Kouvolan tuleva peruskoulujen määrä valtuuston sijasta lautakunnan käsiin — Kaupunginhallitus päätti uudesta käsittelyjärjestyksestä äänin 8—5

Marita Toikka: Kouvolan lasten ja nuorten lautakunta sekä kaupunginhallitus kokoontuvat ylimääräisiin kokouksiin, jotta valtuusto ehtii päättää kouluverkosta alkuperäisessä aikataulussa 12. marraskuuta.

Samu Gråsten

Korian koulu on yksi Kouvolan peruskouluista, jonka tulevaisuudesta valtuusto päättää. Kaupunginjohtaja on esittänyt yhtenäiskoulun perustamista Korialle Elimäen kirkonkylän sijaan.
Korian koulu on yksi Kouvolan peruskouluista, jonka tulevaisuudesta valtuusto päättää. Kaupunginjohtaja on esittänyt yhtenäiskoulun perustamista Korialle Elimäen kirkonkylän sijaan.

Kouvolan kaupunginhallitus päätti maanantaina lähettää Kouvolan perusopetuksen kehittämisen seuraavaksi lasten ja nuorten lautakunnan käsittelyyn. Päätös syntyi äänin 8—5.

Kaupunginjohtaja Marita Toikan esitys oli, että kaupunginhallitus ehdottaa 18 peruskoulun mallia valtuustolle.

Toikan mukaan lasten ja nuorten lautakunta kokoontuu ylimääräiseen kokoukseen jo ensi viikolla 7. marraskuuta käsittelemään Kouvolan perusopetuksen tulevaisuutta.

— Pidämme ylimääräisen kaupunginhallituksen kokouksen valtuustopäivänä 12. marraskuuta. Silloin kaupunginhallitus voi tehdä asiasta valtuustolle esityksen. Jotta voisimme varata koulujen suunnitteluun rahaa ensi vuoden talousarvioon, valtuuston on tehtävä kouluratkaisu marraskuussa, Toikka kuvaa aikataulua.

Kokoomus ja vihreät olisivat vieneet esityksen valtuustolle ilman lautakuntakierrosta

Jukka Nyberg (sd.) teki kaupunginhallituksesa muutosesityksen, jota Kimmo Jokiranta (kesk.) kannatti. Esityksen mukaan perusopetuksen kehittäminen palautetaan uudelleen valmisteluun ja esitys tuodaan kiirehtien kaupunginhallituksen päätöksentekoon lasten ja nuorten lautakunnan kautta.

NETTI - Kouvolan kouluverkkoehdotukset 2-06.jpgNETTI - Kouvolan kouluverkkoehdotukset 2-03.jpg

Lautakuntakäsittelyä kannattivat SDP:n Harri Helminen, Jukka Nyberg, Maria Eloranta ja Sanna Tähtinen sekä keskustan Kimmo Jokiranta ja varajäsen Liisa Varjola. Lisäksi lautakuntaan lähettämistä kannattivat perussuomalaisten Jari Käki ja kristillisdemokraattien Vesa Vainio.

Päätös ei ole valituskelpoinen, kun se on edennyt oikeaa reittiä. — Jukka Nyberg

18 koulun mallin viemistä suoraan valtuuston päätettäväksi kannattivat kokoomuksen Jani Heikari, Birgit Koskela, Miia Witting ja varajäsen Jari Larikka sekä vihreiden Kaisa Spies.

Nyberg perustelee esitystään sillä, että valitusten välttämiseksi asia käsitellään normaalissa järjestyksessä: ensin lautakunnassa, sitten kaupunginhallituksessa. Päätöksen tekee valtuusto.

— Päätös ei ole valituskelpoinen, kun se on edennyt oikeaa reittiä. Lisäksi meillä on nyt aikaa poliittiseen neuvotteluun, joka kieltämättä on jäänyt kesken.

Helminen: Lautakunta pystyy käsittelemään viikossa

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen uskoo, että lautakunta pystyy käsittelemään perusopetuksen kehittämisen loppuraportin viikossa.

