UPM kaavailee Nikkarin kentän myymistä rakentamiseen Kuusankoskella — Lasten liikuntapaikan menettämistä vastustetaan naapurustossa

Kentän lähellä asuvan Peter Lüthjen tekemä oikaisuvaatimus rakentamisen mahdollistavasta tonttijaosta hylättiin teknisessä lautakunnassa viime viikon tiistaina.

Lumikki Haaja

Nikkarin kentällä ei ole vielä joulukuussa päästy luistelemaan lauhan sään takia. UPM:n omistaman tontin tulevaisuus on auki.
Nikkarin kentällä ei ole vielä joulukuussa päästy luistelemaan lauhan sään takia. UPM:n omistaman tontin tulevaisuus on auki.


Kuusankoskella entisen Kymiyhtiön ammattikoulun lähellä sijaitsevalle Nikkarin kentälle suunnitellaan hoivakodin rakentamista. Maa-alueen omistavalla UPM:llä on esisopimus tontista hoivayksikön rakennuttamista Kouvolaan suunnittelevan Hoivatilat Oyj:n kanssa

— Meillä on Hoivatilojen kanssa esisopimus tontin myymisestä. Aikataulusta en pysty kertomaan, UPM Metsän maankäyttöpäällikkö Jari Dozzo sanoo.


Palveluyhtiö Hoivatilojen hankekehityspäällikkö Olli Haapio vahvistaa, että yhtiöllä ja UPM:llä on sopimus alueesta. Hän ei halua kommentoida alkuvaiheessa olevia hoivakotihankkeita.


— Toivottavasti pääsemme keskustelemaan asiasta hyvässä yhteistyössä kaikkien osapuolien kanssa, Haapio sanoo.

Attendon aluejohtaja Simo Saaranen ei kommentoi yhtiön tulevia suunnitelmia. Kouvolan Sanomissa 12. marraskuuta olleessa jutussa kerrottiin, että Hoivatilat rakennuttaa ensi syksynä valmistuvan uuden hoivakodin oikeustalon vastapäätä Marjoniementien ja Ruskeasuonkadun kulmaan. Attendo vuokraa tilat käyttöönsä.

Hankekehityspäällikkö Olli Haapio totesi tuolloin, että palveluyhtiöllä on suunnitteilla Kouvolaan muitakin rakennuksia.

”Nikkarin kentästä käytiin samanlainen taisto 1990-luvulla”

Kuusankoskelainen Peter Lüthje vaatii Nikkarin kentän säilyttämistä rakentamattomana. Hänen, Kymenlaakson steinerkoulun vuosirehtorin Helena Inkeröisen ja Svenska lekskolanin hallituksen puheenjohtajan Jaakko Forsellin Kouvolan Sanomiin 7. joulukuuta allekirjoittamassa mielipidekirjoituksessa vaaditaan, ettei tontille myönnetä rakennuslupaa.

— Nikkarin kentästä käytiin samanlainen taisto 1990-luvulla. Silloin UPM edustajat totesivat, että heillä ei ole käyttöä kentälle ja he vetäytyvät.

Kaupungin ja vanhempien yhteispelillä huollettu kenttä ei Lüthjen mielestä sovellu hoivakodin paikaksi. Hän perustelee kantaansa sillä, että tontti sijaitsee alle kilometrin säteellä Kemira Chemicalsin omistamasta klooridioksiditehtaasta.

Lumikki Haaja

Kymenlaakson steinerkoulun, Svenska lekskolanin ja Ekholmintien päiväkodin lapset käyttävät lähellä sijaitsevaa Nikkarin kenttää.
Kymenlaakson steinerkoulun, Svenska lekskolanin ja Ekholmintien päiväkodin lapset käyttävät lähellä sijaitsevaa Nikkarin kenttää.

Lüthjen mukaan EU:n direktiivissä vuodelta 2018 sanotaan selvästi, että alueen maankäytön suunnittelussa pitäisi tällainen asia huomioida.

Kenttää käyttävät Kymenlaakson steinerkoulun, Svenska lekskolan ja Ekholmintien päiväkodin lapset ja nuoret sekä partiolaiset.

— Talvella luistelemme ja keväällä pelaamme kentällä pesäpalloa ja harrastamme siellä yleisurheilua. Oppilaat luistelevat Nikkarin kentällä kuudenteen luokkaan saakka, steinerkoulun vuosirehtori Helena Inkeröinen sanoo.

Noin viiden minuutin kävelymatkan päässä sijaitseva kenttä helpottaa koulun arkea. Jos se poistuu käytöstä, menevät koulun aikataulut uusiksi.

— Jos kävelemme Urheilupuistoon luistelemaan, vie sinne siirtyminen paljon nykyistä enemmän aikaa.

Tekninen lautakunta hylkäsi 10. joulukuuta Lüthjen tekemän oikaisuvaatimuksen Nikkarin korttelin tonttijakoa koskien. Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan viranhaltijapäätöksen kumoamista.

Tonttijako perustuu vuoden 2000 maaliskuussa hyväksyttyyn asemakaavaan. Lautakunnan hyväksymän päätöksen mukaan tontin käyttötarkoitus on ratkaistu voimassa olevassa asemakaavassa.

— Rakennusluvan myöntämisedellytykset puolestaan ratkaistaan aikanaan rakennuslupahakemuksen käsittelyn yhteydessä, lautakunnan päätöksessä perustellaan.

Koskenrannasta on myyty kaksi tonttia

UPM on myynyt kaksi omakotitonttia Kuusankosken Koskenrannan alueelta. Yhtiöllä oli alueella yhteensä viisi uudisrakennukseen soveltuvaa tonttia, joten kolmen tontin myynti jatkuu.

Kiinteistökehityspäällikkö Eija Martikainen sanoo, että omakotirakentaminen on tällä hetkellä aika hiljaista.


— Tontteja ei oikein kysellä. Olisiko nyt meneillään joku trendi, ettei omakotitalojen rakentaminen oikein vedä, Martikainen pohtii.

Kolmelle edelleen myynnissä olevalle tontille saa rakentaa kaksikerroksisia asuinpientaloja.

Rakennuksen pinta-ala saa olla enintään 250 neliömetriä. Lisäksi tonteille voi rakentaa enintään kaksi talousrakennusta, joiden yhteenlaskettu pinta-ala saa olla 50 neliötä.

Yhtiö omistaa myös Kuusankosken keskustan tuntumassa kaksi asuinkerros- tai rivitalokäyttöön kaavoitettua tonttia.

Aronpellontien ja Puistokadun kulmassa sijaitsevia tontteja on myyty pitkään. Martikainen sanoo, että kiinnostus tontteja kohtaan on ainakin toistaiseksi ollut lähes olematonta.