Uudenmaan sulkeminen romahdutti jo ennestään vähentyneen tieliikenteen – Kouvolan pääteillä liikenne on vähentynyt noin neljänneksellä maaliskuun alusta

Liikennemäärät ovat hieman lisääntyneet eristystä seuranneen aallonpohjan jälkeen.

Juha Rika

Uudenmaan sulkeminen romahdutti jo ennestään vähentyneen tieliikenteen – Kouvolan pääteillä liikenne on vähentynyt noin neljänneksellä maaliskuun alusta

Katja Juurikko

Uudenmaan eristäminen romahdutti liikennemäärät päivässä. Kuva Kuutostien tiesululta Myrskylän ja Artjärven risteyksestä.
Uudenmaan eristäminen romahdutti liikennemäärät päivässä. Kuva Kuutostien tiesululta Myrskylän ja Artjärven risteyksestä.

Uudenmaan eristäminen koronaviruksen vuoksi romahdutti liikennemäärät myös Kouvolan pääteillä. Rajoitukset olivat jo aiemmin vähentäneet liikennettä huomattavasti.

Traffic Management Finlandin ylläpitämien liikennemäärien mittauspisteiden tiedot osoittavat vähenemisen selvästi.

Kuutostiellä Utissa oleva piste mittasi maaliskuun ensimmäisenä arkipäivänä 2.3. yhteensä 7 897 autoa, kun sekä Kouvolan että Lappeenrannan suunnat otetaan huomioon. Tillolan piste Kouvolan ja Lahden välillä valtatiellä 12 mittasi 7 608 autoa ja Kiehuvan piste Kouvolan ja Kotkan välillä valtatie 15:llä 9 157 autoa.

Maaliskuun 12. päivänä hallitus julkisti suosituksensa viruksen leviämisen hillitsemiseksi. Näihin kuuluivat muun muassa etätyön tekeminen ja muista kuin välttämättömistä työmatkoista luopuminen.

Suositukset alkoivat vähentää liikennemääriä. 27. maaliskuuta, päivää ennen kuin Uudenmaan rajoille pystytettiin tiesulut, Utin piste mittasi 6 717 autoa, Tillolan piste 6 195 autoa ja Kiehuvan piste 7280 autoa.

Eristyksen vaikutus näkyi heti seuraavana päivänä 28.3. Utin tulos oli 4 331 autoa, Tillolan 3 536 autoa ja Kiehuvan 3 880 autoa.

Tuoreimmat, huhtikuun 2. päivän luvut osoittavat liikenteen hiukan lisääntyneen. Utin pisteen kohdalta ajoi 5 941 autoa, Tillolan pisteen kohdalta 5 795 autoa ja Kiehuvan pisteen kohdalta 6 967 autoa.

Kun verrataan maaliskuun 2. päivän ja huhtikuun 2. päivän liikennemääriä, vähennystä on Utissa 25 prosenttia, Tillolassa 24 prosenttia ja Kiehuvassa 24 prosenttia.

Maantieliikenne on Traffic Management Finlandin mukaan vähentynyt selvästi koko maassa. Kaakkois-Suomen teillä vähennys oli huhtikuun 2. päivänä 37,2 prosenttia, kun sitä verrataan maaliskuun ensimmäisen viikon arkipäivien keskiarvoon. Uudellamaalla vähennys oli 36,6 prosenttia.

Rautateillä junavuoroja on peruutettu. Kaukoliikenteen liikennemäärät vähenivät keskiarvoon verrattuna noin 10 prosenttia maaliskuun viimeisellä viikolla.

Suurin osa lentoliikenteestä on loppumassa matkustusrajoitusten ja lentoyhtiöiden peruutusten vuoksi. Perjantaina 27.3. Suomessa oli lentoja 78 prosenttia edellisvuoden vastaavaa aikaa vähemmän.

Luetuimmat