Nordnetin Jukka Oksaharju: Naiset ovat sijoittajina jopa parempia kuin miehet

Katja Juurikko

Nordnetin osakestrategin Jukka Oksaharjun mielestä naiset ovat sijoitusmarkkinoilla kykyihinsä nähden aliedustettuina. Arkistokuva vuodelta 2015.
Nordnetin osakestrategin Jukka Oksaharjun mielestä naiset ovat sijoitusmarkkinoilla kykyihinsä nähden aliedustettuina. Arkistokuva vuodelta 2015.

OP Kymenlaakson tyypillinen osakesijoittaja on liki kuusikymppinen mies. Jos kaikista piensijoittajista siivotaan osakkeenomistajat pois, sijoittajan keski-ikä on 53 vuotta.

Pankinjohtaja Minna Oksasta havainto järkyttää.

— Kouvolassa osakesijoittajat ovat eläkeläisiä tai lähellä eläkeikää. Se on kauhean surullista. Minua huolestuttaa tulevien eläkeläisten pärjääminen, jos heillä ei ole lainkaan säästöjä. Kouvolassa aika monen varallisuus on kiinni asunnossa, jonka myynnistä ei saa välttämättä omaansa pois.

Jos kouvolalainen sijoittaja sattuu olemaan nettipankki Nordnetin asiakas, ikää on huomattavasti vähemmän: 45 vuotta, kertoo Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju.

Sekä Oksasta että Oksaharjua harmittaa se, että osakesäästäjistä vain joka kolmas on nainen. Jos mukaan lasketaan kaikki sijoitusmuodot, OP Kymenlaakson piensijoittajista 49 prosenttia on naisia, 51 prosenttia miehiä.

— Naisten kannattaisi havahtua siihen, että miesten säästöt ovat isompia kuin naisten. Sijoitetuista euroista 60 prosenttia on miehillä, Oksanen sanoo.

Nordnetin Oksaharjun mukaan sijoittajatilaisuuksissa ja messuilla näkee, että naiset ovat väestöön ja kykyihinsä nähden aliedustettuina.

— Tieteellinen tutkimus kertoo, että naiset ovat sijoittajina jopa parempia kuin miehet. Naiset ovat sijoittajina miehiä pitkäjänteisempiä ja konservatiivisempia. He eivät ota sellaisia riskejä, joita ei kannata ottaa. Järkevä riskinotto tuo keskimäärin hyvän sijoitusmenestyksen.

Oksaharju pitää kaivosyhtiö Talvivaaran omistusta kärjistettynä esimerkkinä: kun miehet näkevät mahdollisuuksia, naiset näkevät suuremman riskin suhteessa mahdollisuuksiin.

— Talvivaaran omistajista yhdeksän kymmenestä on miehiä.

Johanna Värjä

Johanna Värjä

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet