Kaikki luottamushenkilöiden palkkioiden korotukset läpi niukasti äänin 31—28 — Tuukka Forsell apulaiskaupunginjohtajan virkaan

Kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtaja voivat jatkossa hoitaa luottamustehtävää halutessaan osa-aikaisena. 50 prosentin työstä saa 3 400 euron kuukausipalkkion. Kaupunki luopuu Betonihelvetti-kampanjasta.

Maanantai-iltana ratkeaa se, voiko kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtaja halutessaan siirtyä osa-aikaiseksi luottamushenkilöksi. Hallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (vas.) on kertonut, että hän siirtyy osa-aikaiseksi, jos tällainen mahdollisuus tulee. Valtuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen jatkanee vanhaan tapaan.
Maanantai-iltana ratkeaa se, voiko kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtaja halutessaan siirtyä osa-aikaiseksi luottamushenkilöksi. Hallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (vas.) on kertonut, että hän siirtyy osa-aikaiseksi, jos tällainen mahdollisuus tulee. Valtuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen jatkanee vanhaan tapaan.

Kouvolan kaupunginvaltuusto päättää tänään luottamushenkilöiden palkkioiden korotuksista.

Esitys kaupungin uudeksi hallintosäännöksi toisi kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajalle mahdollisuuden hoitaa tehtävää osa-aikaisena.

Hallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) on ilmoittanut, että hän aikoo ryhtyä osa-aikaiseksi, jos tällainen mahdollisuus tulee.

Jos puheenjohtajan työ on puolipäiväinen eli 50-prosenttinen, saa hän tehtävän hoidosta 3 400 euroa kuukaudessa.

Palkkiokorotuksista on etukäteisarvioiden mukaan luvassa ainakin yksi äänestys.

Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Tapio Karvonen ennakoi tämän päivän Kouvolan Sanomissa luvassa olevan räväkkää keskustelua.

Ennen palkkiokäsittelyä valtuusto verrytteli käsittelemällä maapoliittista ohjelmaa neuvottelutaukoineen ja muutosesityksineen tunnin ajan.

Kouvolan Sanomat seuraa hallintosäännön käsittelyn lisäksi live-seurannassa päätöstä alueparlamenteista ja apulaiskaupunginjohtajan viran perustamisesta. Tuoreimmat tapahtumat päivittyvät aina tämän jutun loppuun.

Tunnin ja vartin jälkeen valtuusto on edennyt asiaan numero 8, jossa käsitellään aikuisväestön lautakunnan jäsenyydestä eroa ja uuden jäsenen valintaa.

Ennen hallintosääntöasian käsittelyn alkamista on vuorossa vielä kolme valtuustoaloiteasiaa.

Kouvola luopuu Betonihelvetistä

Jouni Sunisen (s-ks.) tekemän Betonihelvetti-aloitteen siivittämänä valtuusto uppoutuu seuraavaksi hallintösäännön kiemuroihin. Suninen halusi viime valtuustokaudella tekemässään aloitteessa eroon Betonihelvetti-käsitteestä.

Marjatta Nykänen (kok.) kysyi, mitä hyötyä kampanjasta on Kouvolalle ollut. Nykänen esítti, että Kouvola luopuu Betonihelvetti-käsitteen käytöstä.

Kaupunginjohtaja Marita Toikka totesi, että Betonihelvetti-kampanjasta luovutaan kesäkuussa.

Kello 18.40 Betonihelvetistä on pyydetty seitsemän puheenvuoroa.

Juha Huhtalan (vihr.) mielestä mielensäpahoittajat eivät ole digiajassa.

Topi Seppälä (kesk.) sanoo, että keskustelu osoittaa sloganin toimivuuden. Hänen mielestään suhtautumisessa Betonihelvettiin kuvastuu sukupolvien välinen kuilu.

Päivi Kossila (sd.) arvioi, että kysymys on tunteista ja arvoista. Häntä Betonihelvetti-kampanja ei häiritse.

