Mikko Haapanen: Kouvolan on otettava vastuuta Kimolan kanavasta

Kimolan Syväojan tilan isäntä sanoo, että kanavan varteen olisi kaavoitettava palvelukeskittymä toreineen.

Espoolainen Mikko Haapanen on viettänyt kesiä Jaalan Kimolassa 1970-luvun puolivälistä alkaen. Kimolan kanava kulkee hänen tilansa halki. Haapasen mielestä Kouvolan pitäisi kaavoittaa nykyisen nippunosturin maisemiin palvelukeskittymä toreineen.
Espoolainen Mikko Haapanen on viettänyt kesiä Jaalan Kimolassa 1970-luvun puolivälistä alkaen. Kimolan kanava kulkee hänen tilansa halki. Haapasen mielestä Kouvolan pitäisi kaavoittaa nykyisen nippunosturin maisemiin palvelukeskittymä toreineen.

Kouvolan kaupungin pitäisi ottaa nykyistä jämerämpi ote Kimolan kanavan kehittämisestä. Jos Kouvola odottaa vain paikallisten yrittäjien lähtevän kehittämään hanketta, asiat jymähtävät paikoilleen.

Tätä mieltä on Jaalan Kimolassa kesiään viettävä Mikko Haapanen. Hän on asiasta sen verran huolissaan, että ensi viikolla Haapanen marssii Valto Kosken kanssa kaupunginjohtaja Marita Toikan juttusille.

Haapanen sanoo, että palvelukeskittymä toreineen ja palveluineen pitäisi kaavoittaa Kimolan kanavan varteen paikkaan, jossa Vierumäentie ylittää kanavan.

— Jos Kouvolan kaupungin strategia on, että veneilijät haluavat vain mennä kanavasta lävitse, on se väärä strategia.

Haapanen on yksi niistä alueen maanomistajista, jotka eivät pelkää kanavaliikenteen vilkastumista. Hän sanoo, että kun rahoituspäätös on tehty, olisi viisasta katsoa vain tulevaisuuteen.

Kimolan kanava virtaa keskeltä Mikko ja Mari Haapasen omistamaa Syväojan tilaa.

Valtaosa kävijöistä tulee tietä pitkin

Haapasen mielestä Kouvola tekisi oikean liikkeen kaavoittamalla nykyisen nippunosturin lähistön alue ”valtavaksi palvelukeskittymäksi”. Hän sanoo, että tällöin valtaosa kävijöistä tulisi tietä pitkin.

Toisin sanoen palvelut eivät olisi vain veneilijöitä varten, vaan kaikkien liikkujien käytössä.

Tähänastinen kanavakeskustelu on ollut Haapasen mielestä sivuraiteilla.

— On liikaa keskusteltu siitä, että paikalliset yrittäjät toisivat alueelle palveluja. Kanavaa on mietitty vain turistimatkailukohteena.

— Kaavoitusvastuu on Kouvolalla. Jos kaavoitusta ei tapahdu, ei tapahdu mitään. Samalla olisi pantava pystyyn kehityshanke, jossa kokonaisvastuu pitäisi olla Kouvolalla, Haapanen sanoo.

Kokonaisvastuu on otettava

Hän kaipaa nykyistä näkyvämpää kokonaisvastuun ottajaa. Jo nyt on asioita, joista pitäisi kertoa ja viestiä nykyistä näkyvämmin.

— Pitäisi luoda uusi myönteinen kulttuuri Kouvolalle veneilyyn ja kanavamaisemiin liittyvänä kaupunkina.

Haapanen ei usko, että Kouvola tietoisesti jättäisi kanavan muita hankkeita vähemmälle huomiolle.

— Tulee aina muita asioita, jotka on pakko hoitaa. Lisäksi kuntaliitoksen jälkeen puolueiden sisäiset ristiriidat ovat vaikuttaneet asioihin. Ei ole uusiuduttu vallankäytön kysymyksissä.

Proomuyhdistelmät tulevat vielä

Haapanen sanoo olevansa vakuuttunut, että kymmenen vuoden kuluttua Kimolan kanavassa kulkee myös proomuyhdistelmiä, jotka kuljettavat niin sellu- kuin energiapuuta.

— En usko enää siihen, että maanteille tulisi nykyistä suurempia puun kuljetusvehkeitä. Proomut tulevat takaisin sisävesiliikenteeseen.