Ksao sai luvan uusiin koulutuksiin — Kouvolasta voi valmistua dieettikokiksi tai lasten ja nuorten ohjaajaksi

Lukas Pearsall

Kouvolan seudun ammattiopistossa alkaa ensi syksynä uusi perustutkinto, josta valmistuu lasten ja nuorten ohjaajia.
Kouvolan seudun ammattiopistossa alkaa ensi syksynä uusi perustutkinto, josta valmistuu lasten ja nuorten ohjaajia.

Kouvolan seudun ammattiopisto Ksaossa voi ensi syksynä aloittaa uuden kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon, josta valmistutaan lasten ja nuorten ohjaajien tehtäviin.

— Tällaista perustutkintoa ei seudulla ole aiemmin ollut. Otamme tähän tutkintoon 20 oppilasta vuosittain, Ksaon rehtori Timo Olli sanoo.

Ksao sai tällä viikolla opetus- ja kulttuuriministeriöltä uuden luvan ammatillisen koulutuksen järjestämiseen. Lupa tulee voimaan vuoden 2018 alussa.

Ministeriö myönsi Kouvolaan myös toisen ammatillisen koulutuksen järjestämisluvan. Sen sai Kouvolan aikuiskoulutuskeskus.

Ksao saa aloittaa lentokoneasentajien englanninkielisen koulutuksen

Ammattiopisto säilytti kaikki aiemmat järjestämislupansa ja sai muutamia lisää. Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon lisäksi uutta on esimerkiksi lentokoneasennuksen perustutkinnon englanninkielinen koulutus.

— Meille myönnettiin myös dieettikokin erikoisammattitutkinnon ja liiketoiminnan erikoisammattitutkinnon järjestämislupa.

Olli on pettynyt siihen, että ministeriö ei myöntänyt Ksaolle urheilijoiden ammatillisen koulutuksen tehtävää.

Anjalassa saattaa alkaa metsänhoitoon liittyvä koulutus

Uutta olisi myös Anjalaan sijoittuva metsähoitoon liittyvä koulutus, jota Ksao Ollin mukaan suunnittelee.

— Metsäalan koulutukseen meillä on ennestään lupa, paitsi emme saa kouluttaa metsäkoneen kuljettajia. Tällä hetkellä on viritteillä aikuisille suunnattu, metsien hoitoon ja kunnossapitoon liittyvä koulutus. Kouvolassa on paljon metsänomistajia. Nyt tutkimme, onko koulutukselle oikeasti tarvetta.

Lupa myös työvoimakoulutukseen

Timo Olli iloitsee erityisesti siitä, että Ksao sai luvan työvoimakoulutuksen ja laajennetun oppimiskoulutuksen järjestämiseen. Aiemmin työvoimakoulutuksen järjestämistä ei säädelty, mutta ensi vuoden alussa siihen tarvitaan lupa.

Ministeriön mukaan työvoimakoulutuslupaa haki 109 ja tehtävä myönnettiin 63:lle. Ksaon lisäksi luvan sai Kouvolan aikuiskoulutuskeskus.

— Olemme aiemminkin tarjonneet työvoimakoulutusta, mutta sillä ei ole ollut meillä kovin suurta osuutta. Kouvolan aikuiskoulutuskeskus on tarjonnut työvoimakoulutusta paljon enemmän. Nyt alamme suunnitella tarjonnan laajentamista, ja pyrimme vastaamaan jokaiseen pyyntöön.

Rahoitus muuttuu — Ksao sai luvan 2 256 opiskelijavuoteen

Järjestämisluvassa Ksaolla on 51 perustutkintoa, 15 ammattitutkintoa ja 8 erikoisammattitutkintoa. Kaikkia koulutuksia, joihin Ksaolla on lupa, ammattiopisto ei kuitenkaan järjestä.

Ksao sai ministeriöltä luvan 2 256 opiskelijavuoden järjestämiseen, kun se haki oikeutta 2 339 opiskelijavuoteen.

— Tällä hetkellä olemme tyytyväisiä saamaamme määrään.

Ammatillinen koulutus uudistuu vuoden 2018 alussa ja samalla muuttuu koulutuksen rahoitusjärjestelmä. Osa rahoituksesta perustuu jatkossa 365 päivän opiskelijavuoteen. Se tarkoittaa aikaa, jolloin opiskelija osallistuu tavoitteelliseen ja ohjattuun koulutuksen.

Nykyinen rahoitus on perustunut oppilaitoksen opiskelijamäärään tiettynä tilastointipäivänä.

Johanna Värjä

Johanna Värjä

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.