Avotuli leviää nyt helposti maastopaloksi — aisoissakin pysyvä kulotus aiheuttaa hätäpuheluita

Harri Teitto

Taajaman ulkopuolella saa maanomistajan luvalla polttaa kuivia risuja, oksia ja käsittelemätöntä puuta. Arkistokuva.
Taajaman ulkopuolella saa maanomistajan luvalla polttaa kuivia risuja, oksia ja käsittelemätöntä puuta. Arkistokuva.

Avotulenteko on aiheuttanut pelastuslaitokselle useita maastopalojen sammutustehtäviä, pelastuspäällikkö Juha Tiitinen Kymenlaakson pelastuslaitokselta kertoo.

Tiitisen mukaan tehtäviä on viime päivien aikana ollut kymmenkunta. Osa on ollut aiheellisia, mutta mukana on myös muutama täysin aiheeton naapurisopuun liittyviä konflikti.

— Koska avotulenteko aiheuttaa naapurustolle savuhaittaa, kansalainen soittaa hätäkeskukseen ja pelastuslaitos hälytetään selvittelemään asiaa, Tiitinen kertoo tiedotteessa.

Ohikulkijat ovat tehneet savujen perusteella hätäilmoituksia, koska savut näkyvät laajalle alueelle. Kaikki pellonkulotukset eivät pysy omalla tontilla, tai omaisuus taikka piharakennukset ovat jäämässä tulirintaman alle.

Kymenlaakson pelastuslaitoksen alueella pelastuslaitokselle pitää ilmoittaa, jos kulotuksesta tai avotulesta muodostuu merkittävästi savua. Aisoissakin pysyvä kulotus voi aiheuttaa aiheettomia hätäpuheluja.

Tiitinen kertaa tiedotteessa, että ruohikkopalovaroituksen voimassa ollessa nuotiota tai avotulta ei saa sytyttää, jos ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen. Kymenlaaksossa on nyt ruohikkopalovaara.

Taajama-alueilla risujen ja muun puutarhajätteen avopoltto on kielletty. Polttaminen esimerkiksi tynnyrissä on avopolttoa.

Kuivia risuja saa polttaa ainoastaan kiinteistön lämmitykseen tarkoitetussa tulipesässä. Muu puutarhajäte kuten lehdet, tulee kompostoida tai toimittaa jäteasemille.

Taajaman ulkopuolella saa maanomistajan luvalla polttaa kuivia risuja, oksia ja käsittelemätöntä puuta. Tällöinkään poltto ei saa aiheuttaa savu-, noki-, haju- tai terveyshaittaa. Metsäpalovaroituksen aikana poltto on kielletty.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.