Susien kasvatti Eveliina Parikka hakee uralleen uutta potkua ja pelaa ensimmäistä kauttaan puoliammattilaisena Ruotsin pääsarjassa

Jussi Lopperi

Eveliina Parikka viettää parhaillaan kesälomaa ja tekee omatoimista harjoitusjaksoa. Hollannissa pelattavien EM-kisojen takia sarjatauolla oleva Damallsvenskan jatkuu elokuun puolivälissä.
Eveliina Parikka viettää parhaillaan kesälomaa ja tekee omatoimista harjoitusjaksoa. Hollannissa pelattavien EM-kisojen takia sarjatauolla oleva Damallsvenskan jatkuu elokuun puolivälissä.

Susien kasvatti Eveliina Parikka lähti helmikuussa koettelemaan omia äärirajojaan Etelä-Ruotsiin. Parikka solmi sopimuksen pääsarjaan Damallsvenskaniin nousseen malmöläisen LB07:n kanssa. Seuran koko nimi on IF Limhamn Bunkeflo.

Kuusi viime kautta Parikka, 26, edusti kotimaisessa naisten Liigassa vantaalaista PK-35:tä, jonka riveissä hän voitti hulppeasti viisi Suomen mestaruutta ja kolmesti Suomen cupin. Parikka halusi omalle uralleen puskua eteenpäin. Yhdeksässä ottelussa yhden maalin ja maalisyötön tilastoinut hyökkäävä keskikenttäpelaaja voi olla tyytyväinen kevätkauteensa.

Olen sitä sukupolvea, joka ei voinut juniorina ajatella ammattilaisuutta naisfutarina.

Damallsvenskan on yksi Euroopan kovimmista sarjoista, ja siellä pelaa maailmankuuluja naisjalkapalloilijoita. Parikalle vuonna 1988 perustettu sarja oli ollut tavoitteena pitkään.

— Minulla on ollut kova halu ja palo pelata jossain suuremmassa sarjassa, kun olen nähnyt oman potentiaalini, viidesti aloituskokoonpanossa kentälle astellut Parikka kertoo.

Suomen liigassa yhteensä yhdeksän kautta esiintynyt Parikka sanoo, että harppaus naapurimaan nousijajoukkueeseen on ollut suuri. Suurin pelillinen ero liittyy tempoon. Vauhdinpito tuntuu myös harjoituskentällä.

— Suomessakin on taitavia pelaajia, mutta on eri asia pärjätä taidollisesti kovassa temmossa. Juoksin Suomessa paljon, mutta nyt juoksen Ruotsissa ihan älyttömästi. Laitalinkkinä en varmaan pysähdy pelin aikana kertaakaan, Parikka naurahtaa.

LB07 on pelannut tulokkaana pirteän alkukauden. Se on 12 joukkueen sarjassa neljäntenä saldolla viisi voittoa, yksi tasapeli ja viisi tappiota.

”Suomen Liigan tasoa ja tempoa pitäisi saada nostettua”

Parikka elää unelmaansa, vaikka hän on jalkapalloilijana edelleen puoliammattilainen. Muutamana päivänä viikossa hän tekee oman alansa töitä sisustus- ja design-liikkeessä.

— Tämä on huikeaa. Olen kuitenkin sitä sukupolvea, joka ei voinut juniorina ajatella ammattilaisuutta naisfutarina.

Ruotsi on jalkapalloilun arvostuksessa, näkyvyydessä ja ennen kaikkea maajoukkueen menestyksessä merkittävästi Suomea edellä. On ollut sitä jo vuosikausia. Tämä koskee myös naisjalkapalloilua. Viime vuonna Rion olympialaisissa Ruotsi saavutti hopeaa hävittyään finaalissa Saksalle. MM-kisoissa Ruotsi otti hopeaa 2003 sekä pronssia jo 1991 ja 2011.

EM-kisoista Ruotsilla on mestaruus (1984), kolme hopeaa (1987, 1995 ja 2001) ja pronssi (1989). Pronssiottelu poistui ohjelmasta vuoden 1993 EM-kisojen jälkeen. Tänä aikana Ruotsi on yltänyt kolmesti välieriin.

Suomessa media-alalla työskennellyt Parikka on miettinyt naapurimaiden eroja, eikä osaa nimetä yksittäistä syytä, sillä vallitsevaan tilanteeseen vaikuttaa monta asiaa.

— Liigan tasoa pitäisi saada nostettua myös Suomessa. Juuri tempoa olisi lisättävä. Ruotsissa kärkijoukkueiden väliset tasoerot ovat kaventuneet, mikä tekee hyvää liigalle. Ei ole vain yhtä joukkuetta, joka porskuttaa hirveällä piste-erolla.

Joukkueessa toinenkin suomalainen

Parikka ei ole LB07:ssä ainoa suomalainen. PK:sta tuttu Iina Salmi on kouvolalaiselle joukkuekaveri myös Ruotsissa. Alkukaudesta ennen oman asunnon vapautumista kaksikko asui kämppiksinä Salmella, joka siirtyi nousijaan Malmön ykkösjoukkueesta, viisinkertaisesta mestarista FC Rosengårdista. Parikka ja Salmi viettävät kerran viikossa Suomi-iltaa hyvän ruoan ja tv-viihteen parissa.

— Olemme hyvät ystävät. Hän on neuvonut minua välttämään sudenkuopat käytännön asioissa.

Runsaan 300 000 asukkaan Malmö teki Parikkaan vaikutuksen jo ensipuraisulla. Myös ensikontakti joukkueen kanssa oli onnistunut.

— Saattaa kuulostaa pehmeilyltä, mutta mielestäni on tosi tärkeää, että pelaaja saa olla viihtyisässä ympäristössä. Sellaisessa, jossa hän kokee itsensä iloiseksi ja onnelliseksi. Vain siten voi myös pelata hyvää futista.

