Milloin Sarkavedessä ja Vuohijärvessä voi uida? — Mökkiyrittäjät aikovat laittaa korvausvaatimuksia VR:lle Mäntyharjun kemikaalivuodosta

Pitääkö Sarkavedellä ja Vuohijärvellä alkaa nyt rälläämään moottoriveneillä ja vesiskootterereilla, jotta vuotanut MBTE sekoittuisi ja nousisi ylös pohjamudista ja alkaa laimenemaan?

Mari Koukkula

Heidi Haajanen Kuvalan tilalta esitti tilaisuudessa runsaasti kysymyksiä. Haajasen tilalla on muun muassa mökkivuokrausta.
Heidi Haajanen Kuvalan tilalta esitti tilaisuudessa runsaasti kysymyksiä. Haajasen tilalla on muun muassa mökkivuokrausta.

Voivatko 7-ja 9-vuotiaat lapset uida Vuohijärvessä ilman mitään prosentteja, kysyttiin Mäntyharjun kemikaalivuodon keskustelutilaisuudessa perjantaina.

— Se olis aika tärkeä tieto, pohdittiin yleisössä.

Kysyttiin myös, pitääkö Sarkavedellä ja Vuohijärvellä alkaa nyt rälläämään moottoriveneillä ja vesiskootterereilla, jotta vuotanut MBTE sekoittuisi ja nousisi ylös pohjamudista ja alkaa laimenemaan.

— Jos samalla tyylillä vastaan, niin pitäisi, toimialapäällikkö Kimmo Järvinen Rambollilta sanoi. Myös auringonpaiste hajottaa ainetta paremmin kuin vesisade.

Pitoisuudet ovat laimenemassa, mutta käyttörajoitukset ovat voimassa "varmuuden vuoksi".

Kalakuolemia on tavattu vain alkupäivinä Kärmelammessa.

Ympäristökeskuksen laatiman malliennusteen mukaan kesäkuun alkupuolella MBTE:n pitoisuuksia on vielä onnettomuuspaikan lähellä ja Vuohijärvellä, mutta ei enää Sarkavedellä, joka on huuhtoutumassa nopeasti.

Seuraava ennuste heinäkuun alussa ennakoi, että pitoisuuksia on enää lampien patoaltaassa onnettomuuspaikan lähellä.

— Tämän mukaan järvivesi oli kesällä käytettävissä, Järvinen sanoo.

Malli kuvaa veden ja siihen liuenneen MBTE:n kulkeutumista onnettomuuspaikan alapuolisissa pintavesissä.

Järvisen mukaan molekyylit kulkeutuvat eteenpäin, mutta pitoisuudet laimenevat niin paljon, ettei niitä pystyy enää esimerkiksi Kymijoessa mittaamaan.

Mökkiyrityksille hän ei pystynyt sanomaan tarkkaa ajankohtaa, milloin mökit voi ottaa käyttöön, mutta uskoi tilanteen olevan Sarkaveden osalta aika hyvä kesäkuun alussa.

Kun keskustelu eteni mökkiyrittäjien korvauksiin, monta ääntä yleisöstä hymisi "kyllä" eli korvauksia aiotaan VR:lle osoittaa.

Riskienhallintajohtaja Anna Mellerin mukaan korvausvaatimuksia voi VR:lle laittaa, mutta VR ei ota vielä mitään kantaa korvauksiin.

Vasta kun ympäristövahinkojen ja tilanteen laatu selviää, mahdollisiin korvauksiin pystytään vastaamaan.

VR:n sivuilta löytyy ajantasaista tietoa Mäntyharjun ympäristöonnettomuudesta.

Oheisilla videoilla Etelä-Savon pelastusjohtaja Seppo Lokka ja riskienhallintajohtaja Anna Melleri kertovat onnettomuuden jälkityöstä. Haastattelijana on toimittaja Mikko Kontti.

Jos upotukset eivät näy, katso ne tästä ja tästä.

Luetuimmat