Perhekummi tuo lisäkäsiä lapsiperheen arkeen

Jussi Lopperi

Tuulikki Kuuranne käy kerran viikossa Sydänmaanlakkojen kodissa viihdyttämässä perheen kolmea lasta. Sekä perhekummilla että perheellä on mukavia kokemuksia yhdessäolosta.

Perhekummeja tarvitsevat etenkin lapsiperheet, joiden sukulaiset asuvat kaukana. Mannerheimin Lastensuojeliitto järjestää toista kertaa perhekummeille koulutuksen. Se alkaa Kouvolassa huhtikuussa.

Heli Sydänmaanlakka on ollut kotiäitinä viisi vuotta. Hän on kotoisin Pohjanmaalta. Tutut ja sukulaiset ovat kaukana, eikä kaverisuhteita ole luontevasti uudella paikkakunnalla syntynyt. Aviomiehen työpäivät ovat pitkiä.

— Olen aika lailla yksin lasten kanssa.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton perhekummitoimintaan Sydänmaanlakka tutustui vuosi sitten. Syksyllä hän päätti kysyä MLL:stä mahdollista kummia.

— En etsinyt lastenhoitoapua, vaan lisäkäsiä. Haluaisin tehdä kivoja juttuja lasten kanssa, mutta omat kädet eivät riitä.

Kyselyn jälkeen perhe sai kummiksi Tuulikki Kuuranteen. Hän kouluttautui perhekummiksi kaksi vuotta sitten. 20 tunnin koulutuksen jälkeen hän sai ensimmäisen kummiperheen. Yhteydenpito jäi heidän kanssaan sopimusvuoden jälkeen vähiin pitkän välimatkan takia.

Perhekummi ja MLL tekevät sopimuksen vuodeksi. Sen jälkeen kummius voi jatkua, mikäli kummi ja perhe niin haluavat.

Kuuranne kertoo saavansa perhekummina mukavasti sisältöä eläkeläisen arkeen. Omat lapset ovat jo lentäneet pesästä. 90-vuotiaan äidin asioiden hoito työllistää häntä vähän. Entisenä perhepäivähoitajana hän tykkää touhuta pienten lasten kanssa.

Kerran viikossa kolmen tunnin aikana Sydänmaanlakan lapset saavat kummin täyden huomion.

— On kuin tulisi eri maailmaan. Minusta on ihana leikkiä täällä muutama tunti ja vaihtaa samalla kuulumisia. Pikku Kakkoseksi lähden kotiin, Tuulikki Kuuranne sanoo.

Lue lisää Kouvolan Sanomista tai mobiilista.

Uusi koulutus alkaa

MLL:n Kymen piirin perhekummien koulutus alkaa 2.4.

Koulutus on kolmipäiväinen.

Perhekummin voivat saada lasta odottavat ja alle kouluikäisten lasten perheet.

Perhe voi hakeutua perhekummitoiminnan pariin itse.

Tuki on perheelle maksutonta.

Perhekummi tekee vapaaehtoistyötä eikä siitä makseta palkkaa.

Lähde: MLL:n Kymen piiri.

Johanna Tenovirta

Johanna Tenovirta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.