Verna Sydänmaanlakka (sd.) sanoo, että some-käyttäytymiseen ei voi vaikuttaa. Betonihelvetistä puhuminen osoittaa hänen mielestään, että kampanja on ollut toimiva.

Antti Eskelinen (ps.) pitää kampanjaa erittäin onnistuneena. Jani Heikarin (kok.) mielestä kritiikissä ei ymmärretä sitä, miten hyvin kampanja on toiminut.

Sari Hyytiäinen (vihr.) sanoi, että kun kampanja päättyy, on hyvä, että tilalle keksitään jotakin uutta. Jorma Liukkonen (vas.) totesi, että "helvetin hyvä kampanja".

Kaupunginjohtaja Marita Toikka totesi, että Betonihelvetti jatkaa omaa elämäänsä verkossa.

Hallintosäännön käsittely alkaa 19.30

Reilun kahden tunnin istumisen jälkeen kaupunginvaltuusto pääsee hallintosäännön käsittelyyn. Puheenjohtaja Jouko Leppänen (kok.) julisti ennen käsittelyn alkamista 20 minuutin tauon. Kokous jatkuu kello 19.30.

Outi Kasurinen, SDP:n ryhmäpuheenjohtaja:

Hyväksymme liitteenä olevan hallintosäännön.

Tapio Karvonen, kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja:

Raha on varmin tapa saada keskustelua aikaan. Ehkä ei raha sinällänsä, vaan rahan puute, ja mihin se raha halutaan käyttää.

Puhun vain palkkioiden korotuksista: olemme muutosvaiheessa, jossa teemme kovasti töitä uuden sote-kuntayhtymän eteen ja maakuntauudistuksen eteen. Emme tiedä, mihin meidän organisaatio on menossa. Meillä on vain aavistus siitä.

Kouvolassa on tarkkaan harkittava hallintosääntöön tulevia muutoksia.

Hakeutumisessa näihin töihin täytyy olla omaa paloa. Tätä työtä tehdään aivan muista syistä kuin rahasta. Tässä työssä ei voi tuntipalkkaa laskea.

Ryhmä esittää yksimielisesti, että tässä taloustilanteessa menojen lisääminen ei ole tarpeellista-

Topi Seppälä, keskustan ryhmäpuheenjohtaja:

Keskusta hyväksyy hallintosääntöesityksen. Tämä on harmillisesti henkilöity Helmiseen. Demokratiassa pitää olla mahdollista olla mukana tehtävissä, joita siihen kuuluu. Millä tolalla päätöksenteko on tässä kaupunginteossa? Sopii miettiä, kuka tekee työt ja kuka tekee politiikkaa.

Sari Hyytiäinen, vihreiden ryhmäpuheenjohtaja:

Pidämme hyvänä uudistuksena luonnokseen tuotua tulevaisuusjaoston ja sen toiminnan esittelyä.

Vihreiden valtuustoryhmässä on erilaisia näkemyksiä luottamushenkilöiden palkkioista kirjatuista esityksistä. Osa on valmis hyväksymään ne, mutta selkeä enemmistö esittää, että pykälät, jotka sisältävät korotuksia, ei muuteta. Palkkioiden tarkistamaan palataan uudelleen, kun selviää, miten tekeillä olevat maakunta- ja sote-uudistus vaikuttavat kunnille jääviin tehtäviin.

Tarpeelliset muutokset on myös korrektia tehdä vasta seuraavalle valtuustokaudelle.

Näkemykset hajaantuvat myös kaupunginhallituksen ja –valtuuston puheenjohtajan palkkioiden määräämisestä. Osa ryhmästä on valmis hyväksymään esityksen mukaisen korvauksen. Valtaosa haluaa, että tähänkin asiaan palataan vasta maakunta- ja sote-uudistuksen jälkeen.

Jari Käki, perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtaja:

Ryhmä ei tee ryhmäpäätöstä. Jokainen valtuutettu tekee oman päätöksensä. Toivon valtuutettuna, että rauha ja yhteistyö palaa.

