Elimäellä havaittiin keskiviikkona 170 töyhtöhyyppää — leudon talven vuoksi muuttolinnut palaavat etuajassa

AOP/Rex Features

Töyhtöhyyppiä on havaittu Kymenlaaksossa ajankohtaan nähden poikkeuksellisen runsaasti.

Leuto talvi on aikaistanut joidenkin muuttolintujen saapumista Suomeen. Kymenlaakson lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtajan Antto Mäkisen mukaan monista lajeista on tullut suuria määriä havaintoja ajankohtaan nähden.

— Esimerkiksi joutsenia, kiuruja, töyhtöhyyppiä ja kyyhkyjä on tullut melko paljon. Tiira-havaintotietokannan mukaan esimerkiksi Elimäen Värälässä ilmoitettiin keskiviikkona 170 töyhtöhyyppää. Yleensä niitä voisi tähän aikaan olla kymmenkunta. Tällaiset isommat määrät ovat ehkä viikon—kaksi etuajassa.

Osa muuttolinnuista palaa melko tarkkaan kalenterin mukaan. Lyhyen matkan muuttajat, kuten kiurut, hanhet ja petolinnut, saapuvat pääosin säiden perusteella.

— Kun lumet sulavat aikaisin, lintujen on helpompi löytää ravintoa. Jos tuuli käy keväällä sopivasta suunnasta, linnut tulevat ikään kuin tuulen mukana, Mäkinen sanoo.

Lintujen saapumista aikaistaa se, että kylmyys on keskittynyt muutamaan jaksoon eikä varsinaista kovaa talvea ole tänä vuonna koettu.

— Tämän viikon torstaina oli niin lämmintä ja hyvät ilmavirtaukset lounaasta, että varhaisia muuttajia tuli takuuvarmasti paljon.

Vaikka takatalvi iskisi, muuttolinnut tuskin joutuvat pahoihin vaikeuksiin. Varhaiset lajit ovat tottuneet sään muutoksiin.

— Muun muassa töyhtöhyypillä ja rastailla esiintyy niin sanottua takatalvimuuttoa: kun tulee yhtäkkiä kylmempi jakso, ne siirtyvät jonkin verran etelämmäksi.

Mäkinen pitää hyvin epätodennäköisenä sään kylmenemistä siinä määrin, että lintujen pesintä vaarantuisi.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.