Jari Lindström kirjassaan: Oppositiosta käsin ei yksikään rahaa vaativa aloite mene eteenpäin

Katja Juurikko

Ex-kansanedustaja Jari Lindström kertoo kirjassaan, että joulun alla eduskunnassa äänestetään nurin jokanen opposition tekemä budjettiesitys ja -aloite.
Ex-kansanedustaja Jari Lindström kertoo kirjassaan, että joulun alla eduskunnassa äänestetään nurin jokanen opposition tekemä budjettiesitys ja -aloite.

Entinen yhden kauden oppositiokansanedustaja ja toisen kauden ministeri-kansanedustaja Jari Lindström (sin.) kertoo toukokuussa ilmestyneessä muistelmissaan hallituksen ja eduskunnan päätöksenteosta. Eduskunnan käsissä on lakien säätäminen ja budjetista päättäminen.

Lindström avaa sitä, millaisia mahdollisuuksia hallituksen ja opposition kansanedustajilla on vaikuttaa valtion budjettiin. Hän muistuttaa, että hallitus tekee päätökset eduskunnan enemmistön tuella ja saa läpi lähes kaikki esityksensä.

"Oppositio tekee talousarvioaloitteita, joista sitten uutisoidaan alueen lehdissä. Itsekin niitä tein ja tiedotin niistä kansanedustajana. Muuta tekoa niillä ei sitten ole. Oppositiosta käsin ei mikään aloite, ei yksikään, mene eteenpäin."

Kansanedustajien tekemät talousarvioaloitteet ovat valtiopäivätoimia, mutta ne eivät Lindströmin mukaan johda mihinkään. Hänen mielestään esitysten tarkoitus on näyttää omille äänestäjille aktiivisuutta.

"Joulun alla äänestetään nurin ihan jokainen opposition tekemä hyväkin budjettiesitys ja -aloite, koska muuten rikottaisiin budjettikehys. Niiden kaataminen ei ole ideologista vaan käytännön pakon sanelemaa, koska niihin ei ole varattu rahaa."

Kimolan kanava sai joululahjarahaa

Lindström kertaa, että yksittäinen kansanedustaja voi saada oman esityksensä läpi kuuluessaan hallituspuolueeseen. Lisäksi hänen pitää saada esitys valtiovarainvaliokunnan mietintöön. Silloin on kyse niin sanotusta joululahjarahasta eli yhteensä kymmenistä miljoonista euroista. Se on pieni murunen budjetin kokonaissummasta.

"Asiasta on sovittava valtiovarainvaliokunnan hallituspuolueiden kesken, minkä käytännössä hoitavat kyseessä olevan valiokunnan vastaavat. Jokaiselle puolueella on valiokuntavastaava, joka neuvottelee sovitun "jakovaran" jakamisesta.

Joulukuun alussa 2015 Lindströmin esitys Kimolan kanavan rahoituksesta sai joululahjarahoista 6 miljoonaa euroa. Summa oli yhteen hankkeeseen poikkeuksellisen suuri.

Lainaukset ovat Jari Lindströmin muistelmateoksesta Syvään päähän.

Uusimmat uutiset