Vesa Vainio, kristillisdemokraattien ryhmäpuheenjohtaja:

Kaupunkimme elämää on leimannut poukkoileva politiikka sisältäen useita organisaation muutoksia ja hallintosäännön muutoksia. Tämä on lisännyt kaupunkimme henkilöstön epävarmuutta tulevaisuuden suhteen.

Uusi hallintosääntö herättää ristiriitaisia ajatuksia. Siitä löytyy sekä hyviä että huonoja muutoksia.

Kd:n valtuustoryhmä pitää hyvänä tulevaisuusjaoston perustamista. Luottamushenkilöiden palkkioiden korottamista emme hyväksy, koska nämä hallintosääntöön sidotut menojen lisäykset tapahtuvat velkarahalla.

Yhteisten asioiden hoito on vaihtunut omien etujen ajamiseksi. Emme pidä hyvänä sitä, että asiassa voimakkaimmin esiintyvät henkilöt, joiden henkilökohtaisesta edusta on kysymys.

Varsinkin hallituksen ja valtuuston puheenjohtajien osa-aikaisuudet eivät ole nopeasti velkaantuvassa kaupungissamme oikeita ratkaisuja.

Mika Byman, vasemmistoliiton ryhmäpuheenjohtaja:

Uudistus on saanut melkoiset mittasuhteet. Suurin osa muutoksista on sellaisia, joita ryhmä ei voi hyväksyä. Vastuut ja palkkioiden suuruus tulisi kulkea käsi kädessä, joten perusteita palkkioiden nostamiselle ei ole.

Luottamustehtäviä ei pidä hoitaa rahan takia.

Toivon, ettei palkkioiden noston takana ole joidenkin puolueiden kassojen kartuttaminen. On jokseenkin kyseenalaista, että valtuutetut päättävät omista palkkioistaan. Jos joku asia näyttää ja vaikuttaa huonolta, tosennäköisesti se on huono.

Pulla Peltola, sitoutumattomien ryhmäpuheenjohtaja:

Ryhmä ei ole hallintosäännön hyväksymisen kannalla. Vuosipalkkioiden korotukset sekä prosenteissa että euroissa ovat huimat. Hallintosäännön päivittäminen vaati paljon työtä ja aikaa.

Jouni Suninen, Suur-Kouvolan sitoutumattomien ryhmäpuheenjohtaja:

Ryhmällä ei ole keskustan uhrivalmiutta nostaa omia palkkioitaan. Emme kannata puheenjohtajan osa-aikaisuutta. Tulevaisuusjaosto on hyvä esitys. Emme hyväksy tälle kaudelle esityksiä. Korotukset voidaan toteuttaa siten, että ne tulevat voimaan seuraavalla valtuustokaudella.

Hyvä yhteishenki kärsii. Sitten menemme ja korotamme omia palkkioitamme ja teemme erittäin ison vahingon.

Jari Lindström, sinisten ryhmäpuheenjohtaja:

Helppo ymmärtää niitä kantoja, ettemme voi itse päättää omista palkkioistamme. Pitäisikö asia siirtää, että tehtäisiin vasta seuraavalle valtuustokaudelle päätös? Ryhmä on esityksen takana.

Pekka Korpivaara, kokoomus:

Onko raha tullut ainoaksi motivaatioksi.

Mika Byman, vasemmistoliitto:

Osapuoli, joka kannattaa korotuksia, ei paljon perusteluja tuo esiin.

Jari Larikka, kokoomus:

Olen lukenut Kouvolan Sanomissa olevia kannanottoja, että kaupungin talous ei näihin korotuksiin kaadu. Aika huonoja perusteluja siihen, että omia palkkioita lähdetään korottamaan.

Jenny Hasu, keskusta:

Edunvalvonta ei katso aikaa eikä paikkaa.

Kalle Ylimäki, keskusta:

Tämä on oman luottamustyön arvostamista. Jos arvostamme tätä työtä, olemme myös korotuksiin valmiita.

