Puolustusvoimat muistuttaa, että sotilasalueilla liikkuminen ilman lupaa on ehdottomasti kielletty – Esikuntapäällikön mukaan alueilla liikkuminen on pääsääntöisesti tahallista

Marjastus- ja sienestyskauden aikana tavallista useammat liikkuvat luvattomasti armeijan mailla Utissa.

Jussi Lopperi

Puolustusvoimat muistutti tiedotteessaan, että armeijan alueilla liikkuminen on ehdottomasti kiellettyä ilman lupaa. Luvattomasta kulkemisesta aiheutuu vaaraa paitsi kulkijalle, myös armeijalle, kertoo esikuntapäällikkö.
Puolustusvoimat muistutti tiedotteessaan, että armeijan alueilla liikkuminen on ehdottomasti kiellettyä ilman lupaa. Luvattomasta kulkemisesta aiheutuu vaaraa paitsi kulkijalle, myös armeijalle, kertoo esikuntapäällikkö.

Kevään ja kesän aikana Kouvolassa useita henkilöitä on liikkunut puolustusvoimien alueella luvattomasti.

Karjalan prikaatin esikuntapäällikön Juhana Skytän mukaan tapauksia on ollut tänä vuonna "varmaankin alle kymmenen".

Ainakin yksi luvattomasti armeijan alueella kulkemiseen liittyvä tapaus on tällä hetkellä poliisin käsittelyssä.

Puolustusvoimat muistuttaa tiedotteessaan, että sotilasalueella liikkuminen ilman lupaa on ehdottomasti kielletty.

– Oli oikea aika muistuttaa rajoituksista, koska tapauksia on ollut. Luonnossa liikkuvien on syytä tietää, että armeijan alueilla liikkuminen on luvanvaraista, Skyttä sanoo.

– Olemme huolissamme, että ihmiset eivät ymmärrä vaaraa, joka liittyy armeijan alueilla liikkumiseen luvattomasti.

Armeijan alueilla liikkumiseen liittyy vaaraa kaikkina aikoina

Armeijan alueilla liikkuminen voi olla vaarallista erityisesti ammuntojen aikaan. Puolustusvoimien tiedotteen mukaan varusmiesten nykyisen koulutusrytmin ja -jaksottelun takia alueet ovat aiempaa aktiivisemmassa käytössä myös viikonloppuisin.

– Alueella liikkumiseen liittyy vaaraa kuitenkin kaikkina aikoina. Etukäteen on kovin vaikeaa tietää, onko alueelle vaarallista tulla. Sitä eivät kaikki ymmärrä, Skyttä sanoo.

Mailla kulkeminen on riski paitsi liikkujan, myös armeijan kannalta.

– Tulon ja pääsyn rajoittamiseen liittyvät myös maanpuolustuksen turvallisuuden kysymykset.

Luvaton kulkeminen voi johtaa sakkoihin

Sanoisin, että alueelle päätyminen on pääsääntöisesti tahallista. Erityisesti Repoveden alueellla reitit ja alueiden rajat on merkitty hyvin. — Juhana Skyttä

Kouvolassa sotilasalueita on esimerkiksi Repoveden kansallispuiston kupeessa ja Utissa Kuutostien pohjoispuolella.

Puolustusvoimat valvovat alueita säännöllisesti. Jos armeijan alueelta löytyy luvattomasti liikkuva henkilö, hänen henkilöllisyytensä selvitetään ja asiasta ilmoitetaan poliisille.

– Sen jälkeen asia siirtyy poliisin kautta rikosilmoitusmenettelyyn. Se voi johtaa sakkoihin, varsinkin jos luvaton liikkuminen on toistuvaa.

Skytän mukaan erityisesti Pahkajärven ampuma- ja harjoitusalue Repoveden itä- ja koillispuolella on vaara-alue. Esimerkiksi talvella 2017 hiihtäjä päätyi Pahkajärven ampuma-alueelle kesken harjoitusten. Hän sai 400 euron sakot julkisrauhan rikkomisesta.

"Pääosin tahallista"

Skytän mukaan alueelle ei ole todennäköistä päätyä vahingossa, koska reitit on merkitty hyvin.

– Sanoisin, että alueelle päätyminen on pääsääntöisesti tahallista. Erityisesti Repoveden alueellla reitit ja alueiden rajat on merkitty hyvin.

Alueet on merkitty maastoon keltapohjaisin kieltotauluin ja puihin maalatuilla sinivalkoisilla merkeillä. Repovedellä armeijan varoalue on merkitty reittikarttaan.

Jussi Lopperi

Puolustusvoimien alueet on merkitty maastoon keltapohjaisin kieltotauluin ja puihin maalatuilla sinivalkoisilla merkeillä.
Puolustusvoimien alueet on merkitty maastoon keltapohjaisin kieltotauluin ja puihin maalatuilla sinivalkoisilla merkeillä.

Marja- ja sienikausi näkyy kulkijoiden määrässä Utissa

Utin jääkärirykmentin esikuntapäällikkö everstiluutnantti Jussi Kosonen kertoo sähköpostin välityksellä, että tänä vuonna myös Utissa on liikkunut henkilöitä luvattomasti armeijan mailla.

– Loppukesän marjastus- ja sienestyskausi on lisännyt jonkin verran luvattomien liikkujien määrää, hän kertoo.

Skytän mukaan Karjalan prikaatin alueella marjastajia ei ole näkynyt.

– Onneksi ei ole ollut sellaisia tapauksia. Se osoittaa, että erityisesti armeijan alueiden lähellä asuvat ymmärtävät, että siellä liikkuminen on luvanvaraista.