Kouvolan valtuustoryhmät yrittävät etsiä ennakkosopua kovista säästöistä – "Etukäteen voin lyödä vetoa, että ei tule onnistumaan"

Ohjausryhmän puheenjohtaja Sakari Smeds sanoo, että ennen kaikkea luonnoksen kipukohdat pyritään ratkaisemaan hyvissä ajoin ennen nuijan kopahdusta.

Katja Juurikko

Kristillisdemokraattien ryhmäpuheenjohtaja Sakari Smeds istui niin sanotun Perlacon-ohjausryhmän puheenjohtajana.
Kristillisdemokraattien ryhmäpuheenjohtaja Sakari Smeds istui niin sanotun Perlacon-ohjausryhmän puheenjohtajana.

Kouvolan kaupungin säästöjen kipukohdista pyritään pääsemään poliittiseen sovintoon jo ennen asian poliittista käsittelyä.

Säästöjä peranneen ohjausryhmän loppuraporttiluonnos on ollut valtuustoryhmien luettavana.

Tavoitteena on, että niin sanotun Perlacon-ohjausryhmän luonnoksesta etsitään ryhmien välille laajaa yhteistä näkemystä ennen kuin asia etenee päätöksentekoon.

Luonnoksen käsittelystä on ollut hieman epätietoisuuttakin, sillä kaksi ryhmää on jättänyt luonnoksesta kirjallisen arvion kaupungin kirjaamoon.

Neuvotteluraamien etsimistä

Perlacon-ohjausryhmän puheenjohtajana istunut Sakari Smeds (kd.) sanoo, että ryhmiltä ei ole tilattu kirjallisia lausuntoja.

– Tarkoituksena on ollut, että ohjausryhmän jäsenet saisivat omalta ryhmältään palautteet ennen kaikkea luonnoksen kipukohdista.

Tosin ohjausryhmässä on ollut edustus vain kuudesta suurimmasta ryhmästä. Ulkopuolella ovat olleet Kouvolan sitoutumattomat, vasemmistoliitto, suur-Kouvolan sitoutumattomat ja siniset.

Smeds kuvaa tilanteen neuvotteluraamien etsimiseksi. Elokuun loppupuolella on tarkoitus järjestää ohjausryhmän infotilaisuus.

Kouvolan Sanomat kertoi viime viikon perjantaina ja lauantaina ohjausryhmän loppuraporttiluonnoksesta. Luonnoksessa oli kovia esityksiä muun muassa kaupungin avustusten leikkaamisesta.

"Ei tule riittämään mihinkään"

Ryhmäpuheenjohtaja Matti Lindholm (kok.) arvioi tässä vaiheessa, että ohjausryhmän luonnoksessaan on paljon hyvää.

– Surullinen asia on kuitenkin se, että se ei tule riittämään mihinkään. Luonnos on vain alkusysäys niiden asioiden äärelle, joiden parissa painimme koko syksyn.

Lindholm sanoo toivoneensa ohjausryhmän luonnokselta vieläkin enemmän erilaisten vaihtoehtojen perkaamista.

– Mitään viisastenkiveä ei tietenkään ole. Esimerkiksi palveluverkkoja olisi kuitenkin voitu pohtia. Toki ohjausryhmä sai tavoitteen ja teki työnsä sen mukaisesti. Siinä mielessä ei voi antaa kritiikkiä.

SDP:n Outi Kasurinen ei halunnut ottaa vielä kantaa luonnoksen yksityiskohtiin. Ryhmä käsittelee luonnosta elokuun puoleenväliin mennessä.

"Kulttuurileikkaukset kova paikka"

Ryhmäpuheenjohtaja Sari Hyytiäinen (vihr.) on Lindholmin kanssa samaa mieltä. Luonnos ei riitä, vaan säästöjen kaivamista on tehtävä vielä paljon lisää.

– Joudumme kouluverkonkin todennäköisesti katsomaan uudelleen.

Hyytiäinen jatkaa, että kaupungin taloudellisessa ahdingossa on vain pakko ajatella asioita talouden kautta.

– Esimerkiksi kulttuurileikkaukset ovat kova paikka vihreille, hän viittaa luonnoksen avustusleikkauslistaan, jossa esimerkiksi Kuusankosken ja Anjalankosken teatterien avustukset nollattaisiin.

"Epätodennäköisiä vaihtoehtoja"

Kimmo Jokiranta (kesk.) arvioi, että ohjausryhmä on pyrkinyt hakemaan säästöiksi myös hyvin epätodennäköisiä kohteita. Tällainen on hänen mielestään Kouvola-talo, jonka myyntihinta on selvitetty.

– En näe mahdollisuuksia Kouvola-talon myymiselle. Kuka olisi sen kiinnostunut ostamaan?

Jokirannan mielestä Kouvolan reuna-alueille on jätettävä joitakin palveluita.

Kun esimerkiksi uimahallien ja jäähallien käyttöaste on korkealla, urheilupaikoista luopuminen ei ole hänen mielestään kuntalaisten edun mukaista.

Peltola epäilee sovun löytymistä

Pulla Peltola (sit.) sanoo, että syksyllä nähdään, "kuinka asiallisesti Perlacon-ohjausryhmän loppuraportista aletaan tapella".

– Tavoitteenahan on, että ryhmien käsittelystä saadaan yhteinen näkemys ja rintama valtuustoon. Etukäteen voin lyödä vetoa, että ei tule onnistumaan.

Jari Lindström (sin.) sanoo, että kuntapolitiikassa oletusarvona on se, että valtuutettu puolustaa aina omaa aluettaan.

– Se on osasyy ongelmiin. Olen itse sortunut siihen samaan, että olen puolustanut omaa aluetta.

Lindström sanoo, että häntä on muun muassa pyydetty puhumaan ja toimimaan Voikkaan pallokentän puolesta.

– Jos lähtisin kenttää puolustamaan, sortuisin siihen samaan, josta syyttäisin muita. Pitää olla johdonmukainen.

"Rankkoja esityksiä"

Jari Käki (ps.) ei ota kantaa ohjausryhmän luonnoksen yksityiskohtiin. Sen hän sanoo tietävänsä, että vaikeaa on.

– Tosi rankkoja esityksiä siellä on. Jos viime syksyn palveluverkkopäätökset olivat osa yksi, nyt tulee käsittelyyn osa kaksi. Se ei ole helppoa kenellekään, Perlacon-ohjausryhmän jäsenenä istunut Käki miettii.