Aimo Rautiainen, perussuomalaiset:

Tulen hallintosäännön kokonaan hyväksymään. Jossakin vaiheessa se on meidän tämä homma tehtävä. Jossakin hurskastellaan, että seuraavalla kaudella korotus tehtäisiin.

Sheikki Laakso, perussuomalaiset:

Aika paha maku jää, miksi tämä säännös yleensä tehdään. Maakuntahallinto on tulossa. Tätä ei ole neuvoteltu, vaan sovittu etukäteen pienen porukan kesken.

Matti Lindholm, kokoomus:

Omien palkkioiden nostaminen tuntuu itselle vieraalle ajatukselle. Jos tästä kansanäänestys suoritettaisiin, niin paljonko luulette kannatusta tulevan? Rohkeutta on olla myös päätös olla korottamatta palkkioita.

Risto Kuisma, SDP:

Ihmettelen aika lailla tätä ala-arvoista tekstiä. Jos ajatellaan, että palkkiotaso on samalla tasolla kuin samankokoisissa kaupungeissa, se on ihan ok. En usko, että kukaan järkevä äänestäjä jättää äänen antamatta tämän palkkioasian perusteella.

Sinikka Rouvari, kokoomus:

Meillä olisi paljon tärkeämpiä asioita. Niistä näin paljon keskustelua ja työntekoa, niin saisimme paljon järkevämpää aikaan.

Henna Hovi, SDP:

Palkkioiden nosto on arvostuksen osoitus kuntapäättäjien työtä kohtaan. Puheenjohtajien kalenterit täyttyvät luottamustoimista. Mielestäni tästä on aiheellista maksaa kohtuullista korvausta.

Jukka Nyberg, SDP:

Uskon, että olemme tarpeeksi töitä tekeviä, joten olemme korotuksen ansainneet. Olen sitä mieltä, että on syytä pitää pieni tauko ennen kuin ruvetaan yksityiskohtaiseen käsittelyyn.

Keskustelu päättyi kello 20.56

Puheenjohtaja Jouko Leppänen julisti varttitunnin jaloittelutauon. Kokous jatkuu noin 21.10.

Kokous jatkuu kello 21.10: osa-aikaisuus hyväksyttiin

Yleiskeskustelun jälkeen on vuorossa hallintosääntöesityksen yksityiskohtainen käsittely. Esitys käydään läpi luku luvulta.

Jouni Suninen (s-ks.) esitti, että puheenjohtajien osa-aikaisuuspykälä poistetaan hallintosäännöstä kokonaan.

Tapio Karvonen (kok.) esitti, että sääntöön jää vain teksti: Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja voivat toimia osa-aikaisina luottamushenkilönä.

Sunisen pois haluama teksti kuuluu: Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja voivat toimia osa-aikaisina luottamushenkilönä, jolloin luottamustoimen hoitamiseen käytettävä enimmäisaika on 50 prosenttia täydestä säännöllisestä toimistotyöajasta. Kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan tulee ilmoittaa kaupungin kirjaamoon kirjallisesti, mikäli hän haluaa hoitaa tehtäväänsä osaaikaisesti. Osa-aikaisuus ei voi tulla voimaan takautuvasti.

Muutosesitykset ovat äänestyksessä vastakkain: Karvosen muutosesitys hyväksyttiin.

Seuraavaksi äänestetään Karvosen muutosehdotus vastaan hallituksen pohjaehdotus: Pohjaesitys voitti äänin 31 - 28.

Eli pohjaesitys tuli päätökseksi. Toisin sanoen osa-aikaisuus hyväksyttiin. Palkkioista äänestetään myöhemmin.

Konsernijaoston toimivalta

Pekka Korpivaara (kok.) kyseenalaisti konsernijaoston toimivaltaan määritellyn kohdan, joka kuuluu näin: "Konsernijaosto päättää kaupungin edustajien nimeämisestä säätiöihin sekä valituille annettavista ohjeista kaupungin kannanotoksi käsiteltäviin asioihin."

