Kymsoten terveyden ja ikääntymisen palvelujen johtaja Jorma Haapanen: ”Sote-kustannusten oikein ennakoiminen on ollut vaikeaa kaikille”

Kouvola osti palveluja viime vuonna yli 366 miljoonalla eurolla. Carealta ostetun erikoissairaanhoidon osuus kokonaisostoista oli noin kolmasosa.

Jussi Lopperi

Kymsoten terveyden ja ikääntymisen palvelujen johtaja Jorma Haapanen sanoo, että hän ei halua uskoa Kouvolan tietoiseen alibudjetointiin.
Kymsoten terveyden ja ikääntymisen palvelujen johtaja Jorma Haapanen sanoo, että hän ei halua uskoa Kouvolan tietoiseen alibudjetointiin.

Kouvolan kaupungin vuoden 2018 piti alkuperäisen talousarvion mukaan päätyä reilun miljoonan miinukselle. Kun kaupunginhallitus hyväksyi viime vuoden talousarvion 20. marraskuuta 2017, tilikauden tulos -sarakkeessa oli luku -1,054 miljoonaa euroa.

Tilinpäätöksessä tilikauden tulos oli -26 miljoonaa euroa. Arvion ja toteuman välinen ero oli 25 miljoonaa euroa.

Syiksi roimalle alijäämälle kerrottiin verotulojen odottamaton notkahdus ja ostopalvelumenojen kasvu. Erityisen paljon kasvoivat vs kaupunginjohtajan Tuukka Forsellin katsauksen mukaan sote-ostot, 5—6 prosenttia.

Kouvola osti palveluja viime vuonna yhteensä yli 366 miljoonalla eurolla.

Sote-kustannukset paukkuneet muuallakin

Kymsoten terveyden ja ikääntymisen palvelujen johtaja Jorma Haapanen sanoo, että sote-kustannusten oikein ennakoiminen on ollut vaikeaa kaikille. Sote-kustannukset ovat paukkuneet Kouvolan lisäksi enemmän tai vähemmän myös esimerkiksi Kotkassa ja Iitissä.

— En haluaisi uskoa, että kysymys olisi missään tietoisesta alibudjetoinnista. Sote-menot ovat kaikkein vaikeimmin ennakoitavia asioita.

Haapanen ei lämpene myöskään päinvastaiselle tavalle eli sote-menojen ylibudjetointiin.

— Ei millään kunnalla ole sellaiseen varaa ja mahdollisuuksia. Rakennemuutokset ovat se asia, jolla pystytään vaikuttamaan myös kustannuksiin.

Maksuosuudet syynissä toukokuussa

Kun Kymsote aloitti tämän vuoden alusta, Kouvola maksaa talousarvion mukaan perusterveydenhuollosta ja sosiaalipalveluista 205,6 miljoonaa euroa ja erikoissairaanhoidosta 104,6 miljoonaa euroa, eli yhteensä reilut 310 miljoonaa euroa.

Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niiranen sanoo, että kuntajohtajat kokoontuvat toukokuussa tarkastelemaan tilannetta. Jos senhetkinen toteuma ei trimmaa talousarvion lukuihin, maksuosuuksia mietitään uudelleen.