Kouluun tai päiväkotiin ei saa mennä sairaana, parantunut lapsi voi palata kouluun ennen koronavirustestin valmistumista – Kymsotelta ohjeistus varhaiskasvatukseen, kouluihin ja lasten vanhemmille

Kouluilla tai päiväkodeilla ei ole oikeutta vaatia todistusta negatiivisesta koronavirustestistä. Koronavirustestaus on ruuhkautunut.

Heidi Veijalainen

Arkistokuva.
Arkistokuva.

Kymsote on julkaissut ohjeet kouluihin, varhaiskasvatuksen yksiköihin sekä lasten vanhemmille sairastumisiin ja koronavirusepäilyihin liittyen.

Ohjeiden mukaan kouluun tai päiväkotiin ei saa mennä sairaana. Jos lapsi tai oppilas sairastuu kesken päivän, päiväkoti tai koulu pyytää huoltajaa noutamaan lapsen pois. Kymsoten mukaan oireinen lapsi tulee siirtää erilliseen, turvalliseen tilaan odottamaan vanhemman saapumista.

Jos lapsella on koronavirustautiin sopivia oireita, kuten nuhaa, yskää, kuumetta, päänsärkyä, väsymystä, vatsakipua, oksentelua tai ripulia, tulee hakeutua koronavirustestiin. Testiin hakeutumisesta huolehtii lapsen huoltaja.

Koronavirustestiin päästäkseen voi soittaa päivystysapuun numeroon 116 117. Päivystysapu antaa näytteenottoon littyvät ohjeet.

Parantunut lapsi voi palata kouluun ennen testitulosta

Kymsoten ohjeistuksen mukaan koululla tai päiväkodilla ei ole oikeutta vaatia todistusta negatiivisesta koronavirustestistä. Testi ei myöskään ole edellytys sairastuneen lapsen palaamiselle kouluun tai päiväkotiin.

Jos lapsi paranee ennen Covid-19 -testitulosten saapumista, hän voi palata kouluun tai päviäkotiin yhden oireettoman päivän jälkeen. Koronavirustestien tulokset tulevat keskitetysti tartuntatautiyksikön kautta. Neuvolat tai kouluterveydenhoitajat eivät anna testien tuloksia.

Kymsoten alueella negatiivisista testituloksista saa ilmoituksen tekstiviestillä. Positiivisessa tuloksessa tartuntatautiyksikkö ottaa yhteyttä puhelimitse ja antaa ohjeita muun muassa eristyksestä ja karanteenista.

Testien tulokset näkyvät myös Omakanta-palvelussa. Tällä hetkellä huoltaja näkee palvelussa vain alle 10-vuotiaan lapsen tiedot.

Jos tartuntatautilääkäri määrää lapsen eristykseen tai karanteeniin, on lapsella oikeus etäopetukseen. Jos koulun rehtori tarvitsee asiasta varmennuksen hän voi Kymsoten mukaan ottaa yhteyttä tartuntatautiyksikköön ja sopia joustavammat toimintatavat.

Kymsoten ohjeistus perustuu valtakunnalliseen ohjaukseen. Kymsote muistuttaa, että ohjeistus voi jatkossa muuttua tai tarkentua, jos koronavirustilanne muuttuu huomattavasti Kymenlaaksossa tai koko maassa.

Koronavirustestien näytteenotto ruuhkautunut

Kymsote kertoo tiedotteessaan, että Kymenlaakson koronavirustilanne on säilynyt rauhallisena. Loppukesästä uusia tautitapauksia on kuitenkin todettu enemmän ja useammi kuin kesällä. Koronavirukseen liittyvä neuvonta, ohjaus ja näytteenotto ovat Kymsoten mukaan ruuhkautuneet.

Jonot koronavirustesteihin ovat kasvaneet myös tavallisen kausiflunssan lisääntymisen vuoksi. Testejä tehdään enemmän, mikä hidastaa vastausten saapumista. Kymsoten näytteet lähetetään tällä hetkellä Helsinkiin. Vastauksissa kestää noin neljä päivää. Kymsote kertoo etsivänsä ratkaisuja testaustilanteen parantamiseksi.

Kymsote kertoi ohjeistuksesta tiedotteella.