— Miksi eivät pystyisi, kun heillä on valmis aineisto? Lisäksi lautakunnan puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja ovat olleet ohjausryhmän työssä mukana. Nyt mennään pelisääntöjen mukaan.

Viranhaltijat ja poliittinen ohjausryhmä ovat valmistelleet perusopetuksen kehittämisen loppuraporttia pian vuoden ajan.

Kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Jani Heikari yllättyi hallituksen näkemyserosta.

— Ohjausryhmän asiakirjoissa on puhuttu aika selvästi, että esitys menee suoraan kaupunginhallituksen käsittelyyn, kun koko hallitus ja lautakunnan puheenjohtajat ovat istuneet ohjausryhmässä. En näe hirveästi lisäarvoa lautakuntakäsittelyssä: asia palautuu kaupunginhallitukselle, joka esitystä on valmistellut.

Esitys: Osa kouluista lakkautettaisiin ja uusia tulisi tilalle

Toikan esittämä malli on sama, jota perusopetuksen kehittämistä valmistellut viranhaltijatyöryhmä suositteli kesäkuussa. Esityksessä osa nykyisistä kouluista lakkaisi ja tilalle perustettaisiin uusia. Uusien koulujen sijanteihin esitys ei ota kantaa muuten kuin kaupunginosatasolla.

Poliitikot ohjanneet valmistelua

Poliittinen ohjausryhmä on ohjannut valmistelua perusopetuksen kehittämisestä valtuustokaudella 2017—2021.

Ohjausryhmään ovat kuuluneet 13-henkinen kaupunginhallitus, lasten ja nuorten lautakunnan puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja, nelihenkinen valtuuston puheenjohtajisto, nuorisovaltuuston edustaja ja JUKO:n pääluottamusmies.

Lisäksi ryhmässä on istunut kaupunginjohtaja ja sihteerinä palvelualueen esimies.

Nykyisin Kouvolassa on 34 peruskoulua.

18 koulun mallissa Myllykosken ja Inkeroisten alueelle tulisi kolme koulua: Inkeroinen—Anjala-alueen yhtenäiskoulu, Sippolan alakoulu ja Myllykosken yhtenäiskoulu. Nykyään kouluja on kahdeksan.

Elimäelle jäisi esityksen mukaan alakoulu ja Korialle perustettaisiin yhtenäiskoulu. Koulujen määrä ei muuttuisi, mutta yhtenäiskoulu siirtyisi Elimäen kirkonkylältä Korialle.

18 koulun malli: Kouvolan keskustan alueelta häviäisi puolet kouluista

Kouvolan keskustan alueelta kaupunginjohtaja esitti lakkautettavaksi neljä koulua. Jäljelle jäisivät Eskolanmäen yhtenäiskoulu, Sarkolan alakoulu ja Mansikkamäen alakoulu. Uudeksi kouluksi tulisi Keskustan yhtenäiskoulu.

Kuusankoskelta esitys veisi yhdeksästä nykyisestä koulusta viisi. Tilalle tulisivat Keskustan alakoulu, Kymintehtaan alakoulu, Kymijoen alakoulu ja Kuusankosken yläkoulu. Esitykseen sisältyy myös mahdollisuus yhtenäiskouluun: Keskustan alakoulu tai Kymijoen alakoulu olisi mahdollista toteuttaa yhtenäiskouluna Kuusankosken yläkoulun kanssa.

Jaalaan jäisi alakoulu.

Valkealaan tulisi neljä koulua nykyisten seitsemän koulun sijaan. Jokela—Niinistö-alueen alakoulu, Valkealan yhtenäiskoulu, 6-tien koulu ja Pohjois-Valkealan alakoulu.

Juttua on päivitetty 29.10. kello 19.51: Täydennetty kokousaikataulutiedolla ja Marita Toikan kommentilla.

Kello 21 täydennetty Jukka Nybergin, Harri Helmisen ja Jani Heikarin kommentit.

Uusimmat uutiset