Huumekuskien määrä putosi jyrkästi Kouvolassa — Poliisi selittää ilmiötä ratsioiden määrällä

Lappeenrannassa oli yli sata huumekäryä ratissa viime vuonna. Kotkassa tapaukset putosivat lähes puoleen edellisvuosista.

Kimmo Seppälä

Poliisin liikennevalvonta keskittyy taajamiin, joka selittää myös huumekäryjen määrän kaupungeissa. Konstaapelit Tommi Kiuru ja Jyrki Virtanen pitivät ratsiaa Karhulassa.

Kouvolassa huumaus- ja lääkeaineiden alaisena ratista kärähtäneiden määrä putosi viime vuonna jyrkästi edellisvuosien tasosta.

Koko maassa tilastokäyrä osoittaa toiseen suuntaan, selviää keskusrikospoliisin julkaisemasta liikennejuopumustutkimuksesta.

Komisario Timo Kuokkanen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta sanoo tilastoheittojen selittyvän valvonnan määrällä.

— Huumekuljettajia jää liikenteessä kiinni sen mukaan, kuinka paljon valvontaan on käytetty paukkuja.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen alueella positiivisia huumaus- ja lääkeainetapauksia oli keskusrikospoliisin tutkinnassa viime vuonna 327.

Poliisin tilastopalvelun Kaakkois-Suomen alueen tilasto ei tue kuin osin KRP:n valtakunnallista tilastoa.

Rajuin piikki Kaakkois-Suomen poliisin omissa tilastoissa on Lappeenrannasta, jossa viime vuonna kirjattiin 103 huumaavan aineen vaikutuksen alaisena tehtyä rattijuopumusta. Sekakäyttöä siellä oli 17 tapauksessa.

Vastaava piikki oli vuonna 2015 Kouvolassa, jossa kirjattiin 111 huumekäryä.

Huumetesti on Kuokkasen mukaan poliisille niin paljon alkotestiä kalliimpi käyttää, ettei sitä käytetä massoittain.

— Tänä vuonna on täällä Kaakkois-Suomessa tehty jo parisen tuhatta puhallustestiä, mutta vain noin sata huumetestiä.

Valvonnalla selittyvät Kuokkasen mielestä myös Kouvolassa ja Lappeenrannassa olleet tilastopiikit.

Ilmiannon perusteella otettiin kiinni yhtä monta huumeissa ajanutta kuin poliisin ratsioissa. Myös ajotapa kiinnittää useasti poliisin huomion.

— Yleensä huumetesti tehdään kuljettajalle, joka vaikuttaa selkeästi päihtyneeltä, mutta puhaltaa nollan.

Lisäksi huumetestejä tehdään kuljettajille, joilla poliisi tietää olevan huumehistoriaa.

Alkoholin vaikutuksen alaisena ajaneiden määrä sen sijaan on laskenut KRP:n tilastojen mukaan.

Juopuneena ajaneiden määrä on kuitenkin edelleen lähes kaksi kertaa suurempi kuin huumeiden ja lääkeaineiden vaikutuksen alaisena ajaneiden.

Amfetamiini yleisin huume liikenteessä

Suomessa huumeiden vaikutuksen alaisena ajavista valtaosa on miehiä. Vain hieman yli 11 prosenttia ratsatuista oli naisia. Epäillyille kuljettajille tehtiin viime vuonna verinäyte- ja tarkkuusalkometritutkimuksia yhteensä 19 540. Tutkimusten määrä on hieman laskenut vuosina 2010—2017.

Kaikki positiiviset lääkeainetapaukset eivät ole liikennejuopumuksia, sillä lääkettä on voitu nauttia lääkärin määräämänä. Kaikkiaan aikavälillä tutkittiin hieman yli 12 000 verinäytettä.

Huumaus- ja lääkeainetutkimuspyyntöjen määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna lähes viidenneksellä. Pyyntöjä tehtiin 7 600. Alkoholi sekä huumaus- ja lääkeaineiden yhteiskäyttöä tutkittiin 1 700 tapauksessa, mikä on vajaa kuudennes enemmän kuin edellisenä vuonna.

Yleisin aine näytteissä on amfetamiini tai metamfetamiini ja toiseksi yleisin kannabis. Amfetamiinien ryhmässä yleisimmät aineet ovat amfetamiini ja metamfetamiini.

Amfetamiinia käyttäneiden määrä kasvoi 10 prosenttia ja metamfetamiinia käyttäneiden 30 prosenttia. Vuonna 2016 metamfetamiinitapausten määrä kasvoi 400 prosenttia edellisvuoteen nähden. Kannabiksen osalta kasvua oli yli 30 prosenttia. Yleisimmin löydetyt lääkeaineet kuuluivat bentsodiatsepiineihin. Niiden määrä kasvoi yli 20 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat