Kouvolassa tehdään vielä yksi päätös johtavien poliitikkojen palkkioista – Kaupunginhallitus esittää puheenjohtajien osa-aikapalkan siirtoa seuraavalle vaalikaudelle

Vuosia jatkunut kiista hallituksen ja valtuuston puheenjohtajien palkoista siirtyy takaisin lähtötilanteeseen. KHO:n päätös sai kaupunginhallituksen pyörtämään asian, jota vastustajatkin pitävät selkeänä. Päätöksentekoprosessia pidettiin kuitenkin moraalittomana.

Katja Juurikko

KHO:n päätöksen jälkeen Marita Toikka halusi käsitellä vielä kerran kiisteltyä hallintosääntöä, jossa närää herätti erityisesti hallituksen ja valtuuston puheenjohtajille päätetyt osa-aikapalkat. Harri Helminen (kuvassa) ei ole Jouko Leppäsen tapaan ottanut palkkaa vastaan sen nostattaman kohun vuoksi.
KHO:n päätöksen jälkeen Marita Toikka halusi käsitellä vielä kerran kiisteltyä hallintosääntöä, jossa närää herätti erityisesti hallituksen ja valtuuston puheenjohtajille päätetyt osa-aikapalkat. Harri Helminen (kuvassa) ei ole Jouko Leppäsen tapaan ottanut palkkaa vastaan sen nostattaman kohun vuoksi.

Kouvolan kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajille ei makseta osa-aikapalkkaa tällä valtuustokaudella. Kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että osa-aikapalkkaukseen siirrytään vasta kesällä 2021. Sitä ennen Kouvola saa uuden valtuuston. Kaupunginhallitus käsitteli kiisteltyä hallintoasiaa kokouksessaan maanantaina.

Ensimmäisen kerran johtavien luottamushenkilöiden palkkioista päätettiin jo keväällä 2018. Silloin valtuusto hyväksyi hallintosäännön, jonka mukaan kaupunginhallituksen ja valtuuston puheenjohtajat voivat tehdä työtä osa-aikaisesti ja saada siitä enimmillään 3 400 euron kuukausipalkan. Asiasta kuitenkin valitettiin. Korkein hallinto-oikeus kumosi päätöksen tämän vuoden toukokuussa. Oikeus katsoi, että hallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) ja valtuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen (kok.) olivat olleet esteellisiä päättämään omista palkkioistaan.

Toikka halusi estää jälkipuheet

Ennen oikeuden ratkaisua kaupunginvaltuusto oli ehtinyt jo hyväksyä uuden hallintosäännön, johon sisältyi osa-aikaisuus. Tämä hallintosääntö on laillinen, eikä siitä ole valitettu.

Kaupunginjohtaja Marita Toikka halusi silti tuoda asian käsittelyyn vielä kerran.

– Muodollisesti meillä oli lainvoimainen hallintosääntö, ja senkin kanssa olisi voitu elää, Toikka sanoo.

Toikka kävi asiasta keskustelun kaupunginhallituksessa, ja poliitikot olivat samaa mieltä. Asiasta olisi hyvä päättää uudelleen niin, etteivät esteelliset olisi paikalla.

Näin ehkäistiin Toikan mukaan turhat jälkipuheet.

Helminen ulkoisti itsensä

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen kertoo ulkoistaneensa itsensä kiistellyn osa-aikapalkan maksun käsittelystä niin hyvin kuin mahdollista.

– He ovat nyt näin päättäneet, ja sillä hyvä.

Kun hallintosäännön pykälämuutosta käsiteltiin maanantaina, Helmisen sijaan puhetta johti ensimmäinen varapuheenjohtaja Ville Kaunisto (kok.).

Helmisen mukaan juuri ennen vuodenvaihdetta muotoiltu hallintosääntö olisi yhtä hyvin voitu pitää voimassakin.

– Mutta se on nyt näin esitetty, ja varmasti valtuusto keskustelee siitä tai sitten ei, Helminen sanoo.

Helminen pohtii politiikassa jatkamista

Tämän vuoden alusta eläkkeelle Stora Enson projektityöntekijän tehtävistään jäänyt Helminen myöntää, että osa-aikapalkka olisi tästä kesästä lähtien ollut hyvä juttu. Hän kuitenkin vakuuttaa, että maksun siirtyminen seuraavaan valtuustokauteen ei ole henkilökohtainen kynnyskysymys. Helminen ja valtuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen eivät kumpikaan ottaneet vastaan osa-aikapalkkaa, kun asiasta nousi kohu ja valituksia.

Helminen ei ole vielä päättänyt, pyrkiikö hän seuraavaksi valtuustokaudeksi luottamustehtäviin. Hän myöntää, että viime syksynä käyty keskustelu luottamusmiesten ilmapiiriongelmista otti koville, sillä hän oli asiassa keskeisessä osassa.

