Kymi Sinfoniettan koronakeväästä ei tullutkaan puhdas katastrofi – Orkesteri kysyy asiakkailtaan, aikovatko nämä palata konserttisaleihin syksyllä

Musiikki: Kouvolan ja Kotkan yhteiseltä orkesterilta peruuntuivat konsertit ja samalla suuri määrä kuluja. Kuulijoiden tuki on merkinnyt paljon.

Katja Juurikko

Riikka Luostarinen toteaa, että koronapandemia on kohdellut orkesteria hellemmin kuin esimerkiksi teattereita, koska laitosten kulurakenne on erilainen. "Heillä pyörivät isot produktiot, jotka kestävät koko kauden. Meillä puhutaan yksittäisistä konserteista."
Riikka Luostarinen toteaa, että koronapandemia on kohdellut orkesteria hellemmin kuin esimerkiksi teattereita, koska laitosten kulurakenne on erilainen. "Heillä pyörivät isot produktiot, jotka kestävät koko kauden. Meillä puhutaan yksittäisistä konserteista."

Toisin kuin monelle muulle kulttuurilaitokselle, Kymi Sinfoniettalle koronakuukaudet eivät ole tarkoittaneet taloudellisesti täydellistä katastrofia.

Orkesterin toimitusjohtajan Riikka Luostarisen mukaan keskeinen syy on se, että Kymi Sinfonietta pystyi perumaan kaikki kevään konserttinsa nopeasti, heti maaliskuun puolivälissä. Samalla peruuntui konserttien järjestämiseen liittyviä kuluja, kuten kapellimestareiden palkkioita, kuljetuksia, majoituksia, päivärahoja, markkinointikustannuksia ja nuottivuokria.

Lipputulojen menetys keväältä on noin 80 000 euroa. Luostarinen sanoo, että valtaosa kausikorttilaisista ja muista lipun ostaneista päätyi lahjoittamaan rahat orkesterin toiminnan tukemiseen.

– Se merkitsee meille todella paljon paitsi taloudellisesti myös henkisesti. Kuulijat ovat kuin perhettä, heitä on ikävä.

Paljon avoimia kysymyksiä

Luostarinen myöntää olevansa huolissaan syksystä.

– Vielä tilanne on stabiili, mutta tulevaisuudesta ei tiedä.

Kymi Sinfonietta julkaisee ensi viikolla verkkosivuillaan asiakaskyselyn, jonka tehtävä on kartoittaa kuulijoiden ajatuksia syyskaudesta.

– Haluamme tietää, millä mielin ihmiset ovat konserttien kanssa. Aikovatko he lähteä taas käymään, mikä antaisi turvallisuudentunnetta? Ja jos konsertteja striimataan verkkoon, ovatko ihmiset valmiita maksamaan siitä?

Luostarisen mukaan Suomen sinfoniaorkesterit ry on mukana tekemässä ohjeistusta esitysten toteuttamiseksi turvallisesti.

Avoimia kysymyksiä on vielä paljon: Tuleeko uusia kokoontumisrajoituksia? Montako ihmistä lavalla saa olla? Voivatko kansainväliset artistit saapua Suomeen?

– Monessa orkesterissa syksyn kausiohjelman julkistus on siirtynyt, niin meilläkin.

En voi tehdä töitä murehtien. Yritän mennä päivä kerrallaan ja pitää aivot siinä asennossa, että on monta erilaista suunnitelmaa ja mahdollisuutta. — Riikka Luostarinen

Kymi Sinfonietta on tehnyt varasuunnitelmaa toisensa perään. Orkesterin olisi määrä matkustaa syksyllä maailmalle, mutta nyt ulkomaankonserttien tilanne on epävarma.

Luostarinen sanoo tottuneensa työssään siihen, että asiat voivat muuttua nopeasti.

– En voi tehdä töitä murehtien. Yritän mennä päivä kerrallaan ja pitää aivot siinä asennossa, että on monta erilaista suunnitelmaa ja mahdollisuutta. Aina pitää vain pudota jaloilleen.

Kaikille on riittänyt töitä

Kouvolan ja Kotkan yhteisen orkesterin liikevaihto oli viime vuonna hieman alle 300 000 euroa. Miinusta tuli noin 39 000 euroa.

– Aina muuten ollaan menty nollille tai plussalle. Viime vuodesta tuli miinusta, sillä työskentelimme väistötiloissa, Luostarinen sanoo.

Tämän kevään tilanne on ollut siinä määrin vaikea, että orkesteri on hakenut opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää koronatukea.

Konserttien peruuntumisesta huolimatta koko henkilökunnalle on riittänyt töitä. Luostarinen kertoo, että hallinto on työskennellyt täysillä – samoin kuin muusikot, joilla on ollut tehtävänään muun muassa verkko- ja videotuotantoja.

Sosiaalisen median Kymi Sinfonietta Lives -materiaalia hän luonnehtii "mielettömäksi digiloikaksi".

– Nyt muusikoihin on päässyt tutustumaan uudella tavalla, myös heidän arkensa kautta. Olemme saaneet katsojilta palautetta, että tämän jälkeen konserttiin tulee ihan eri tunteella kuin ennen.

Lisäksi muusikot ovat sovittaneet materiaalia, kirjoittaneet nuotteja puhtaaksi ja suunnitelleet tulevia jalkautumisohjelmia. Kaiken keskellä kotona on myös harjoiteltu.

Orkesterin on määrä levyttää syksyllä Kalevi Ahon toinen sellokonsertto. Julkaisija on ruotsalainen Bis-levymerkki, jolle Kymi Sinfonietta levytti Ahoa myös viime vuoden keväällä.