Näitä terveyspalveluita Kouvolassa tarjotaan ensi vuonna — Poksissa päivystää yleislääkäri, ambulansseja on yhdeksän

Pohjois-Kymen sairaalan kävijämäärät vähenevät muutamalla tuhannella, arvioi Carean ensihoidon ja päivystyksen ylilääkäri Petri Loikas.

Katja JuurikkoArvioiden mukaan potilaskäynnit
Poksissa laskevat 37000-38000:een. Viime vuonna potilaskäyntejä oli 40151.
Määrä laskee pääosin sen vuoksi, että potilaita kuljetetaan nykyistä enemmän
suoraan muualle, lähinnä keskussairaalaan Kotkaan. 
Arvioiden mukaan potilaskäynnit Poksissa laskevat 37000-38000:een. Viime vuonna potilaskäyntejä oli 40151. Määrä laskee pääosin sen vuoksi, että potilaita kuljetetaan nykyistä enemmän suoraan muualle, lähinnä keskussairaalaan Kotkaan. 

Vuodenvaihteen jälkeen Kouvolan sairaalatoiminta siirtyy kaupungilta sairaanhoitopiiri Carean käsiin.

Leikkaukset ja erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteispäivystys siirtyvät Pohjois-Kymen sairaalasta Poksista Kymenlaakson keskussairaalaan Koksiin.

Sen sijaan muutoksen jälkeen perusterveydenhuoltoa tarvitsevan arki sujuu pitkälti entiseen tapaan.

Muutos potilaskäynneissä

Viime vuonna Pohjois-Kymen sairaalan yhteispäivystyksessä kirjattiin 40 151 potilaskäyntiä ja soittoja 13 549. Carean ensihoidon ja päivystyksen ylilääkäri Petri Loikas arvioi, että potilaskäyntejä Poksissa voisi jatkossa olla 37 000—38 000.

— Muutos näyttäytyy kuntalaiselle melko vähäisenä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että nykyisiin käynteihin verrattuna ensi vuodesta lähtien noin 3 000 potilasta ohjataan hoitoon suoraan muualle kuin Kouvolaan — lähinnä ambulanssilla.

— Potilasmäärät vähenevät myös osin siksi, että jatkossa toivon mukaan potilaat pääsevät päivisin suoraan omalle terveysasemalle. Toiveissa on, ettei heidän tarvitsisi niin usein mennä päivisin päivystykseen jonottamaan, Kouvolan kaupungin terveysjohtaja Kari Kristeri lisää.

Lähtökohta on, että äkillistä hoitoa tarvitsevat kouvolalaiset ottavat ensin yhteyttä Poksin päivystykseen. Kiireellistä hoitoa tarvitsevat soittavat entiseen tapaan hätäkeskukseen.

Taru HokkanenTavoitteena on, että jatkossa
odottavien äitien raskausajan diabeteksen tai lievästi kohonneen verenpaineen
seuranta hoituisi Kouvolassa. 
Tavoitteena on, että jatkossa odottavien äitien raskausajan diabeteksen tai lievästi kohonneen verenpaineen seuranta hoituisi Kouvolassa. 

Äitiyspoliklinikan palveluja

Poksiin perustetaan perustason äitiyspoliklinikkavastaanotto. Esimerkiksi raskausajan diabeteksen ja lievästi kohonneen verenpaineen seuranta hoituvat Kouvolassa.

Carean operatiivisen yksikön päällikön, ylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan mukaan useimmiten raskausajan diabetestä pystytään hoitamaan neuvolassa, mutta raskaana olevat käyvät ainakin kerran äitiyspoliklinikalla.

— Synnytyssairaala on silloin oikea paikka, jos kysymyksessä on äidin tai vauvan vakava hyvinvointiepäily.

Synnytykset, raskausajan ultraäänitutkimukset ja -seulonnat sekä ongelmaraskauksien seuranta ja hoito säilyvät Koksissa.

Tavoitteena on, että Poksissa olisi jatkossa naistentautien ja synnytysten erikoislääkärin lisäksi tavattavissa kätilö. Tämä asia on vielä auki.

Vuosittain Kouvolasta tehdään noin 3 000 käyntiä Koksin äitiyspoliklinikalla. Mäntymaa arvioi, että noin puolet käynneistä voitaisiin hoitaa vastedes Kouvolassa.

Kouvolaan syntyy vuosittain 600—650 lasta.

Naistentautien vastaanotto pysyy Kouvolassa ennallaan. Poliklinikalla hoidetaan esimerkiksi kohdunsuun paikallispuudutuksella tehtävät solumuutosten hoidot ja kohdun, kohdunsuun ja emättimen ja ulkosynnyttimien näytteenotot.

Päivystys Kouvolassa

Poksissa on vastakin päivystys ympäri vuorokauden. Potilaita palvelee kuitenkin vain yleislääkäri. Sairaalan puhelinnumerot säilyvät ennallaan.

Päivystyksessä pystytään hoitamaan suurin osa potilaista, jotka eivät vaadi erikoissairaanhoitoa. Esimerkiksi tavanomaiset tulehdussairaudet ja kivut, haavojen hoito ja aivotärähdykset hoidetaan päivystyksessä.