Korpivaaran mielestä kohta on laiton.

Kohta hyväksyttiin yksimielisesti poistettavaksi.

Palkkioäänestys

Tapio Karvonen (kok.) esitti muutoksia neljään pykälään: 160, 161, 162 ja 166.

160. pykälään tehty muutosesitys, että palkkiot pidetään ennallaan. Asia koskee kokouspalkkioita. Äänin 31 - 28 kokouspalkkioita päätettiin nostaa.

161. pykälä: lautakuntien palkkiot. Karvosen esitys, että palkkiot ennallaan. Äänin 31 - 28 palkkioita korotettiin.

162. pykälä puheenjohtajien osa-aikaisuudesta enintään 3 400 euron kuukausipalkalla hyväksyttiin samoin äänin 31 - 28.

Pykälässä 166 teksti pidettäisiin Karvosen esityksen mukaan ennallaan, mutta se tulisi voimaan vasta seuraavalla valtuustokaudella. Pohjaesitys voitti 31 - 28. Kysymys oli luottamushenkilöiden vuosipalkkioista.

Palvelumalli 2030

Palvelumallista alueparlamentteineen on tällä hetkellä, eli kello 22, tulossa vielä kahdeksan puheenvuoroa.

Aimo Rautiainen (ps.) ehdotti, että esitys hylätään kokonaisuudessaan. Pekka Korpivaara (kok.) ilmoitti kannattavansa Rautiaisen ehdotusta.

Kello 22.50 aletaan äänestää kahdesta muutosesityksestä. Ensimmäinen on Miia Wittingin (kok.) esitys aluetoimikunnan toiminta-alueen määrittelystä. Toinen on Rautiaisen asian kokonaan hylkäävä esitys.

Äänestysjärjestyksen miettiminen aiheuttaa viiden minuutin paussin kello 22.52.

Kokous jatkuu äänestysjärjestyksen selvittyä. Ensin äänestetään kahden muutosesityksen kesken. Witting sanoo tämän jälkeen vetävänsä oman muutosesityksensä pois.

Näin äänestetään Rautiaisen kokonaan hylkäävän muutosesityksen ja hallituksen pohjaesityksen välillä.

Äänin 44 - 13 kaupunginhallituksen pohjaesitys tuli päätökseksi. Eli aluetoiminnan malli hyväksyttiin.

Apulaiskaupunginjohtajan virka

Kaupunginvaltuusto päätti, että kaupunkiin perustetaan apulaiskaupunginjohtajan virka huhtikuun alusta alkaen.

Birgit Koskela (kok.) esitti aiemmin kokouksessa, että talous- ja rahoitusjohtajan nimikettä ei muuteta apulaiskaupunginjohtajaksi. Koskelan esitys hävisi pohjaesitykselle äänin 50 - 9.

Virkaan siirretään nykyinen talous- ja rahoitusjohtaja Tuukka Forsell. Samalla talous- ja rahoitusjohtajan virka lakkautetaan 30. huhtikuuta.

Perustettavaan talousjohtajan virkaan on tulossa nykyinen taloussuunnittelupäällikkö Hellevi Kunnas. Siirtoihin on niin Forsellin kuin Kunnaksen suostumukset.

Apulaiskaupunginjohtajan palkka on 9 500 euroa kuukaudessa. Lisäksi virkaan kuuluu puhelinetu.

Apulaiskaupunginjohtaja toimii konsernipalvelujen toimialajohtajana sekä kaupunginjohtajan varamiehenä ja vastaa kaupunginjohtajan tukena kaupungin strategisesta johtamisesta. Lisäksi tehtävänkuvaan kuuluvat kuuluvat edunvalvonta, konserniyhteisöjen omistajaohjaus, kärkihankkeiden edistäminen ja elinvoiman kehittäminen.

Kello 9.50: Korjattu apulaiskaupunginjohtajan viran perustamiseen liittynyt äänestyspäätös.