Kouvola Snowboarders saavutti 20 vuoden iän — syntymäpäiviä juhlittiin Mielakan rinteessä

Lumilautailu on kasvanut kahdessa vuosikymmenessä valtavirran lajiksi niin Kouvolassa kuin Suomessa. Seuran puheenjohtajan mukaan Kouvolasta tulee edelleen lumilautailijoita, joilla voi olla potentiaalia maailman huipulle.

Jussi Lopperi

Kouvola Snowboarders Open keräsi Mielakan rinteen täyteen lumilautailijoita.
Kouvola Snowboarders Open keräsi Mielakan rinteen täyteen lumilautailijoita.

Urheiluseura Kouvola Snowboarders perustettiin kutakuinkin 20 vuotta sitten.

Vuoden 1998 Kouvola oli lumilautailijalle kovin erilainen paikka kuin nykypäivänä: laji ei ollut tunnettu ja suorituspaikkoja ei ollut.

— Tuolloin lautailijoiden piti rakentaa omat suorituspaikkansa ja hyppyrit ilman lupaa tai salassa. Onneksi Mielakan rinnekeskus ymmärtää lajin painoarvon. Mielakan rinteen suorituspaikat ovat parantuneet parinkymmenen vuoden aikana runsaasti. Se tuo paljon väkeä rinteeseen, seuran puheenjohtaja Eetu Koskelainen kertoo.

Parinkymmenen vuoden aikana lumilautailu on ylipäätään tullut tunnetuksi lajiksi, jossa suomalaiset ovat menestyneet, kisoja on nähty televisiossa ja se on hyväksytty mukaan olympialaisiin. Kouvolassa lajille on tehnyt erityisen hyvää  maailmanmestari Roope Tonterin menestys.

— Se on tuonut myös kaupungille positiivista näkyvyyttä.

Jussi Lopperi

Kouvolasta löytyy edelleen kovia lumilautalupauksia.
Kouvolasta löytyy edelleen kovia lumilautalupauksia.

Lumilautailua voi harrastaa pitkään

Kouvola Snowboarders edistää lumilautailua Kouvolassa. Se pitää suorituspaikkoja kunnossa ja järjestää lumilautapahtumia. Koskelaisen mukaan rinteessä näkee nykyään runsaasti junioreita, mutta parikymmentä vuotta sitten toiminnassa mukana olleita lautailijoita ei enää rinteessä juuri näe.

— Heitä toivoisi näkevän enemmän. Lumilautailu on laji, jota voi harrastaa vaikka kuinka pitkään, jos tuntee omat rajansa. Nuoret laskijat ovat ryhmäytyneet oikein hyvin. Sieltä on tulossa seuraavan sukupolven jengi, jossa on todella taitavia yksilöitä.

Jussi Lopperi

Monille lumilautailu on tapa ilmaista itseään.
Monille lumilautailu on tapa ilmaista itseään.

Koskelainen ei lähde kuitenkaan povaamaan nouseeko nuoresta ryhmästä seuraavaa Roope Tonterin kaltaista menestyslaskijaa. Koskelaisen mukaan lumilautailu on muutakin kuin huippu-urheilua, mitä pitäisi saada tehdä haluamallaan tavalla.

— Tärkeintä, että Kouvolasta löytyy puitteet nuorille toteuttaa itseään niin, että kokee onnistumisia omassa tekemisessään ja kehittymistä.

Mielakasta maailmalle

Tonteri kritisoi olympialaisten aikana harjoittelumetodia, jossa nuoret laskijat loikkivat temppujaan patjojen päälle rinneharjoittelun sijaan. Koskelainen kuitenkin näkee Mielakan paikkana, josta voi edelleen ponnistaa kansainväliseen menestykseen, vaikka rinne kilpailee eri asioilla kuin Alpit. Harvassa ovat hänen mukaansa kaupungit, joissa rinne on kahden kilometrin päässä juna-asemasta.

— Vaikka kausi on täällä lyhyt, Mielakassa on mahdollisuus päästä rinteeseen vaikka joka päivä koulun tai työn jälkeen. Mäessä voi viettää viikossa monta tuntia, ja pienessä mäessä saa myös paljon toistoja. Jos urheilijalla on kova palo, täällä on edelleen puitteet harjoittelemiselle.

Julkisuudessa lumilautailusta on puhuttu viime aikoina enemmän kilpalajina rennon harrastuksen sijasta. Koskelaisen mukaan molemmille lähestymistavoille on tilaa lajin sisällä.

— Kilpailussa laitetaan ihmiset paremmuusjärjestykseen. Siellä ei tietysti pärjää kuin lahjakkaimmat ja eniten treenanneet. Lumilautailun perusidea ei kuitenkaan häviä mihinkään. Monille se on tapa ilmaista itseään.

Luetuimmat