Kerää koirasi jätökset roskiin — ärhäkkää koirien ripulia liikkeellä Kouvolassa

Lukas Pearsall

Koirankakat pitää kerätä roskiin, eikä koiran kannata antaa haistella muidenkaan jätöksiä.
Koirankakat pitää kerätä roskiin, eikä koiran kannata antaa haistella muidenkaan jätöksiä.

Koirien jätökset on syytä kerätä erityisen huolellisesti roskiin, liikkua suosituimpien koirapolkujen ulkopuolella ja välttää koirien välisiä kontakteja.

Kouvolassa useilla koirilla on viime viikkojen aikana havaittu suolistotulehduksen aiheuttamaa ripulia, jonka oireet ovat ärhäkät. Sen oireet ovat selkeästi erilaiset kuin lievemmissä ripulitapauksissa, eläinlääkäri Tuulikki Huotari Aitovetistä kertoo.

Rajuimpia tapauksia hoidetaan suoraan suoneen laitettavilla antibiooteilla. Kevyet ripulitapaukset voidaan hoitaa kotona ruokavaliolla ja ravintolisillä.

— Koiraa kannattaa tarkkailla, varsinkin sitä, miten se syö ja juo. Terveen koiran limakalvot ovat vaaleanpunaiset ja kosteat. Epäselvissä tapauksissa kannattaa mitata koiran lämpö. 38,5 astetta on vielä normaali. Meille tuoduilla koirilla on ollut 39 astetta ja ylikin, jolloin koira on tosi apaattinen.

Ripuli on tavallinen koirien kevätvaiva. Se yleistyy, kun edellisvuosien jätökset paljastuvat sulavan lumen alta haisteltaviksi ja maisteltaviksi. Koirien ripuli ei tartu ihmiseen eikä sen pitäisi tarttua muihin eläimiin, Huotari sanoo.

Ärhäkän ripulin lisäksi Huotarin vastaanotolle on päätynyt koirien kennelyskätapauksia. Kennelyskä yleensä viruksen aiheuttama, kuiva ja kova yskä, joka kestää voin viikon.

— Joskus siihen voi liittyä bakteeritartunta, joka voi aiheuttaa keuhkoputken tulehdusta tai keuhkotulehdusta. Jos yskä on limaista, pitää mennä lääkäriin.

Huotari muistuttaa, että kennelyskärokote on voimassa vain vuoden.

— Etenkin koiratapahtumissa liikkuvien kannattaa pitää kennelyskärokote voimassa. Kennelyskä on monen pöpön aiheuttama sairaus eikä välttämättä täysin pysy poissa rokottamalla, mutta rokote antaa kuitenkin suojaa tautia vastaan.

Kennelyskärokotteen antaminen kohentaa joukkoimmuniteettia, jolloin yksilöidenkin sairastuvuus vähenee.

Annamari Haimi

Annamari Haimi

Luetuimmat