Kouvolalaiskauppa myi vanhentuneita elintarvikkeita vuosikaudet — Kaupalle esitetään osittaista myyntikieltoa

Kauppias ei ole piitannut kaupungin korjauskehoituksista. ”Vaikuttaa ilmeiseltä, että toimija myy vanhentuneita tuotteita asiakkaille tietoisesti ja tahallaan”.

Lihatuotteet ovat helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Ruoan laatu heikkenee nopeasti viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Kuvituskuva.
Lihatuotteet ovat helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Ruoan laatu heikkenee nopeasti viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Kuvituskuva.

Kouvolassa toimiva yksittäinen elintarvikeliike on myynyt vanhentuneita elintarvikkeita kaupassaan jo vuosien ajan. Asiaa käsitellään Kouvolan rakennus- ja ympäristölautakunnassa ensi viikolla.

Kouvolan ympäristöjohtaja esittää kaupalle kieltoa helposti pilaantuvien elintarvikkeiden myymisestä sakon uhalla. Kielto koskee esimerkiksi einesruokia, maitotuotteita, pakasteita sekä liha-, kala- ja kanatuotteita.

Lisäksi ympäristöjohtaja esittää, että lautakunta määrää liikkeen poistamaan päivittäin kaikki käyttöikänsä ylittäneet tuotteet kaupan tiloista.

— Tarkastushistoriaan perustuen vaikuttaa ilmeiseltä, että toimija myy vanhentuneita tuotteita asiakkaille tietoisesti ja tahallaan, päätösesityksen perusteissa todetaan.

Samassa kaupassa myydään myös talous- ja rautatavaraa.

Tarkastuksia tehty lukuisia

Kaupungin terveysvalvonta on tehnyt myymälään useita tarkastuksia vuosien 2015—2018 aikana.

Vanhentunutta ruokaa on havaittu hyllyissä melkein jokaisella tarkastuskerralla. Velvoitteita perustellaan kaupan välinpitämättömyydellä elintarvikelakia kohtaan.

— Kauppias suhtautuu piittaamattomasti siihen terveyshaittaan, joka ostajalle saattaa aiheutua vanhentuneen ja siten jopa pilaantuneen elintarvikkeen nauttimisesta, esityslistalla kerrotaan.

Kaupungin mukaan kauppiasta on kehotettu useaan kertaan tuloksetta poistamaan vanhentuneet tuotteet hyllyiltä. Vaikutusta ei ole ollut, sillä tuotteita on löytynyt myynnistä myöhemmissäkin tarkastuksissa.

Vaikuttaa ilmeiseltä, että toimija myy vanhentuneita tuotteita asiakkaille tietoisesti ja tahallaan. — Rakennus- ja ympäristölautakunta

Ruokaa yritetty jopa piilottaa

Myymälä on toiminut jo vuosikymmenten ajan. Ensimmäinen siitä tehty asiakasvalitus on vuodelta 1992. Valvontahistoria osoittaa kaupungin mukaan lain rikkomisen pitkäkestoisuutta, jatkuvuutta ja toistuvuutta.

Alkuvuonna 2018 kauppias sai väliaikaisen myyntikiellon. Kaupungin mukaan hän jäi siitä piittaamatta uudessa tarkastuksessa kiinni elintarvikkeiden myymisestä.

Kesäkuussa tehdyn tarkastuksen alkaessa kaupan myymäläapulainen ryhtyi keräämään vanhentuneita elintarvikkeita kylmiöön, etteivät tarkastajat huomaisi asiaa.

— Myöhemmin kauppiaan tultua paikalle hän sanoi tietäneensä myynnissä olleen vanhentuneita elintarvikkeita, mutta ei halunnut poistaa niitä, ettei myyntilaite näytä tyhjältä, esityslistalla kerrotaan.

Esityksistä päätetään syyskuun alussa

Lautakunta päättää asiasta kokouksessaan 5.9. Molempia velvoitteita ehdotetaan tehostettavaksi juoksevalla uhkasakolla. Sen peruserä on 4000 euroa ja lisäerä kuukausittain 1000 euroa.

Juoksevassa sakossa maksettavaa kertyy lisää tietyin väliajoin, kunnes epäkohta on korjattu.

Kauppiaalle on lähetetty kuulemisilmoitus asiasta todisteiden kera. Ilmoituksessa kerrotaan yksityiskohtaisesti sekä päätösehdotuksesta että uhkasakoista.

Toimija ei ole antanut vastinetta kuulemisilmoitukseen.

Kello 11 kuva vaihdettu. Kello 11.18 uutista täsmennetty. Kyseessä on ympäristöjohtajan esitys lautakunnalle.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset