisti Tarmo Adson on yksi heistä.

Kymi Sinfonietta avaa lokakuun Uuno Klamin kamarimusiikkiteoksilla.

Virolahtelaissäveltäjän 120-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Kotkan konserttitalossa järjestetään torstaina Klami-iltamat yhteistyössä Uuno Klami -seuran kanssa.

– Klami on yhteinen intohimomme, Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen kertoo.

Iltamissa seuran varapuheenjohtaja, pianisti Esa Ylönen, esittää Kymi Sinfoniettan muusikoiden kanssa harvoin kuultuja Klamin kamari- ja salonkimusiikin helmiä.

– Osaa kappaleista ei esitetty sitten 1930-luvun, jolloin Klami sävelsi ne Radion Salonkiorkesterille, Ylönen kertoo.

Kotkan elinvoimalautakunta otti kantaa säästösuunnitelmiin

Kymi Sinfonietta on kahden kaupungin orkesteri, ja yleensä konsertit esitetään sekä Kotkassa että Kouvolassa. Luostarisen mukaan Klami-iltamat järjestetään poikkeuksellisesti vain Kotkassa.

– Kouvola leikkasi orkesterin avustusta 10 prosenttia vuodelle 2020, ja orkesteri on velvoitettu tekemään enemmän konsertteja Kotkassa, Luostarinen kertoo.

Toimitusjohtaja painottaa, että orkesteri on saanut kotkalaisten lisäksi runsaasti tukea myös kouvolalaisilta, eikä konsertti liity mitenkään ensi vuoden avustuksen leikkausuhkaan ja siitä käytyyn keskusteluun.

– Se, että rahoituksemme ei ole tasapainossa omistajakaupunkien kesken, aiheuttaa meille ja toiminnallemme suurta hankaluutta. Emme itse haluaisi tällaista tilannetta kaupunkien ja niiden kuulijoiden välille, koska tasapuolisuus on ollut yksi tärkeimmistä toimintaperiaatteistamme kaikkina 21 toimintavuotenamme.

Kotkassa orkesterin tukijoihin on liittynyt Kotkan kaupungin elinvoimalautakunta, joka on esittänyt voimakkaan kannanottonsa sen puolesta, että Kymi Sinfoniettan toiminta säilytetään nykytasolla.

Lautakunnan puheenjohtaja Matti Koski kertoo, että asia nousi esiin syyskuun kokouksessa esityslistan ulkopuolelta.

Ella Karttunen

Kymi Sinfonietta on ollut mukana toteuttamassa kansainvälistä Uuno Klami -sävellyskilpailua, joka järjestetään neljän vuoden välein. Syksyllä 2019 kilpailun voiton vei italialainen Andrea Portera.
Kymi Sinfonietta on ollut mukana toteuttamassa kansainvälistä Uuno Klami -sävellyskilpailua, joka järjestetään neljän vuoden välein. Syksyllä 2019 kilpailun voiton vei italialainen Andrea Portera.

– Kulttuurilautakuntalaisina ymmärrämme kulttuurin merkityksen yhteiskunnalle. Kannanotto on myötätuntomme osoitus orkesterille, Koski sanoo.

Koski huomauttaa, että maakuntaorkesteri toimii jo nyt pienellä budjetilla. Jos kokoonpanosta joudutaan vähentämään soittajia, se ei ole enää Kymi Sinfonietta.

Suomalaisen modernismin isä

Kotka on tukenut meitä, joten haluamme tällä konsertilla tarjota kotkalaisyleisölle jotain spesiaalia. — Riikka Luostarinen

Vuosina 1900–1961 eläneen Uuno Klamin syntymästä tuli 20. syyskuuta kuluneeksi 120 vuotta. Virolahdella syntynyt musiikintekijä asui myöhemmin Helsingissä, mutta työskenteli urallaan myös Pariisissa ja Wienissä.

Ylönen on tuonut säveltäjä Eero Kestin kanssa Klamin kamarimusiikkituotantoa soittajien ulottuville editoituaan hänen teoksiaan nuottikirjoiksi. Pianistin mukaan Klami on hyvä esimerkki siitä, että pienestä maalaispitäjästäkin voi ponnistaa kansainväliseen menestykseen.

– Klami oli suomalaisen modernismin isä ja oman tien kulkija. Hän oli sitoutunut taiteeseen ja kotiseutuunsa, mikä heijastui hänen musiikkiinsa.

Kymi Sinfonietta puolestaan on pitänyt paikallissäveltäjän nimeä esillä kansainvälisissä Uuno Klami -sävellyskilpailuissa, joita on järjestetty Kymenlaaksossa vuodesta 2003 lähtien.

Raimo Eerola

Syyskaudella valokeilaan pääsevät Kymi Sinfoniettan omat soittajat. Trumpetisti Visa Haarala soittaa flyygelitorvea Rion sydän -konsertissa marraskuussa.
Syyskaudella valokeilaan pääsevät Kymi Sinfoniettan omat soittajat. Trumpetisti Visa Haarala soittaa flyygelitorvea Rion sydän -konsertissa marraskuussa.

