Kouvolan teatteri perustaa nuortenteatterin 12—17-vuotiaille — haku maksuttomaan toimintaan alkaa torstaina

Lumikki Haaja

Leea Kukanaho, Helmi Huumonen, Inka Jokela ja Silja Walin aikovat ilmoittautua nuortenteatteriin. Näyttelijä Petteri Hautala on yksi ryhmän vetäjistä.
Leea Kukanaho, Helmi Huumonen, Inka Jokela ja Silja Walin aikovat ilmoittautua nuortenteatteriin. Näyttelijä Petteri Hautala on yksi ryhmän vetäjistä.

Lumikki Haaja

Teatteri oli näyttelijä Emma-Sofia Hautalalle aikoinaan turvallinen paikka kokeilla omia rajoja. Sinea Konsterin mielestä näytteleminen on hauskaa.
Teatteri oli näyttelijä Emma-Sofia Hautalalle aikoinaan turvallinen paikka kokeilla omia rajoja. Sinea Konsterin mielestä näytteleminen on hauskaa.

Tsip, tsap, tsap, tsip. Vai miten se nyt meni?

Noin viisikymmentä nuorta seisoo kahdessa ringissä Kouvolan teatterin näyttämöllä ja tutustuu toisiinsa hupaisan harjoituksen avulla.

— Aina kun mokaatte, nostakaa kädet ylös, näyttelijä Panu Poutanen sanoo, näyttää esimerkkiä ja huutaa perään ”vou”.

Kouvolan teatteri on perustamassa 12—17-vuotiaille tarkoitettua nuortenteatteria. Kolmen näyttelijän vetämä ryhmä on suunnattu etenkin niille, jotka eivät ole aiemmin harrastaneet teatteria.

Keskiviikkona nuoret pääsivät kurkistamaan teatterin maailmaan tutustumispajassa. Haku varsinaiseen nuortenteatteriin alkaa Kouvolan teatterin verkkosivuilla huomenna torstaina kello 15.

Teatterista saa rohkaisua

Toinen vetäjistä, näyttelijä Emma-Sofia Hautala on innoissaan pestistä.

— Teatteri oli minulle aikoinaan rohkaiseva ja turvallinen paikka kokeilla rajojani. Haluan nyt rohkaista muita ja auttaa heitä löytämään omaa ilmaisuaan.

Nuortenteatterissa harjoitellaan muun muassa ilmaisutaitoa ja näyttelemistä. Kokoontumisissa tutustutaan myös teatterin muihin osa-alueisiin, kuten maskeeraukseen.

— Teatteri on hauskaa. Se opettaa paljon — niin itsestä kuin maailmasta. Täällä saa myös uusia ystäviä, Poutanen sanoo.

Ainakaan näin pilottivuonna tavoitteena ei ole valmistaa esitystä Kouvolan teatteriin.

Nuortenryhmä kasvattaa kulttuurin kuluttajia

Ajatus nuortenteatterista on muhinut teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemen mielessä. Lopullisen sysäyksen ryhmän perustamiselle antoi erään vanhemman herran teatterinjohtajalle esittämä toive, että nuorille pitää saada tekemistä Kouvolan keskustaan.

— Se oli pysähdyttävä hetki ja sinetöi asian.

Luhtaniemen mielestä ammattiteatterin tehtävä on pitää huolta nuoresta, kasvavasta sukupolvesta ja tehdä heistä kulttuurin kuluttajia, ehkä tekijöitäkin.

— Nuortenteatteritoiminnassa on mukana myös taidekasvatuksellinen pointti.

Hän uskoo nuorten tuovan teatteriin uusia tuulia pelkällä läsnäolollaan ja mahdollisesti hyvän lisän perusohjelmistoon. Tulevaisuudessa nuortenryhmissä saatetaan tuottaa esityksiä Kouvolan teatteriin.

— Toivon, että saamme luotua tällä toiminnalla yhteyttä nuoriin ja pääsemme paremmin kiinni siihen, mitkä asiat heitä esimerkiksi askarruttavat ja pelottavat.

Idea ei ole uusi, sillä Luhtaniemen mukaan Kouvolan teatterissa toimi nuortenteatteri jo 1980-luvulla.

Päärooli tähtäimessä

Tutustumisiltaan osallistuneet Silja Walin (12), Inka Jokela (12), Helmi Huumonen (12) ja Leea Kukanaho (11) aikovat ilmoittautua nuortenteatteriin.

Helmi Huumonen on näytellyt aiemmin vain koulun näytelmissä, mutta esiintyminen kiinnostaa häntä.

— Haluaisin päästä esiintymään kesäteatteriin — päärooliin.

Inka Jokela on ollut mukana Kustaan sota -tuotannossa. Viime kesänä hän näytteli Iidaa Vaahteramäen Eemelissä Korvenkylän kesäteatterissa.

— Haluaisin olla isona näyttelijä.

Kaikenikäisille nuorille on kaupungissa teatteriryhmä

Lapsilla ja nuorilla on hyvät mahdollisuudet harrastaa teatteria Kouvolassa. Kouvolan teatteriin perustettavan nuortenteatterin lisäksi kansalaisopisto järjestää taiteen perusopetusta teatteritaiteessa.

Myös Kuusankosken teatterilla on oma nuorisoryhmänsä.

— On ilahduttavaa, että kaikenikäisille lapsille ja nuorille on kaupungissa oma teatteriryhmä, sanoo Kuusankosken nuorisoteatteriryhmää vetävä teatteri-ilmaisun ohjaaja Karolina Eklund-Vuorela.

Teatteritaiteen perusopetus on suunnattu 7—16-vuotiaille. Kuusankosken teatterin ryhmään ovat tervetulleita yli 16-vuotiaat nuoret.

— Kouvolan teatterin tekemä rajaus 12—17-vuotiaisiin on tosi hyvä. Näin emme syö toisiltamme harrastajia.

Eklund-Vuorela sanoo, että nuorten teatteriharrastus on monellakin tapaa hyvissä kantimissa koko Kymenlaaksossa.

— Innokkaita ja lahjakkaita harrastajia on paljon. Lisäksi heitä vetämässä on ammattitaitoisia aikuisia.

Kuusankosken ryhmässä on tällä hetkellä mukana 13 nuorta, ja se on täynnä. Täyttä on myös teatteritaiteen perusopetuksen ryhmissä.

25 ensimmäistä mahtuu mukaan

Kouvolan teatterissa alkaa 12—17-vuotiaille suunnattu maksuton teatteritoiminta. Ryhmää ohjaavat näyttelijät Emma-Sofia Hautala, Petteri Hautala ja Panu Poutanen.

Haku alkaa torstaina kello 15 teatterin verkkosivuilla. Mukaan mahtuu 25 nuorta. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ryhmä kokoontuu teatterilla tiistaisin alkaen 26.9.

Yhteistyössä ovat mukana Kouvolan kaupungin nuorisopalvelut ja Kouvolan Lakritsi.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.