Työministeri Jari Lindström kehotti Kouvolaa auttamaan osatyökykyisiä työelämään — ”Useat heistä jäävät kaikkien palveluiden ja etuuksien ulkopuolelle”

Kaupunginvaltuusto keskusteli maanantaina Kouvolan hyvinvointikertomuksen vuosiraportista. Verna Sydänmaanlakan (sd.) mukaan sosiaalipalveluissa on epätietoisuutta siitä, mistä Kymsoten päihdepalvelujen avohoitoasiakkaat saavat tarvitsemansa tuen ja hoidon.

Moises Garibay

Valtuutettu, työministeri Jari Lindström (sin.) esittää Kouvolan kaupungille osatyökykyisten saamista työelämään henkilön jälkellä olevien kykyjen ja voimien mukaisesti. Lindström kuvattiin kaupungintalolla viime elokuussa ennen valtuuston kokousta.
Valtuutettu, työministeri Jari Lindström (sin.) esittää Kouvolan kaupungille osatyökykyisten saamista työelämään henkilön jälkellä olevien kykyjen ja voimien mukaisesti. Lindström kuvattiin kaupungintalolla viime elokuussa ennen valtuuston kokousta.

Kouvolan pitäisi selvittää keinoja saada osatyökykyisiä nykyistä enemmän töihin. Työministeri Jari Lindström (sin.) teki asiasta aloitteen maanantaina Kouvolan kaupunginvaltuustossa, jossa keskusteltiin kaupungin hyvinvointikertomuksen vuosiraportista.

— Potentiaalia on työttömyyden kovassa ytimessä, osatyökykyisissä.

Kyse on ennen kaikkea osatyökykyisten saamisesta työelämään henkilön jäljellä olevien kykyjen ja voimien mukaisesti. — Jari Lindström

Lindström viittasi viime marraskuussa valmistuneeseen selvityshenkilöiden Tuija Oivon ja Raija Kerättären raporttiin. Sen mukaan osatyökykyisiä ei tunnisteta eikä heidän palvelu- tai kuntoutustarvettaan tai työkykyään selvitetä riittävän yksilöllisesti ja monialaisesti.

— Tästä johtuen useat näistä työttömistä jäävät kaikkien palveluiden ja etuuksien ulkopuolelle. Työmarkkinat eivät tue riittävästi osatyökykyisten osallistumista, Lindström sanoi.


Puolueet sitoutuivat viemään työkykyohjelman esitykset uuteen hallitusohjelmaan

Hänen mukaansa raportista seurasi hyvää: viime vuoden lopussa kaikki puolueet sitoutuivat viemään Oivon ja Kerättären esittämän työkykyohjelman ehdotukset hallitusohjelmaan riippumatta siitä, mitkä puolueet ovat tulevassa hallituksessa.

— Esitän, että Kouvola selvittää ja toimeenpanee työkykyohjelman toimenpiteet siltä osin kun kaupungilla on toimivaltaa ja mahdollisuuksia niihin. Kyse on ennen kaikkea osatyökykyisten saamisesta työelämään henkilön jäljellä olevien kykyjen ja voimien mukaisesti.

Kouvolan työttömien työnhakijoiden määrä laski vuoden 2018 joulukuussa 681 henkilöllä vuotta aiemmasta. Työttömyysaste väheni 1,9 prosenttiyksikköä ja oli viime vuoden lopussa 12 prosenttia.

SDP huolestui huumeiden käytön kasvusta

SDP:n Verna Sydänmaanlakka kertoi valtuustoryhmän huolestuneen huumeiden käytön lisääntymisestä Kouvolassa ja siitä, että A-Klinikka ja Addiktum lopettivat toimintansa maaliskuun lopussa.

— Yli ja alle 18-vuotiaiden päihdepalveluiden avohoito siirtyi huhtikuun alussa Kymsotelle. Ainakin sosiaalipalveluissa tämä on herättänyt suurta epätietoisuutta siitä, mihin asiakkaat ohjataan ja mistä he saavat tarvitsemansa tuen ja hoidon. Toivottavasti tilanne selkenee pian.

Sydänmaanlakka vaati, että Kouvolassa on otettava takaisin käyttöön kuudennella luokalla koko ikäluokan kattava päihdevalistustapahtuma. SDP:n ehdotusta kannatti myös nuorisovaltuuston edustaja Maria Palmroos.

Kokoomuksen Sinikka Rouvari huomautti, että lastensuojelua tarvitsevien lasten osuus on kääntynyt nousuun. Hyvänä hän piti sitä, että koulukiusaaminen on vähentynyt, vaikka nollatoleranssiin on vielä matkaa.

Keskustan Janne Wallilla oli puolestaan huoli siitä, miten Kouvolan kaupungin ja Kymsoten talouden sopeuttamiset vaikuttavat kouvolalaisten hyvinvointiin. Häntä komppasi myös Sari Hyytiäinen (vihr.):

— Yt-neuvotteluissa on hyvä muistaa, että lasten ja nuorten palvelut ovat kärkiasioita.

Kristillisdemokraattien Johanna Pyötsiä piti oikeana suuntana sitä, että ikääntyneiden kokema yksinäisyyden tunne etenkin hoiva-asumisessa väheni vuotta aiemmasta.

Liukkonen: Lähikoulujen lakkautus vähentää hyötyliikuntaa

Kouvolan lasten ja nuorten vähentynyt liikunta-aktiivisuus herätti paljon keskustelua. Vasemmistoliiton Jorma Liukkonen piti lähikoulujen lakkauttamista lyhytnäköisenä säästämisenä: hyötyliikunta eli kävely tai pyöräily lähikouluun jäävät pois.

Kaisa Spiesin (vihr.) mielestä koulujen lähiliikuntapaikat olisivat yksi ratkaisu: pitää vain miettiä, millainen piha rohkaisee jokaista liikkumaan.

— Kun rakennamme uusia kouluja ja peruskorjaamme vanhoja, panostetaan ja jätetään rahaa myös koulujen pihoihin. Ne vetävät porukkaa. Tämä näkyy esimerkiksi viikonloppuisin Mansikkamäen koululla, jonne tulee perheitä liikkumaan ja pelaamaan.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset