Kierrätetyistä joulukuusista syntyy kaukolämpöä — kuuset ja tinat voi viedä maksutta jäteasemille tai keräysautolle

Kymenlaakson Jätteen keräysauto kiertää loppiaisen jälkeen ekopisteitä Kouvolassa ja Iitissä.

Mika Strandén

Joulukuusia ei saa survoa jäteastioihin. Joissain taloyhtiöissä kuuset kerätään jäteastian vierestä automaattisesti.
Joulukuusia ei saa survoa jäteastioihin. Joissain taloyhtiöissä kuuset kerätään jäteastian vierestä automaattisesti.

Olohuoneen nurkassa nököttävästä joulukuusesta saadaan energiaa, jos se kierrätetään oikein.

Kymenlaakson Jätteen keräämistä kouvolalaiskotien kuusista osa haketetaan Keltakankaalla, osa päätyy jäteasemien kautta Hyötypaperi Oy:lle Valkealaan. Hyötypaperin liiketoimintapäällikön Mikko Keisan mukaan kuuset murskataan terminaalissa murskaimella pieneksi hakkeeksi, joka kuljetetaan poltettavaksi muun muassa voimalaitoksiin.

— Polttamisesta taas syntyy kaukolämpöä, hän sanoo.

Hyötypaperi vie haketta muun muassa Keravan Lämpövoimalle.

Keisa arvioi, että joulukuusista syntyy Hyötypaperilla valmista haketta vuosittain korkeintaan muutaman rekka-autollisen verran eli liiketoiminnan kannalta varsin pieni määrä. Hänen mukaansa tärkeintä on kuitenkin se, että kuuset saadaan näin hyötykäyttöön.

Auton on oltava paikalla

Joulukuuset voi toimittaa ilmaiseksi kaikille Kouvolan ja Iitin jäteasemille. Kymenlaakson Jäte järjestää myös maksuttoman kiertävän keräyksen, joka alkaa loppiaisen jälkeen. Auto kiertää ekopisteitä Kouvolassa ja Iitissä 8.—13. tammikuuta. Tarkat pysähtymispaikat löytyvät Kymenlaakson Jätteen verkkosivuilta.

Kenttäpäällikkö Janne Karhun mukaan kuuset tulee tuoda ekopisteille silloin, kun auto on paikalla. Muina aikoina niitä ei saa jättää keräyspaikoille.
Joulukuusen voi toki hyötykäyttää myös itse.

— Itse pilkon kuusesta oksat pois ja laitan hienommat oksat lehtikompostiin. Loput poltan saunan uunissa, kenttäpäällikkö vinkkaa.

Karhun mukaan kuuset kerätään automaattisesti myös taloyhtiöistä, joissa on biojätekeräys, ellei isännöitsijä ole perunut palvelua. Puut tulee tässä tapauksessa kantaa jätepisteen viereen.

Tina ei kuulu jäteastioihin

Tina on vaarallista jätettä, joten sitä ei saa laitaa kodin jäteastioihin. Myös tinat voi toimittaa maksutta jäteasemille tai keräysautolle.

Ampumatta jääneet raketit pitää toimittaa poliisille. Janne Karhu

Tinan valaminen jää perinteenä unholaan vuodenvaihteessa, sillä tinan myynti kielletään maaliskuussa. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin mukaan valettava tina on jopa 90- prosenttisesti lyijyä, joka on vaarallista ihmiselle ja ympäristölle.

Myöskään ampumatta jääneitä raketteja ei saa nakata jäteastiaan.

— Ne pitää toimittaa poliisille, Janne Karhu sanoo.

Jätteet kiertoon
Joulukuuset ja tinat voi toimittaa maksutta jäteasemille Kouvolassa ja Iitissä tai viedä Kymenlaakson Jätteen keräysautolle.
Auto kiertää Pohjois-Kymenlaakson ekopisteitä 8.—13.1.
Tarkat pysähtymispaikat osoitteessa www.kymenlaaksonjate.fi.Uusimmat uutiset