– Klami toi Suomeen kansainvälisiä tuulahduksia. Hän eli tuntosarvet esillä, Luostarinen toteaa.

Syksyllä valokeilassa orkesterin omat muusikot

Kymi Sinfonietta on julkaissut syyskauden tulevaa ohjelmistoa. Marraskuun 18. päivään ulottuvassa ohjelmassa on yhteensä kuusi konserttia, joista kaikki kuusi esitetään Kotkassa ja neljä Kouvolassa.

– Näiden lisäksi tänä vuonna olisi tarkoitus järjestää vielä kolme konserttia, yksi marraskuun lopulla ja kaksi joulukuussa, Luostarinen sanoo.

Hänen mukaansa koko loppuvuoden ohjelmistoa ei voida vielä julkaista koronatilanteen mahdollisista muutoksista johtuen. Myös loka–marraskuun esitykset on suunniteltu poikkeusolojen ehdoilla tavallista pienemmille kokoonpanoille. Valokeilassa ovat orkesterin omat muusikot.

– Syksyn ohjelmisto oli alun perin rakennettu kokonaiselle orkesterille. Meille oli tulossa ulkomaalaisia vieraitakin, mutta nämä vierailut jouduttiin perumaan.

Valoisaa ja iloista musiikkia

Luostarinen kertoo, että syksyn konsertteihin on valittu valoisaa ja iloista musiikkia. 14. ja 15. lokakuuta Kotkassa ja Kuusankoskella vierailee yksi Suomen tämän hetken kysytyimmistä sellisteistä Jonathan Roozeman.

Olari Eltsin johtamissa konserteissa kuullaan Joseph Haydnin Sellokonsertto C-duurissa ja Aaron Coplandin Appalakkien kevät-sarja.

Katja Luoma

Sellisti Jonathan Roozeman esiintyy Kymi Sinfoniettan solistina 14. ja 15. lokakuuta.
Sellisti Jonathan Roozeman esiintyy Kymi Sinfoniettan solistina 14. ja 15. lokakuuta.

Orkesterin omia soittajia esiintyy konserttimestari Raymond Coxin liidaamassa Valovoimaa!-konsertissa 28. ja 29. lokakuuta. Marraskuussa kuullaan viime keväältä syksylle siirtynyt kolmen konserttikokonaisuuden sarja.

Syyskuun konserteissa paljon kävijöitä

Turvallisuusohjeista johtuen myös loppusyksyn esityksiin myydään normaalia vähemmän lippuja. Keskimäärin joka toinen paikka jätetään käyttämättä, joten kuulijoita mahtuu Kotkan konserttitaloon 112 ja Kuusankoskitaloon 130.

Luostarisen mukaan syyskuun konsertit olivat hyvin suosittuja. Osa konserteista oli loppuunmyytyjä. Hän uskoo, että vaikeina aikoina kulttuurin merkitys korostuu.

Kymi Sinfoniettan konsertit 1.10.–18.11.

Klami-iltamat: Uuno Klami 120 vuotta! 1.10. klo 19 Kotkan konserttitalossa. Kymi Sinfoniettan muusikot ja pianisti Esa Ylönen.

Sellon lumoa 14.10. klo 17 ja 20 Kotkan konserttitalossa ja 15.10. klo 19 Kuusankoskitalossa. Kapellimestari Olari Elts, solisti Jonathan Roozeman (sello).

Valovoimaa! 28.10. klo 17 ja 20 Kotkan konserttitalossa ja 29.10. klo 19 Kuusankoskitalossa. Liidaus konserttimestari Raymond Cox, solistit Auli Konttinen (huilu), Dimas Ruiz Santos (oboe), Karita Siljander (fagotti), Janne Laine (käyrätorvi).

Rion sydän 4.11. klo 19 Kotkan konserttitalossa ja 5.11. klo 19 Kuusankosken Pato Klubilla. Visa Haarala (flyygelitorvi), Vladimir Belov (vibrafoni), Ville Herrala (basso).

Puhaltajien ragtime 11.11. klo 19 Kotkan konserttitalossa ja 12.11. klo 19 Kouvolan kaupungintalossa.

Samettiset jouset 18.11. klo 19 Kotkan konserttitalossa. Liidaus Raymond Cox, solisti Linda Fogelsone (viulu).

– Konsertointi on ollut tämän syksyn valoisa asia. Ihmiset ovat kuunnelleet esityksiä kyynelsilmin. Selvästi yleisö on nauttinut siitä, että elävää musiikkia on taas tarjolla.

Juttua muokattu 30.9. kello 10.22: täsmennetty kohtaa konserttien jakautumisesta Kotkan ja Kouvolan välillä.