Pääkirjoitus: Kunnilla on käsissään mahdoton sote-tehtävä

Valtion sote-jahkailu alkaa näkyä lähivuosina entistä enemmän kuntalaisten arjessa.

Sosiaali- ja terveyspalveluja tarvitaan koko ajan lisää. Samaan aikaan kuntien omistamat maakunnalliset sote-yhtymät vähentävät väkeään ja yrittävät tuottaa palveluja aiempaa halvemmalla. Taustalla ovat omistajakuntien talousvaikeudet.

Karu tilanne selviää Uutissuomalaisen kyselystä, johon vastasivat kaikki Suomen 20 erikoissairaanhoitoon keskittyvää sairaanhoitopiiriä ja maakunnallista sote-kuntayhtymää. Tälle vuodelle niille on asetettu yhteensä yli 210 miljoonan euron säästötavoite. Säästöjä etsitään muiden muassa Kymenlaaksossa Kymsotessa, Etelä-Karjalan Eksotessa, Etelä-Savon Essotessa ja Itä-Savon Sosterissa.

Jos säästötavoitteet toteutuvat, sote-palvelut tehostuvat. Se voi tarkoittaa joissain tapauksissa palvelujen parantumista. Usein kuitenkin käy niin, että halvemmalla ei saa yhtä hyvää.

Jos taas sote-yhtymät eivät saavuta säästötavoitteitaan, maksajiksi joutuvat omistajakunnat. Tällöin vaarana on se, että kunnat joutuvat etsimään säästöjä omista palveluistaan tai lisätuloja esimerkiksi veroja korottamalla.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia keventävän kokonaisuudistuksen historia yltää noin 14 vuoden taakse, mutta toistaiseksi valmista ei ole tullut. Sanna Marinin hallitus aloitti uuden sote-uudistuksen valmistelun syksyllä 2019. Edellisen hallituksen kaavailema uudistus kaatui viime keväänä.

Sote-palvelujen rahoitus on valtava ongelma. Nyt tapetilla on kysymys siitä, miten vanhuspalvelujen hoitajamitoituksen nosto rahoitetaan.

Uudistuksen tavoitteena on siirtää palvelujen järjestämisvastuu kunnilta maakunnille. On hyvin mahdollista, että maakunnat ajautuvat samanlaiseen epäkiitolliseen rooliin, jossa kunnat nyt kamppailevat.

Vaikka uudistus tällä kertaa etenisi maaliin, palvelurakenne muuttuu vasta vuosien päästä. Sitä odotellessa kansalaisten täytyy vain pärjätä vääjäämättä heikentyvillä palveluilla.

Viime keväänä poliitikkojen suosikkihokema oli se, että sote-uudistus on tehtävä pala kerrallaan. Nyt on pidettävä huoli siitä, että uudistus ei tukehdu omaan mahdottomuuteensa.

aapo.mentula@kouvolansanomat.fi