— Jos henkilö kokee itsensä niin hyvävointiseksi, että pystyy itse hakeutumaan hoitoon, kannattaa soittaa omalle terveysasemalle tai Poksin päivystykseen. Puhelimeen vastaava terveydenhuollon ammattilainen ohjaa soittajan varmimmin oikeaan hoitopaikkaan, Kristeri neuvoo.

Ympärivuorokautiset laboratorio- ja kuvantamispalvelut pysyvät Kouvolassa.

Lukas PearsallEnsi vuodesta lähtien päivystys
Poksissa jatkuu siten, että päivystyksessä on vain yleislääkäri. 
Ensi vuodesta lähtien päivystys Poksissa jatkuu siten, että päivystyksessä on vain yleislääkäri. 

Ajanvaraus netissä

Kouvolaan on suunnitteilla uusi toimintamalli perusterveydenhuoltoon. Suunnitelman mukaan akuutisti sairaat potilaat ohjataan terveysasemien hoitajavastaanotoille nettiajanvarauksella. Pitkäaikaissairaille nimetään omahoitajat, ja reseptihoitajien määrää lisätään.

Terveysasemilla tarjotaan alkuvuodesta 2018 lähtien kiirevastaanottoa potilaille, jotka tarvitsevat hoitoa kolmen vuorokauden sisällä.

Potilas pääsee tapaamaan hoitajaa kiirevastaanotolle joko varaamalla ajan netistä tai saapumalla paikalle. Kiirevastaanottoa pitävien hoitajien käyttöön tulee konsultoiva lääkäri, joka saapuu tarvittaessa hoitajan tueksi vastaanotolle.

Kouvolan kaupunki palkkaa kiirevastaanottoja varten kuusi sairaanhoitajaa, joilla on reseptihoitajan pätevyys tai halukkuus aloittaa koulutus, ja kaksi kokenutta terveyskeskuslääkäriä.

Toimenpiteitä paikallispuudutuksessa

Poliklinikat jatkavat entiseen tapaan. Poliklinikalla hoidetaan ja tutkitaan potilaita.

Poliklinikat ovat: ihotautien, keuhkosairauksien, kirurgian, korva-, nenä- ja kurkkutautien, lastentautien, naistentautien, neurologian ja sisätautien poliklinikat.
Vastaanotoilla tehdään polikliinisesti paikallispuudutuksessa tehtäviä toimenpiteitä.

Kirurgian ja sisätautien poliklinikoiden vastaanotoilla tehdään osin vaativia toimenpiteitä kuten esimerkiksi suoliston tähystystutkimuksia.

Vuonna 2014 Poksin leikkaussalissa tehtiin 3 816 toimenpidettä. Nyt leikkaukset keskitetään Koksiin.

Koksissa toimenpiteiden määrä oli tuolloin 10 257.

Vuodeosastopaikat vähenevät

Sairaalan vuodeosastopaikat vähenevät 115:een. Niistä suurin osa tulee kuntoutuksen käyttöön. Tällä hetkellä paikkoja on 160.

Myös tehostetun valvonnan osasto loppuu Kouvolassa. Sen tilalle perustetaan kahdeksanpaikkainen päivystysosasto.

— Päivystysosastolle voidaan sijoittaa potilaita, jotka tarvitsevat lyhytaikaisesti huolellisempaa tarkkailua kuin tavallisella vuodeosastolla on mahdolista antaa, Kristeri sanoo.

Hänen mukaansa päivystysosastolla voi olla esimerkiksi ikääntyneitä potilaita, joiden yleistila on hetkellisesti heikentynyt tulehdussairauden takia.

Katja Juurikko

Vuonna 2018 kouvolalaisia potilaita varten on yhdeksän
ambulanssia.
Vuonna 2018 kouvolalaisia potilaita varten on yhdeksän ambulanssia.

Yhdeksän ambulanssia

Ambulanssihelikopteri joudutaan hälyttämään Kouvolan seudulle vuosittain noin 20 kertaa.

Jatkossakaan Kouvolan ensihoitoyksiköissä ei ole lääkäriä, vaan ensihoitajat vastaavat potilaan hoidosta.

— Nykyisin noin kymmenen kertaa vuodessa lääkäri on joutunut lähtemään vastaan Kouvolasta saapuvaa ensihoitoyksikköä, Loikas kertoo.

Virka-ajan ulkopuolella lääkäriä ei ole saatavilla, vaan hän neuvoo ambulanssimiehistöä puhelimitse.

Tällä hetkellä Kouvolassa on ensihoitoyksiköitä eli ambulansseja kahdeksan ja ensi vuonna yhdeksän.

Saattohoito

Kouvolan kaupungin järjestämiä poliklinikoita ovat parantumattomasti sairaiden oireita ja kärsimystä lievittävän eli palliatiivisen hoidon ja geriatrinen poliklinikka.
Saattohoidon poliklinikka jatkaa Marjoniemessä. Saattohoitoa tarjotaan myös potilaiden kotona.

Saattohoitopotilaiden osastohoito siirtyy Marjoniemestä Poksiin, jonka osasto 2:lle varataan saattohoitopotilaille muutama huone. Kotisaattohoidon määrää lisätään potilaiden, omaisten ja tilanteen halun ja mahdollisuuksien mukaan.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.