Amk-valintakokeet järjestetään pian kaikissa kampuskaupungeissa — Kouvolassa koepäivä on tiistaina 29. lokakuuta

Uuteen valintakokeeseen on ilmoittautunut 25 000 hakijaa. Xamkin järjestämiin valintakoetilaisuuksiin on ilmoittautunut yhteensä 1 114 hakijaa.

Katja Juurikko

Kouvolan kampuksella valintakoepäivä on tiistaina 29. lokakuuta.
Kouvolan kampuksella valintakoepäivä on tiistaina 29. lokakuuta.

Ammattikorkeakoulujen uusi yhteinen amk-valintakoe järjestetään ensimmäisen kerran 29.10.–1.11.2019. Digitaaliseen valintakokeeseen on ilmoittautunut 25 000 hakijaa.

Ammattikorkeakouluissa on tarjolla syksyn yhteishaussa 6324 aloituspaikkaa, ja amk-valintakoe on pääasiallinen valintatapa koulutukseen syksyn yhteishaussa.

Valintakoe yhtenäistää ja tasa-arvoistaa valintamenettelyjä eri aloilla. Kaikki alat käyttävät valintakoetta lukuun ottamatta kulttuurialaa.

Muutos aiempiin valintakokeisiin verrattuna on merkittävä, sillä hakija voi nyt yhdellä kokeella hakea useisiin hakukohteisiin eri ammattikorkeakouluissa ja eri aloilla.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kampuksilla valintakoe järjestetään peräkkäisinä päivinä ensi viikolla seuraavasti: 

tiistaina 29.10. Kouvolassa

keskiviikkona 30.10. Kotkassa

torstaina 31.10. Savonlinnassa

perjantaina 1.11. Mikkelissä

Jokaisella kampuksella valintakoe järjestetään päivän aikana kaksi kertaa: aamupäivällä ja iltapäivällä.

Xamkin järjestämiin valintakoetilaisuuksiin on ilmoittautunut yhteensä 1 114 hakijaa. Koska hakija saa itse valita, missä valintakoepaikassa osallistuu kokeeseen, Xamkin kampuksilla järjestettäviin kokeisiin osallistuu myös muihin ammattikorkeakouluihin hakevat. Xamkiin hakevat saattavat puolestaan osallistua kokeeseen jossain muualla.

Xamkissa on syksyn yhteishaussa tarjolla yhteensä 517 aloituspaikkaa.

— Hakijan kannalta hakeutuminen helpottuu merkittävästi, sillä samassa koetilaisuudessa hakija voi suorittaa valintakokeen useiden eri alojen ja ammattikorkeakoulujen koulutuksiin. Myös kokeeseen valmistautuminen helpottuu, sillä koe ei vaadi ennakkovalmentautumista, toteaa amk-opiskelijavalinnat kehittämishankkeen projektipäällikkö Marko Borodavkin.

Valintakokeessa arvioidaan hakijan valmiuksia ammattikorkeakouluopintoihin, mutta ei opintojen sisältöjä. Koe pitää sisällään kaikille hakijoille yhteisiä sekä koulutusalakohtaisia osioita, joita hakija suorittaa hakukohteidensa mukaisesti.

Kaikille yhteiset osiot testaavat päätöksenteko- sekä kieli- ja viestintätaitoja. Lisäksi kokeessa arvioidaan hakukohteista riippuen matemaattisia-, matemaattis-luonnontieteellisiä sekä eettisiä taitoja. Amk-valintakoe on laadittu tutkittuun tietoon perustuen, jolla pyritään varmistamaan se, että Amk-valintakoe mittaa tai arvioi kullakin alalla tarvittavia keskeisiä valmiuksia.

Hakija tekee kokeen valitsemansa ammattikorkeakoulun tiloissa omalla kannettavalla tietokoneella valitsemansa päivän aikana. Ammattikorkeakoulut ovat valmistautuneet amk-valintakokeen järjestämiseen huolellisesti.

— Ammattikorkeakoulut ovat valmiita, ja toivotamme hakijat tervetulleiksi valintakoetilaisuuksiin, kertoo opiskelijavalintojen kehittämishankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Tapio Rimpioja.

Amk-valintakokeen tulokset julkaistaan 29.11.2019 mennessä.

Amk-valintakokeen tiedot ja ohjeet hakijoille on koottu yhteen paikkaan ammattikorkeakoulujen yhteiselle ammattikorkeakouluun.fi -sivustolle. Hakijoiden on tärkeää tutustua ohjeisiin ennen amk-valintakoetta.