Kenraaliluutnantti Kaarlo Kivekäs tunnetaan huonosti Suomessa, mutta tadžikistanilaisille hän on suomalainen sankari

Katja Juurikko

Kivekäs-säätiön johtaja Aydibek Bekmurod vieraili Kouvolassa maanantaina tekemässä taustatatyötä uutta Kaarlo Kivekkäästä kertovaa dokumenttia varten. Taustalla Kivekäs-historiaa harrastava Jarmo Loikkanen, dokumentin kuvaaja Malikov Dzod ja museonjohtaja Elina Bonelius.
Kivekäs-säätiön johtaja Aydibek Bekmurod vieraili Kouvolassa maanantaina tekemässä taustatatyötä uutta Kaarlo Kivekkäästä kertovaa dokumenttia varten. Taustalla Kivekäs-historiaa harrastava Jarmo Loikkanen, dokumentin kuvaaja Malikov Dzod ja museonjohtaja Elina Bonelius.

Tadžikistanilainen Aydibek Bekmurod vakavoituu. Häneltä on juuri kysytty Valkealan kylällä vuonna 1866 syntyneen kenraaliluutnantin Kaarlo Kivekkään merkityksestä hieman reilun kahdeksan miljoonan asukkaan Tadžikistanille.

— Hän suojeli kansaamme Afganistanin armeijalta 1890-luvulla. Pamirin vuoristossa asui tuolloin noin 15 000 ihmistä, jotka olivat eläneet kymmenen vuotta afgaanien miehityksen alla. Kivekäs oli karkottamassa joukkoja, teki kaikkensa turvatakseen kansamme, Bekmurod kertoo.

Rajansa Afganistanin kanssa jakavan Tadžikistanin alue oli tuolloin vielä osa Venäjän Turkestaniaa. Kivekkään muisto asuu vahvana Pamirin vuoristoalueella ja hänen perustamassaan Horogin kaupungissa, jossa on nimetty katu Kivekkään mukaan.

Kivekkään mukaan on nimetty myös säätiö, joka vaalii kenraaliluutnantin muistoa. Säätiö on jo tehnyt yhden dokumenttielokuvan Kivekkään toimista Pamirilla.

Jarmo Loikkasen kotiarkisto

Kaarlo Kivekäs.
Kaarlo Kivekäs.

Nyt säätiön rahoituksella kuvataan toista dokumenttia, joka keskittyy Kivekkään sotilashistoriaan sekä aikaan Suomessa, Ukrainassa ja Venäjällä sekä hänen loppuelämänsä Suomessa asuneeseen tadžikistanilaiseen ottotyttäreen.

— Olemme kuvanneet dokumenttia Karjalan Terijoella sekä Helsingissä. Nyt olemme kiertäneet Valkealassa paikoissa, joissa Kivekkään isä on aikoinaan asunut. Hänellä oli ensin kievari Lauttarannassa, ja hieman myöhemmin Rekolassa. Lopulta hän perusti kievarin ja kaupan Kouvolan aseman viereen, säätiötä johtava Bekmurod kertoo.

Hän antaa haastattelun Kouvolan Poikilo-museoiden tiloissa.

Uuden dokumentin on tarkoitus valmistua lokakuun loppuun mennessä. Juuri ajoissa, jotta se saattaa ehtiä mukaan Kouvolassa marraskuussa avautuvaan Kaarlo Kivekäs -näyttelyyn.

— Se tietenkin riippuu siitä, miten nopeasti saamme dokumenttifilmiin suomalaisen tekstityksen. Ensimmäinen saadaan näyttelyyn, ja toinenkin dokumentti on tarkoitus saada esille, vaikka se ei välttämättä ihan avajaisiin ehtisikään, Kivekkään historiaan perehtynyt Kouvolassa syntynyt Jarmo Loikkanen kertoo.

Loikkanen on vastuussa tadžikistanilaisen kuvausryhmän saapumisesta Kouvolaan. Hänen isoisänsä vaimo oli Kivekkään pamirilainen kasvattitytär. Hän on ollut mukana kirjoittamassa syyskuussa julkaistavaa Kaarlo Kivekäs — Kolmen armeijan kenraali -teosta ja toimii yhtenä marraskuisen näyttelyn järjestäjistä.

— Pamirilaiset osallistuvat näyttelyyn dokumenttielokuvan kautta ja yrittävät löytää sinne myös muuta Pamirista ja Kivekkäästä kertovaa esineistöä. Yhteistyö heidän kanssaan on hyvin luonnollista.

Kivekäs-säätiöllä on samanlaisia suunnitelmia Horogissa. Sinne on suunnitteilla Kivekkään historiasta kertova museo, johon on jo kerätty esineistöä ja jota varten etsitään parhaillaan rahoitusta.

— Siitä tulisi kaikille avoin tila, jossa voisi olla myös pieniä konsertteja, Bekmurod kertoo.

Kaarlo Edward Kivekäs

Syntyi Valkealassa 6.12.1866. Kuoli 19.2.1940 Hämeenlinnassa.

Kävi Haminan kadettikoulun 1886–1890.

Upseeriksi valmistuttuaan palveli 20 vuotta ratsastavassa vuoristotykistössä Turkestanissa.

Ensimmäisessä maailmansodassa Kivekäs komensi vuoristotykkirykmenttiä muun muassa Saksan ja Itävalta-Unkarin vastaisella rajalla.

Suomessa Kivekäs ei ehtinyt mukaan vuoden 1918 sisällissotaan.

Toimi Suomessa lukuisissa eri sotilasviroissa.

Kaarlo Kivekäs — kolmen armeijan kenraali -näyttely Kouvolan kaupunginmuseossa 23.11. alkaen.

Niko Kaartinen

Niko Kaartinen

Luetuimmat