Elementtikuormien purkua tehovalvottiin: tulokset huonoja, mutta Kaakkois-Suomessa vähän keskimääräistä parempia

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Tyypillinen, ja laiton tilanne elementtikuorman purkutyöstä: työntekijät työskentelevät yli kahden metrin korkeudessa ilman minkäänlaisia putoamissuojauksia.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) tehovalvoi viime viikolla elementtikuormien purkutyötä.

Se tarkasti 122 rakennustyömaata eri puolella Etelä-Suomea. Niistä 20 oli Kaakkois-Suomessa, kymmenen Etelä-Karjalassa ja kymmenen Kymenlaaksossa.

Tarkastushetkellä elementtikuorman purkutyö oli käynnissä 36 työmaalla.
Niistä alle puolessa, eli 16 työmaalla käytettiin asianmukaisia putoamissuojauksia.
Kolmessa tapauksessa työ jouduttiin keskeyttämään työntekijöiden välittömän putoamisvaaran vuoksi.

Näistä tapauksista annettiin putoamisvaarallisen työmenetelmän käyttökielto sakon uhalla viidelle työnantajalle: päätoteuttajille, kuljetusliikkeelle ja elementtiasennusyritykselle. Lopuille annettiin viranomaisohjausta asian korjaamiseksi.

Huolestuttavinta oli, että elementtikuormien purkutyön turvallisuutta ei ollut suunniteltu millään työmaalla yhtä lukuun ottamatta.
Tehovalvontaa tehtiin, koska elementtikuormien purkutyöhön liittyy suuri putoamisriski sekä riski jäädä kaatuvan elementin alle. Vakavia tapaturmia on sattunut paljon.

Kaakkois-Suomen alueella yhdessä yrityksessä oli puutteita kuorman päällä työskentelyssä, ja kolmessa yrityksessä putoamissuojausten suunnittelussa.
Virheistä selvittiin kuitenkin huomautuksilla.
— Otos on tosin pieni, mutta näiden kahdenkymmenen perusteella voisi sanoa, että Kaakkois-Suomessa asiat ovat vähän keskimääräistä paremmin hallussa, toteaa ylitarkastaja Jari Nykänen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.