– Sitä on vakavasti pakko harkita, jatkanko politiikassa. Viime syksynä jouduin maalittamisen kohteeksi, ja se oli aika tiukkaa aikaa.

Jenny Hasu kannattaa linjauksissa pysymistä

Se oli ihan oikea päätös väärän päätöksen jälkeen. — Ville Kaunisto

Kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Jenny Hasu (kesk.) kommentoi uutta hallintosääntömuutosta lyhytsanaisesti.

– Se oli hallituksen tekemä yksimielinen päätös.

Hän ei itse istunut kauden 2015–2018 valtuustossa, mutta kertoo ymmärtäneensä, että keväällä 2018 tehdystä hallintosääntöpäätöksestä oli sovittu alustavasti jo edellisen valtuustokauden aikana.

– Uskon sellaiseen politiikkaan, että kun linjataan jotain, niin siinä myös pysytään.

Johanna Värjä

Harri Helminen (sd.) on Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Jouko Leppänen (kok.) johtaa puhetta kaupunginvaltuustossa.
Harri Helminen (sd.) on Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Jouko Leppänen (kok.) johtaa puhetta kaupunginvaltuustossa.

"Oikein väärän päätöksen jälkeen"

Kaunisto muistuttaa, että kokoomus on valtuustokauden alusta saakka vastustanut kokouspalkkioiden korotuksia ja hallituksen ja valtuuston puheenjohtajien puolipäiväansioihin omalla päätöksellä siirtymistä.

– Kiitos aktiivisen kansalaispalautteen ja valtuustoryhmämme väsymättömän työn saatiin vihdoinkin muutkin puolueet meidän linjalle. Ymmärrettiin, että tämä ei ole moraalisesti oikea tapa toimia.

Kauniston mielestä puolipäiväansiot hallituksen ja valtuuston puheenjohtajille ovat sinänsä selkeä ratkaisu. Hän pitää osa-aikaisuutta selkeämpänä kuin kokouspalkkioiden ja työajan menetysten korvaamista.

– Mielestäni oleellinen asia tässä on koko ajan ollut se, että valtuusto ei voi itse itselleen päättää tällaisia asioita. Ne pitää päättää seuraavalle valtuustolle.

Kauniston mukaan valtuutetuilta oli väärin päättää myös omien kokouspalkkioiden nostamisesta. Niitä on keväällä 2018 hyväksytyn päätöksen jälkeen jo taloustilanteen vuoksi laskettukin.

– Se oli ihan oikea päätös väärän päätöksen jälkeen.

3400 euroa kuukaudessa - tai ei kuitenkaan

Kouvolan kaupunginvaltuusto päätti kokouspalkkioidensa nostamisesta ja hallituksen ja valtuuston puheenjohtajan puolipäiväansioista keväällä 2018. Puheenjohtajien ansiot olisivat päätöksen mukaan olleet enintään 3400 euroa kuukaudessa. He olisivat voineet tehdä työtä 50 prosenttia säännöllisestä toimistotyöajasta.

Kaksi kouvolalaista valitti kaupungin tekemästä päätöksestä hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valitukset. KHO:n toukokuussa antama päätös kumosi hallinto-oikeuden ja valtuuston päätökset keväältä 2018.

Viime syksynä Kouvola teki uuden hallintosäännön, josta ei valitettu. Tässä uudessa hallintosäännössä hallituksen ja valtuuston puheenjohtajat oikeutettiin edelleen puolipäiväkorvaukseen, mutta maanantaina hallitus päätti esittää valtuustolle, että puheenjohtajapalkat otetaan käyttöön vasta kesällä 2021.

Kokouspalkkiot kymmeniätuhansia

Valtuuston, hallituksen ja sen jaoston jäsenille maksetaan nykyisin kokouspalkkiota 126 euroa. Lautakunnissa, niiden jaostoissa ja johtokunnassa ja muissa toimielimissä korvaus on 90 euroa.

Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Leppänen sai viime vuonna vuosipalkkiota 5 500 euroa. Valtuuston puheenjohtajapalkkioita hänelle maksettiin 1 417,5 euroa. Muista kokouksista Leppäselle maksettiin 10 899 euroa. Kun mukaan lasketaan myös korvatut ansionmenetykset, Kouvolan kaupunki maksoi Leppäselle viime vuonna 29 776,5 euroa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Helminen sai viime vuonna vuosipalkkiota 7 000 euroa. Kaupunginhallituksen kokouspalkkioita hänelle maksettiin 5 785,5 euroa. Muita kokouspalkkioita kertyi 10 863 euroa, eli yhteensä Kouvolan kaupunki maksoi Helmiselle viime vuonna 23 648,5 euroa.

Helmisen ansionmenetykset on maksettu hänen työnantajalleen.

Luetuimmat