Miten käy mielenterveyskuntoutujien kohtaamispaikan Inkeroisissa?

Niin sanotun klubitalon kohtalo riippuu siitä, löytyykö Veikkauksen tai Kouvolan kaupungin budjetista rahaa lisäavustukseen. Tähän asti Kouvola on maksanut palkan toiselle klubitalon työntekijöistä.

Jussi Lopperi

Yksi ohjaaja ei riitä pyörittämään toimintaa, sanoo Hanna Korjula, toinen Inkeroisten klubitalon ohjaajista.
Yksi ohjaaja ei riitä pyörittämään toimintaa, sanoo Hanna Korjula, toinen Inkeroisten klubitalon ohjaajista.

Inkeroisten niin sanotussa klubitalossa on tänä syksynä eletty epävarmoissa tunnelmissa. Siellä toimii Kouvolan ainoa mielenterveyskuntoutujien matalan kynnyksen kohtaamispaikka, mutta nyt sen koko toiminta on uhattuna.

Kohtaamispaikan kahdesta työntekijästä toisen palkan maksaa Kouvolan kaupunki ja toiselle maksetaan palkka Veikkauksen avustuksesta.

Kaupunki on siirtänyt toisen vakanssin tuetun asumisen piiriin, jolloin Inkeroisiin on jäämässä vain yksi kokopäivätoiminen työntekijä.

— Olemme molemmat sitä mieltä, että yksi ohjaaja ei riitä pyörittämään toimintaa, sanoo Hanna Korjula, psykiatrinen sairaanhoitaja ja toinen ohjaajista.

Paikan taustayhteisö on Kouvolan seudun sosiaalipsykiatrinen yhdistys.

Korjulan mukaan matalan kynnyksen paikalle on ehdottomasti tarvetta. Inkeroisten klubitalossa käy viikoittain 40—50 eri kävijää. Päivittäinen kävijämäärä on 25—30. Asiakkaat ovat suurimmaksi osaksi läheltä sekä Myllykoskelta ja Anjalasta.

Järjestöt samalle viivalle

Muutoksen syy on se, että Kouvola haluaa kohdella eri järjestöjä samalla tavalla, sanoo aikuissosiaalipalvelujen palvelupäällikkö Minna Laakso.

— Meillä ei ole missään muussa järjestössä työntekijää samalla tavalla tekemässä työtä heidän tiloissaan.

Kaupunki kuitenkin harkitsee klubitalolle 20 000 euron tukea ensi vuoden alusta alkaen. Tänä vuonna Kouvola tukee klubitalon toimintaa työntekijän lisäksi 6 000 euron järjestöavustuksella.

Päätös lisätuesta on mahdollinen sen jälkeen kun kaupungin talousarvio on käsitelty, kertoo yhteisöllisyyden edistämisen palvelupäällikkö Anne Eriksson.
Toinen vaihtoehto klubitalon jatkoon on lisärahoituksen saaminen Veikkaukselta.

Ei omaa matalan kynnyksen toimintaa

Omaa matalan kynnyksen toimintaa Kouvolalla ei mielenterveyskuntoutujille enää ole. Parik-säätiö tuotti vielä viime vuonna matalan kynnyksen Vire-päivätoimintaa osana sopimusta Kouvolan kanssa, mutta kaupunki kilpailutti palvelut uudestaan sen jälkeen kun entinen Parik-kumppanuus osoittautui hankintalain vastaiseksi.

Matala kynnys tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että asiakas voi osallistua toimintaan oman halunsa ja jaksamisensa mukaan ilman lähetettä.

Nykyisin asiakkaat ohjataan vastaavaan toimintaan palvelutarpeen arvioinnin ja asiakassuunnitelman tekemisen jälkeen. Nyt kaupunki pystyy seuraamaan minkä verran asiakkaita käy missäkin palveluissa.

— Jonkin verran asiakkaita on varmaankin jäänyt pois, koska he eivät ole tähän prosessiin halunneet, sanoo työllistymisen edistämisen palveluvastaava Lisa Forss.

Tänä vuonna asiakkaita on hänen mukaansa ollut kymmeniä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet