Pyhän Ursulan seurakunnan uusi kirkkoherra on kaikkien tavoitettavissa

Jean Claude Kabezalle Kouvola on uusi ja positiivisesti yllättänyt tuttavuus.

Jussi Lopperi

Jean Claude Kabeza on jo kotiutunut Kouvolaan.
Jean Claude Kabeza on jo kotiutunut Kouvolaan.

Pyhän Ursulan katolinen seurakunta sai sunnuntaina virallisesti uuden kirkkoherran, kun piispa Teemu Sippo asetti virkaan 43-vuotiaan Ruandasta kotoisin olevan isä Jean Claude Kabezan.

Kabeza saapui Kouvolaan jo syyskuussa Sipon nimettyä hänet uudeksi kirkkoherraksi. Ennen Kouvolaa hän ehti toimia kappalaisena Turun seurakunnassa.

— Olen kotiutunut hyvin Kouvolaan. Kaupunki on mukava, ja luonto on lähellä. Parhaillaan kartoitan mitä seurakunnassa on meneillään, Kabeza kertoo.

Hän aloitti pappisopinnot kotimaassaan Ruandassa, mutta ne keskeytyivät hänen saapuessaan Suomeen kiintiöpakolaisena vuonna 2005.

Kabeza opiskeli suomen kielen, luki itsensä sairaanhoitajaksi ja pääsi piispa Teemu Sipon avustuksella Ranskaan jatkamaan pappisopintonsa loppuun.

— Toimittuani Turun kappalaisena piispa sitten nimitti minut Kouvolaan.

Kabezan mukaan piispa tietää Suomen katolilaisten seurakuntien tilanteet ja tekee nimitykset tarpeen mukaan.

— Olemme luvanneet kuuliaisuutta piispalle, joten on mahdollista, että hän siirtää minut vaikkapa viiden vuoden päästä taas toisaalle.

Kabeza aikoo toimia noin 700 hengen suuruisen seurakunnan palvelijana. Hänen mukaansa seurakunnan ovet ovat avoinna kaikille.

— Olen tavattavissa, jotta hengellistä hoitoa tarvitsevat ihmiset voivat tulla keskustelemaan milloin tahansa.

Pyhän Ursulan seurakunta toimii Kouvolassa, Lappeenrannassa, Haminassa, Kotkassa ja Lahdessa. Seurakunnan kehittäminen ei ole vain kirkkoherran vastuulla, vaan se on yhtä lailla seurakuntalaisten tehtävä.

— Me kaikki muodostamme kirkon yhdessä, joten keskustelemalla voimme katsoa, miten sitä voisi myös vastaisuudessa kehittää.

Yksi kehityskohde Kabezalla on jo mielessä. Hänen vastuullaan on vetää messu kerran kuukaudessa myös muilla Pyhän Ursulan seurakunnan paikkakunnilla. Kabezan mukaan seurakunta tarvitsee papin läsnäoloa.

— Messun voisi hyvin järjestää kahden viikon välein. Yhdellä papilla se on kuitenkin hankalaa. Kahdella papilla se olisi mahdollista, mutta katolisen seurakunnan on hankalaa palkata lisää ihmisiä.

Juttua on päivitetty kello 18.16. Korjattu kirkkoherran nimi sekä tarkennettu tietoja seurakunnasta.