Yksilöllistä treeniä Vantaalla

Jussi Lopperi

Eveliina Parikka nousi aikoinaan Susien edustusjoukkueeseen Ykkösessä jo 13-vuotiaana.
Eveliina Parikka nousi aikoinaan Susien edustusjoukkueeseen Ykkösessä jo 13-vuotiaana.

Määrätietoinen Parikka pyysi kahden viimeisimmän PK-vuotensa aikana aktiivisesti apua kehittymiseensä Jari Väisäseltä ja Pasi Jaakonsaarelta. Yksilöllistä harjoitusta, analyysia ja palautetta hän myös valmentajakaksikolta sai.

— Minulla olisi ollut mahdollisuus lähteä Ruotsiin jo kaudelle 2016, mutta se paketti ei tuntunut sopivalta. Nyt jälkikäteen olen iloinen, että jäin vielä vuodeksi Vantaalle, sillä kaudesta tuli tosi hyvä. Joukkueena voitimme tuplamestaruuden ja pääsimme pelaamaan myös Mestarien liigaa.

PK:sta siirtyi Parikan lisäksi kaksi muuta naista Euroopan sarjoihin puolentoista vuoden aikana.

— Menestys on tullut laadukkaalla tekemisellä.

Malmön derbyyn odotetaan 10 000 katsojaa

Kun malmöläisjoukkueet Rosengård ja LB07 kohtasivat maanantaina 26. kesäkuuta, yleisöä oli 3 307. Eveliina Parikka vaihdettiin toiselle puoliajalle kentälle Iina Salmen tilalle. Jo ensimmäisellä puoliajalla 2—0-johtoon hankkiutunut Rosengård voitti 3—0.

— Oli upeaa pelata sellaisessa ottelussa. Malmö on kova urheilukaupunki jääkiekon, jalkapallon ja käsipallon ansiosta. Tuntuu, että siellä puhalletaan hienosti yhteen hiileen eri lajien ja seurojen kesken, Parikka kuvailee.

Seuraava Malmön derby pelataan 30. elokuuta, ja tuolloin tavoitellaan paikalle jopa 10 000 katsojaa. LB07:n kotiottelu viedään poikkeuksellisesti Malmö FF:n kotistadionille, jonka kapasiteetti on 24 000.

Jussi Lopperi

Kouvolan Keskuskenttä tuli Eveliina Parikalle tutuksi juniorivuosina.
Kouvolan Keskuskenttä tuli Eveliina Parikalle tutuksi juniorivuosina.

Nina Hietanen oli ensimmäinen

Parikka on vasta toinen ulkomaille ponnistanut Susien kasvatti naisjalkapalloilussa. Vuonna 2008 Kuusysissä naisten Liigan maalipörssin voittanut Nina Hietanen pelasi Ruotsissa Hammarbyssä ja Stattenassa sekä myöhemmin Saksan alasarjoissa.

9-vuotiaana jalkapalloilun aloittanut Parikka oli aktiivinen lapsiurheilija, sillä hän harrasti myös muun muassa lentopalloa, koripalloa, ratsastusta ja alppihiihtoa. Isä Mikolla ja äiti Päivillä oli energiaa kuskata tytärtään harrastuksesta toiseen. Kerran Itä—Länteen arvostettu Mikko Parikka pelasi Superpesistä 1980—1990 Kiteen Urheilijoissa ja KPL:ssä.

— Isän urheilutausta varmasti vaikutti omaankin monipuolisuuteeni.

Susien edustusjoukkueeseen Parikka nousi jo 13-vuotiaana, jolloin Kouvolassa mentiin Ykkösessä päävalmentaja Pertti Rautavirran aikakautta. Suurin innostaja uran alkuvaiheissa oli nyt jo edesmennyt Topi Riittinen, joka teki pitkän päivätyön kouvolalaisessa tyttöfutiksessa.

— Topille menee kiitokset taivaanrantaan. Hänellä oli suuri vaikutus siihen, että innostus luotiin ja se säilyi kovimpina teinivuosinani, Parikka kiittelee.

Yhteydet kunnossa Kouvolaan

Viime talvena Sudet teki päätöksen luopua sarjapaikasta naisten Ykkösessä. Joukkue alasajettiin Kolmoseen. Parikasta ratkaisu tuntui erittäin valitettavalta.

— Vaikka Kouvola on iso lätkä- ja pesiskaupunki, minusta on aina tuntunut, että futis porskuttaa täällä aika hyvin etenkin naisten puolella. Jos ja kun tehdään pitkäjänteisesti hyvää työtä, on surullista, että tällaisia muutoksia tapahtuu nopeasti.

— Susien edustusjoukkue oli itselleni ponnahdusikkuna, ja tyttöfutareille muutenkin oli aina positiivinen asia, että Susista sellainen löytyi.

Entisistä joukkuekavereista varsinkin Hietanen, Satu Hermunen, Sara Åström ja Anna Baker (o.s. Huuhka) ovat säilyneet Parikalle läheisinä ystävinä. Juuri jalkapalloilusta solmitut ystävyyssuhteet ovat Parikan mielestä olleet urheilun parasta antia.

Eveliina Parikka

S. 12.8.1990.

Naisten Liigassa Kuusysissä 2008—2009, Tikkurilan Palloseurassa 2010, PK-35 Vantaassa 2011—2016.

Viisi SM-kultaa. Kolme Cup-voittoa.

Liigassa yhdeksän kauden aikana 40 tehtyä maalia.

Mestarien liigassa 16 ottelua, joissa kahdeksan maalia.

Kaksi A-maaottelua.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.