Kansainvälinen arviointi: Kaakkois-Suomen metsien hoito täyttää ympäristötavoitteet

Kimmo Seppälä

PEFC-metsäsertifioinnissa on mukana valtaosa Suomen metsistä ja metsänomistajista.
PEFC-metsäsertifioinnissa on mukana valtaosa Suomen metsistä ja metsänomistajista.

Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon metsien hoito ja käyttö on arvioitu kestäväksi ja suomalaisten ympäristötavoitteiden mukaiseksi.

Kaakkois-Suomen alue sai jatkoa PEFC-ryhmäsertifikaatilleen. PEFC on kansainvälinen järjestelmä, jonka tarkoitus on edistää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää metsätaloutta.

Maastoarvioinnit teki kesäkuussa kansainvälinen yritys DNV GL. Tarkastuksissa löytyi seitsemän lievää puutetta, joita metsäalan yritykset ovat jo korjanneet.

Yksittäisiä puutteita oli muun muassa ojituksen vesiensuojelusuunnitelmassa ja kulotusten määrässä.

Kaakkois-Suomen alueella sertifioinnin piirissä on 1,4 miljoonaa metsähehtaaria. Mukana ovat lähes kaikki metsätalouden toimijat.

Suomen metsien sertifiointi alkoi parikymmentä vuotta sitten. Sertifiointi on osa ilmastopolitiikkaa, jolla pyritään säilyttämään metsät elävinä hiilinieluina.

PEFC on lähinnä metsänomistajajärjestöjen ja metsäteollisuuden tukema järjestelmä, johon maa- ja metsätalousministeriön mukaan kuuluu 85 prosenttia Suomen talousmetsistä. Ympäristö- ja luontojärjestöistä juontava FSC-sertifikaatti on noin neljässä prosentilla talousmetsistä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.