Lemmenlukot pysyvät Repoveden riippusillalla — eroavien on tarinan mukaan sukellettava lukon avain järven syvimmästä kohdasta, jos lukon mielii poistaa

Puistonhoitajilla riittää tänä keväänä kiirettä kaivojen puhdistuksen ja korkean veden reiteille aiheuttamien pulmien kanssa.

Katja Juurikko

Lapinsalmen riippusilta kestää kulkijoiden ja lemmenlukkojen painon, arvioi puistonhoitaja Aarno Tervonen.
Lapinsalmen riippusilta kestää kulkijoiden ja lemmenlukkojen painon, arvioi puistonhoitaja Aarno Tervonen.

Ensimmäinen lemmenlukko ilmestyi Repoveden Lapinsalmen riippusillalle toistakymmentä vuotta sitten. Paikallinen pari halusi sinetöidä liittonsa Repovedellä. Sen merkiksi he lukitsivat lemmenlukon riippusiltaan.

Tarinan mukaan avain tuli kuljettaa järven syvimpään kohtaan. Se sijaitsee kansallispuiston suunnittelijan, puistonhoitaja Aarno Tervosen arvion mukaan Karhusaaren lähistöllä.

Onhan se hienoa, jos lukon haluaa ripustaa itselleen rakkaaseen paikkaan.

Parin erotessa lukon avain tulee tarinan mukaan sukeltaa järven pohjasta. Sen jälkeen lukko on avattava ja vietävä pois sillalta.

— Sitä en tiedä, moniko on avaimia käynyt pohjasta sukeltamassa.

Metsähallituksen tai puiston työntekijöiden kesken ei ole koskaan keskusteltu lukkojen poistamisesta. Tervosen mukaan lukkoja ilmestyy kaiteisiin tasaiseen tahtiin.

— Onhan se hienoa, jos lukon haluaa ripustaa itselleen rakkaaseen paikkaan. Jos Repovesi on sellainen, mikäpä sen parempi.

Lukot eivät kuormita siltaa

Repoveden kansallispuiston riippusillan muovipäällysteisiin käsijohteisiin, joista sillalla kuljettaessa pidetään kiinni, ei saa kiinnittää lemmenlukkoja. Ne tulee kiinnittää sillan ritiläosiin. Sillalla kulkijat voivat loukata kätensä lukkoon pidellessään kiinni käsijohteista.

Tervoselta on toisinaan kysytty kuormittavatko lukot liikaa riippusiltaa. Lukoista kertyvä paino on niin pieni, ettei se Tervosen mukaan hetkauta 31 vuotta paikoillaan ollutta siltaa. Sillalla tehdään turvatarkastus säännöllisesti.

— Aika monta lukkoa saa olla, että se vastaa yhden ihmisen painoa.

Kai Skyttä

Lemmenlukkoja ripustellaan pareille tärkeisiin paikkoihin. Yksi Kouvolan suosituimmista paikoista on Repoveden kansallispuistossa.
Lemmenlukkoja ripustellaan pareille tärkeisiin paikkoihin. Yksi Kouvolan suosituimmista paikoista on Repoveden kansallispuistossa.

Puistonhoitajien korviin kantautuu toisinaan kommentteja tarvitaanko lemmenlukkoja sillalla ollenkaan.

— Se on vähän makuasia. Joku tykkää niistä ja joku taas ei, kansallispuiston suunnittelija, Tervonen sanoo.

Tulva vesittää polkuja

Tänä keväänä puistonhoitajia työllistää korkealla kohonnut vesi. Tulvat vaikeuttavat liikkumista esimerkiksi Lapinsalmen pääsisäänkäynnistä riippusillalle menevällä reitillä. Kaikilta reiteiltä ei vielä pääse välttämättä kuivin jaloin perille. Tihvetjärven eteläpuolella Kirjokivestä itään tie on osittain veden alla.

Repoveden kuusi kaivoa kunnostetaan kevään aikana. Läheskään kaikissa kansallispuistoissa kaivoja ei ole. Repovedelle ne haluttiin aikoinaan muun muassa siksi, ettei alueelle tarvitse kantaa vettä.

Kaivojen päälle vaihdetaan rosterikannet ja niiden vesipumput vaihdetaan. Touko—kesäkuussa jatkuu myös luonnonmetsän kulotus, joka jäi viime vuonna kesken Valkjärven alueella.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset