Eduskuntaryhmien valiokuntaruletissa irtosi Kouvolan kansanedustajille hyviä paikkoja vaikuttaa maakunnalle tärkeisiin asioihin — Liikenne- ja viestintävaliokunnassa on vahva edustus Kaakkois-Suomen vaalipiiristä

Kouvolalaiset uudet kansanedustajat Ville Kaunisto (kok.), Kristian Sheikki Laakso (ps.) ja Paula Werning (sd.) uskovat saavansa äänensä hyvin kuuluviin valiokuntatyön kautta.

Kouvolan uudet kansanedustajat Kristian Sheikki Laakso (ps., vasemmalla), Paula Werning (sd.) ja Ville Kaunisto (kok.) odottavat mielenkiinnolla työtä valiokunnissa.
Kouvolan uudet kansanedustajat Kristian Sheikki Laakso (ps., vasemmalla), Paula Werning (sd.) ja Ville Kaunisto (kok.) odottavat mielenkiinnolla työtä valiokunnissa.

Useimpien puolueiden eduskuntaryhmät ovat saaneet uuden eduskunnan valiokuntapaikkansa jaettua.

Kouvolasta valitut kolme uutta kansanedustajaa Ville Kaunisto (kok.), Kristian Sheikki Laakso (ps.) ja Paula Werning (sd.) ovat tyytyväisiä heille annettuihin luottamustehtäviin valiokunnissa.

Varsinaisen jäsenen paikan suuressa valiokunnassa saanut Kaunisto kiittää puolueensa kokoomuksen eduskuntaryhmää saamastaan luottamuksesta.

— Paikka suuressa valiokunnassa on erittäin merkittävä varsinkin nyt, kun edessä on Suomen EU-puheenjohtajuuskausi. Ensimmäisen kauden edustajalle se on suuri kunnia.

Kaunisto sai suuren valiokunnan jäsenyyden lisäksi hoidettavakseen varsinaisen jäsenen tehtävät tulevaisuusvaliokunnassa ja varajäsenen paikan sivistysvaliokunnassa.

Hän löytää saamistaan valiokuntatehtävistä synergiaetuja.

— Mielestäni saamani valiokuntapaikat tukevat hyvin toisiaan. Niiden kautta pääsen rakentamaan koulutukseen ja tulevaisuuteen uskovaa EU-politiikkaa.

Laaksolle liikennettä ja viestintää sekä ympäristöä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän neuvottelussa kouvolalainen Laakso sai läpi sekä ykkös- että kakkostoiveensa.

Ensisijaisesti hän haki paikkaa liikenne- ja viestintävaliokunnassa, mikä hänelle heltisi. Paikka irtosi myös toisessa toiveessa eli ympäristövaliokunnassa.

Laakso kertoo odottavansa työskentelyä kummassakin valiokunnassa mielenkiinnolla.

— Liikenne- ja viestintävaliokunta on paras paikka päästä vaikuttamaan Kymenlaakson liikenneinfrastruktuurin puolesta. Valtatie 15:n perusparannus on yksi päätavoitteistani.

Hän sanoo, valiokunnassa on kova edustus Kaakkois-Suomen vaalipiiristä: mukana on myös Werning ja valiokunnan puheenjohtajaksi on Laakson mukaan tulossa Suna Kymäläinen (sd.) Ruokolahdelta.

Werning on tyytyväinen valiokuntapaikkoihinsa

Sosialidemokraattien eduskuntaryhmän paikkajaossa Werningille heltisi varsinaisen jäsenen paikka liikenne- ja viestintävaliokunnan lisäksi lakivaliokunnassa.

Varajäsenyyden hän sai niin ikään kahteen valiokuntaan, jotka ovat sosiaali- ja terveysvaliokunta sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunta.

— Paikka liikenne- ja viestintävaliokunnassa oli toiveenani, joten se meni nappiin. Valiokunta on tärkeä meidän maakuntamme kannalta, kun mietitään liikenneinfrastruktuuria.

Sen sijaan paikka lakivaliokunnassa tuli Werningille pienenä yllätyksenä.

— En ollut nostanut sitä toiveena esiin, mutta siellä aion työskennellä esimerkiksi lasten oikeuksien puolesta.

Isoon eduskuntaryhmään kuuluvana, uutena kansanedustajana Werning on tyytyväinen saamiinsa valiokuntatehtäviin.

— Voisi luulla, että vanhat ja kokeneet edustajat vievät kaikki halutuimmat paikat, mutta moni kokenutkin jäi toiveistaan huolimatta haluamansa paikan ulkopuolelle. Minulle tämä on osoitus luottamuksesta.

Valiokunnilla on tärkeä rooli eduskunnan työssä

Eduskunnassa on 16 pysyvää erikoisvaliokuntaa ja erityisesti EU-asioita koordinoiva suuri valiokunta. Niissä valmistellaan eduskunnan päätökset.

Pääsääntöisesti jokainen valiokunta käsittelee sitä vastaavan ministeriön hallinnonalaan kuuluvia asioita.

Pysyvät valiokunnat asetetaan viipymättä eduskunnan kokoonnuttua vaalikauden ensimmäisille valtiopäiville. Valiokunnat on käytännössä asetettu vaalikauden ensimmäisten valtiopäivien ensimmäisissä täysistunnoissa.