Hautapaikkamaksuihin ja hautauspalvelumaksuihin tulossa korotuksia — Samalla Kouvolan seurakuntayhtymä kuittaa metsäomaisuutensa hakkuista noin miljoona euroa vuoteen 2028 mennessä

Metsäomaisuuden myynnistä saatavat tulot ovat silti pieni pisara verrattuna kirkollisverotuloihin, Kouvolan seurakuntayhtymän hallintojohtaja Matti Ilmivalta sanoo.

Seppo Rautiovaara

Kouvolan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto päättää hautapaikka- ja hautauspalvelumaksujen nostosta ensi viikolla.
Kouvolan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto päättää hautapaikka- ja hautauspalvelumaksujen nostosta ensi viikolla.

Kouvolan seurakuntayhtymä tarkastelee ensi viikolla yhteisen kirkkoneuvoston kokouksessa hautapaikkamaksuja ja hautauspalvelumaksuja.

Neuvoston kokoukseen tuotavan esityksen mukaan molempiin on tulossa korotuksia. Hallintojohtaja Matti Ilmivallan mukaan kirkkoneuvosto päivittää hautapaikka ja hautauspalvelumaksuja vuosittain.

Tänä vuonna esimerkiksi nurmialueella sijaitseva yksi arkkuhautasija maksaa oman kunnan jäseneltä 350 euroa ja muun kunnan jäseneltä 560 euroa.

Ensi vuonna summat olisivat esityksen mukaan 360 euroa kuntalaiselta ja 575 euroa ulkopaikkakuntalaiselta. Hiekka-alueella haudan lepoon kouvolalainen on päässyt 200 eurolla, muunkuntalainen 320 eurolla. Ensi vuonna summat olisivat 205 euroa ja 330 euroa. Uurnahautaan läheisen tuhkat on voinut panna 170 eurolla, ulkopaikkakuntaisilta veloitus on ollut 270 euroa. Esityksen mukaan ensi vuonna uurnapaikan hinnat olisivat 175 euroa ja 280 euroa.

Puusto kasvaa enemmän kuin hakataan

Samassa yhteisen kirkkoneuvoston kokouksessa päätetään myös Kouvolan seurakuntayhtymän metsäsuunnitelman hyväksymisestä vuosille 2019—2028.

Sen mukaan seurakuntayhtymän omistamalta reilun 800 hehtaarin metsäalueelta tullaan hakkaamaan puustoa kaikkiaan 27 433 kuutiometriä yhteensä 274 hehtaarilla.

Sen perusteella laskettu kantorahatuloarvio on noin 1,02 miljoonaa euroa. Ilmivallan mukaan noin sadantuhannen euron hakkuutuotot vuodessa ovat pisara meressä.

— Jos summaa verrataan noin 15 miljoonan euron kirkollisverotuloon, niin ei sillä isoa merkitystä ole. Mutta koska seurakuntayhtymällä on metsäomaisuutta, sitä pitää hoitaa.

Ilmivalta sanoo, että seurakuntayhtymä pyrkii hoitamaan enimmäkseen Valkealassa ja Jaalassa sijaitsevaa metsäomaisuuttaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Yhteiselle kirkkoneuvostolle esiteltävän esityksen mukaan seurakuntayhtymän omistuksessa olevien metsälohkojen puusto kasvaa seuraavan kymmenen vuoden aikana hehtaaria kohden arviolta noin kuusi kuutiometriä vuodessa, mikä tarkoittaisi kokonaisuudessa noin 61 000 kuutiometrin kasvua. Metsäsuunnitelman mukaiset reilun 27 000 kuutiometrin puunkorjuut olisivat siten esityksen mukaan kestävällä pohjalla ilmastonmuutoksen hillitsemisen kannalta.