Nuorisokeskus Anjalan 20-vuotisjuhlanäyttelyn taideteokset teki lähes 200 lasta ja nuorta – "Koko ajan hyvää tekemistä, ei puhelimilla", on yksi ajatuksista teoksessa Say Yes to the Anjala

Maalaukset, runot ja valokuvat syntyivät kokemuksista leirikouluissa. "Haluamme antaa tilan ja äänen nuorille. Jokaiseen projektiin osallistuvan panos on ollut tärkeä", ohjaaja Milja Järvensivu sanoo.

Moises Garibay

Milja Järvensivu kertoo teoksen Say Yes to the Anjala (taustalla) heijastavan nuorten kokemuksia leirikouluista.
Milja Järvensivu kertoo teoksen Say Yes to the Anjala (taustalla) heijastavan nuorten kokemuksia leirikouluista.

Minä olen tässä -näyttely esittelee ajatuksia ja merkityksiä, joita nuorille on jäänyt mieleen Nuorisokeskus Anjalan leirikouluista. Näyttelyn kokosi Anjalan kartanon Makasiinikahvilan yläkertaan taiteen maisteri, nuorisokeskuksen nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja Milja Järvensivu.

– Halusimme järjestää juhlavuoden kunniaksi nuorten tekemän yhteisötaiteen näyttelyn, Järvensivu kertoo.

Teoksessa Say Yes to the Anjala värikkäistä maalauksista nousee esiin erilaisia viestejä. Neliön muotoisista tauluista löytyy sanoja, kuten nurmikkouinti, jäkälähappo, jousiammuntaa ja lipunryöstöä.

Toisissa lukee maailman parasta jäätelöä, rohkaiseva, pizza ja ystävyyttä. Nurmikkouinnin merkitystä Järvensivu ei tiedä, mutta jäkälähappo kuuluu leirien pakohuoneen kaltaiseen Escape Camp -ohjelmaan.

– Siinä mennään tiimeissä metsään ja ratkotaan ongelmia. Metsätutkijat tutkivat pelissä jäkälähappoa.

Moises Garibay

Osa Say Yes to the Anjala -teoksesta.
Osa Say Yes to the Anjala -teoksesta.

Puhelimet pois leirillä

"Koko ajan hyvää tekemistä, ei puhelimilla", lukee yhdessä tauluista. Leirikoulutoiminnassa ei yleensä käytetä puhelimia, ellei siitä erikseen sovita. Yleensä luokka ja opettajat määrittelevät itse omat sääntönsä niistä.

– Useimmissa luokissa kannustetaan mieluummin keksimään pihaleikkejä. Ihanaa, että nuoret itsekin arvostavat tekemistä ilman kännyköitä, Järvensivu sanoo.

Nuorisokeskus Anjalan leirikoulu kestää yleensä kahdesta viiteen päivään. Lapset ja nuoret majoittuvat paikan päällä, ja heille on järjestetty ohjelmaa. Say Yes to the Anjala on tehty viime syksyn leirikouluissa, koska kevään leirit peruuntuivat.

Monessa taulussa nuoret ovat nostaneet esiin luokan yhteishengen ja yhteistyön. Joissakin tauluissa on vain värejä, koska teksti ei tartu kuvansiirrolla tummiin väreihin, mutta värit heijastavat myös tunteita.

– Nuoret ovat ajatelleet, miten niillä voi kertoa fiiliksiä.

Moises Garibay

Kupit puolillaan -teos innosti päiväleiriläisiä.
Kupit puolillaan -teos innosti päiväleiriläisiä.

Kaikki nuorista ovat samanvertaisia, mutta jokainen omanlaisensa. — Milja Järvensivu

Sirpaleita runoina

Kupit puolillaan -teoksessa pöydällä on esillä luonnonantimia: jäkälää, kiviä, kasveja ja käpyjä. Vanhemmat nuoret ovat tehneet työpajassa betonikupit, jotka 8–13-vuotiaat päiväleiriläiset täyttivät kesäkuun alussa.

– Samalla he pohtivat, onko kuppi puoliksi täynnä vai puoliksi tyhjä ja mitä se voisi tarkoittaa. Heillä oli todella positiivisia ajatuksia. Kun kuppi on puolillaan, siihen mahtuu vielä lisää.

Päiväleiriläiset olivat Järvensivun mukaan innoissaan, kun he kuulivat, että kerätyt asiat menevät taidenäyttelyyn. He kokivat työnsä tärkeäksi

Valokuvat seinällä he ovat ottaneet vanhalla Polaroid-kameralla. Osa niistä on otettu Anjalan alueelta tehtyjen runojen perusteella.

Katosta riippuvassa Sirpaleista kootut -teoksessa on vanhempien nuorten, yli 17-vuotiaiden kirjoittamia runoja sanataidepajasta. Järvensivun mielestä ei tarvitse olla ammattilainen tehdäkseen taidetta.

– Voi antaa tulla sen, mitä mielen päällä on. Se riittää ja on hyvä niin. Ei tarvitse osata etukäteen mitään.

Sirpaleet kuvaavat myös sitä, ettei kaikki aina ole itsestäänselvää tai helppoa. Jokainen voi pysähtyä miettimään hetken, mitä kirjoittaja tarkoittaa runolla.

Viimeisenä työnä näyttelyssä nähdään kuudesluokkalaisten savityöpajassa tehty taulu, nimeltään Joukko yksilöitä.

– Koemme nuorisokeskuksessa tärkeäksi, että vaikka kyseessä on luokka tai ryhmä, kaikki nähdään yksilöinä. Kaikki nuorista ovat samanvertaisia, mutta jokainen omanlaisensa.

Näyttely on avoinna 22.6.–31.8. Makasiinikahvilan aukioloaikoina.

Moises Garibay

Runosirpaleet roikkuvat kahvilan katosta.
Runosirpaleet roikkuvat kahvilan katosta.

Runo Sirpaleista kootut -taideteoksesta

Alkukesän maisema Makasiinikahvilan portailla.

Kädessäni on kupillinen kahvia. Puissa on vaalenvihreät hiirenkorvat ja valkoisia kukkia.

Ohitse kulkee joukko turisteja kameroineen. Kiirehtikää vähemmän, näette enemmän!

Joukko keskustelee iloisesti ja osoittelee käsillään vanhan kartanon suuntaan.

Liekö rouva Wrede koskaan siemaillut kahvia näillä portailla?

Ehkä ei. Jatkamme pian matkaa.

Luetuimmat