VPK-harrastus toimi ponnahduslautana armeijan käymiselle — Kersantiksi ylennettävä kouvolalainen Minna Huimala kotiutui juuri Libanonista

Naisten vapaaehtoinen asepalvelus on Huimalan mukaan hyvä mahdollisuus naisille. Hän pitää puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) puheita naisten asepalveluksesta leikkaamisesta kärkevänä avauksena säästökeskustelussa.

Lumikki Haaja

Myllykoskelta kotoisin oleva Minna Huimala palasi pari viikkoa sitten Libanonista Kouvolaan. Hänet ylennetään puolustusvoimain lippujuhlan päivänä reservin kersantiksi.

Libanonista rauhanturvatehtävistä juuri palannutta kouvolalaista Minna Huimalaa odotti kotimaassa tieto ylennyksestä.

Hänen nimensä on puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4. kesäkuuta ylennyksen saavien reserviläisten listalla.

Huimala astui naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen heinäkuussa 2006 Vekaranjärvellä.

Samana keväänä ylioppilaaksi kirjoittanut nainen palveli silloisessa esikuntakomppaniassa esikuntajääkärinä. Nyt hänet ylennetään reservin kersantiksi.

Huimala kertoo päätöksen naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakemisesta syntyneen lukioajan alkuvaiheessa.

— Halusin antaa oman panokseni maanpuolustukseen.

Vuosi sotilaspoliisina Libanonissa

Iitissä syntyneen ja Myllykoskella kasvaneen Huimalan mukaan tärkeänä ponnahduslautana armeijaan hakeutumiselle toimi pitkäaikainen harrastus.

— Liityin 14-vuotiaana Inkeroisten vapaapalokuntaan, jonka toiminnassa olen edelleen ollut mukana.

Viimeksi kuluneen vuoden aikana hän ei tosin ole voinut VPK:n touhuissa olla mukana.

Kaksi viikkoa sitten Suomeen palanneen Huimalan vuosi viime toukokuusta lähtien kului rauhanturvaajana sotilaspoliisitehtävissä Libanonissa.

Hän pitää osallistumistaan kansainväliseen kriisinhallintaoperaatioon tärkeimpänä syynä ylennykselleen.

— Kertausharjoituksissa kävin kaksi kertaa vuonna 2009. Nykyisen ammattini takia kertausharjoitukset eivät enää koske minua.

Vapaaehtoisessa maanpuolustustoiminnassa Huimala ei vielä ole mukana, mutta on vakavasti harkinnut liittymistä paikalliseen reserviläisyhdistykseen.

Hänen mielestään vapaaehtoinen asepalvelus on hyvä ja suositeltava mahdollisuus nuorille naisille.

— Kynnys tuntuu vielä olevan monelle aika korkea, mutta naisten vapaaehtoista asepalvelusta pitäisi laajentaa.

Puheet naisten asepalveluksen säästöistä outoja

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ehdotti äskettäin naisten vapaaehtoisen asepalveluksen jäädyttämistä vuodeksi puolustushallinnon säästötavoitteiden täyttämiseksi.

Minna Huimala pitää ministerin heittoa tietoisena provokaationa, jolla hän pyrki aloittamaan keskustelun puolustusmenojen leikkauksista.

— Minusta se olisi aika erikoinen säästökohde, koska naisten asepalveluksen osuus menoista on suhteellisen pieni. Armeijan suorittavat naiset ovat myös keskimääräistä motivoituneempia ja pärjäävät siellä hyvin.

Niin ikään hyvänä keskustelunavauksena hän pitää entisen puolustusministerin Elisabeth Rehnin ajatushautomon ehdotusta kaikkia koskevasta kansalaispalveluksesta.

— Aiheesta pitää ehdottomasti keskustella lisää. Siltä osin ehdotus on hyvä, että asepalveluksen valitsevat olisivat entistä motivoituneempia. Malli on nykyistä tasapuolisempi.

Minusta se olisi aika erikoinen säästökohde, koska naisten asepalveluksen osuus menoista on suhteellisen pieni. — Minna Huimala

Kotona toinen kersantti

Ylennettävien listalta löytyy toinenkin kouvolalainen Huimala, joka ylennetään kersantiksi. Janne Huimala paljastuu Minna Huimalan aviomieheksi.

Yhteisen osoitteen ja sotilasarvon lisäksi vuonna 2016 avioituneella kersanttipariskunnalla on muutakin yhteistä: kokemus kansainvälisen kriisinhallinnan tehtävistä.

— Mieheni on tällä hetkellä Suomessa palvelusvapaalla, joten pääsemme yhdessä maanantain ylennystilaisuuteen.

Luetuimmat