Kimolan kanavan uskotaan lisäävän järvipelastustehtäviä — Kouvolan Järvipelastusasema alkaa kouluttaa uusia vapaaehtoisia tänä keväänä

Mika Strandén

Vapaaehtoiset järvipelastajat auttavat ensisijaisesti kiireettömissä pelastustehtävissä, mutta osallistuvat tarpeen vaatiessa myös pelastusviranomaisten johdolla kiireellisiin pelastustehtäviin.
Vapaaehtoiset järvipelastajat auttavat ensisijaisesti kiireettömissä pelastustehtävissä, mutta osallistuvat tarpeen vaatiessa myös pelastusviranomaisten johdolla kiireellisiin pelastustehtäviin.

Kimolan kanavan avautuminen vesiliikenteelle tulee mitä todennäköisimmin lisäämään myös järvipelastustehtäviä, ennakoi Saku Tauriainen Kouvolan Järvipelastusasemalta.

Tätä silmällä pitäen ja aktiivisen toiminnan ylläpitämiseksi Kouvolan Järvipelastusasema hakee uusia jäseniä. Kiinnostuneille järjestetään infoilta sunnuntaina 19. tammikuuta Kouvolassa.

Vapaaehtoisten koulutus kestää vuoden.

— Kun osallistuu kevään harjoituksiin, voi jo kesällä päästä harjoittelijana mukaan koulutettujen mukana pelastuskeikalle. Vuoden päästä kesällä vapaaehtoinen pystyy jo toimimaan itsenäisesti ja aluksen päällikkönä, Tauriainen sanoo.

Vapaaehtoinen järvipelastustoiminta ei vaadi aikaisempaa veneilykokemusta tai muuta erityisosaamista. Halu auttaa, into oppia uutta ja mahdollisuus sitoutua aikaa vievään harrastukseen riittävät, järvipelastusasemalta vinkataan.

Vapaaehtoiselta edellytetään kuitenkin hyvää peruskuntoa, uimataitoa ja näön tarkkuutta 0,5 silmälaseilla ja 0,1 ilman. Hälytysmiehistöissä toimivilta edellytetään vähintään 18 vuoden ikää, mutta jo 16-vuotiaana voi päästä pelastusalukselle harjoittelijaksi.

Koulutus kestää noin vuoden

Kouvolan Järvipelastusasemalla on tällä hetkellä reilut 20 aktiivista vapaaehtoista. Uudella rekrytoinnilla pyritään varmistamaan myös kesäajan säännöllinen päivystys.

— Kaksi koulutettua vapaaehtoista päivystää kerrallaan toukokuun alusta marraskuun loppuun.

Kouvolan Järvipelastusaseman toiminnan ytimessä ovat kiireettömät pelastustehtävät.

— Kun veneiden määrä kasvaa, lisääntyvät myös konerikot ja polttoaineiden loppumiset kesken ajon. Mutta yhtä lailla, jos tulee kiireellinen pelastustehtävä, osallistumme auttamiseen.

Vapaaehtoiset järvipelastajat toimivat tarvittaessa pelastusviranomaisen johdolla.

Kouvolan Järvipelastusasemalla on partiovene Kimola. Se on 5-metrinen, polyeteenistä valmistettu muoviputkivene, jossa on 70 hevosvoiman moottori.

— Vene on ihan hyvä toiminta-alueeseemme nähden, joka ulottuu Voikkaan tehtaan pohjoispuolelta Kimolan kanavalle ja Kimolan kanavalta Mankalan voimalaitokselle asti, Tauriainen sanoo.

Infoilta vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille 19.1. kello 18 Kouvolan paloasemalla (Kauppalankatu 45). Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua erikseen.