Korialainen munakennomateriaali suojaa yhä monimutkaisempia tuotteita — Yli satavuotias kierrätysmateriaalituote kelpaa nyt paremmin kuin aikoihin

Ecopulp tekee vanhasta keksinnöstä ympäristötietoisille sopivia sisäsuojapakkauksia.

Moises Garibay

Ari Henttonen uskoo, että Ecopulpin liikevaihto kasvaa lähivuosina tasaisen varmasti. Kysyntää lisää ympäristötietoiset ostajat, jotka haluavat muovin sijaan kierrätysmateriaalista tehtyjä tuotteita.
Ari Henttonen uskoo, että Ecopulpin liikevaihto kasvaa lähivuosina tasaisen varmasti. Kysyntää lisää ympäristötietoiset ostajat, jotka haluavat muovin sijaan kierrätysmateriaalista tehtyjä tuotteita.

Toimitusjohtaja Ari Henttonen nojaa kesäkuussa asennettuun uuteen kuitupakkauskoneeseen. Pian Ecopulp Finland oy:n tehtaalla Korialla voidaan tehdä pakkaussuojia myös suurempiin kodinkoneisiin. Ulkomaillekin on tarkoitus laajentaa.

Hämeen ely-keskus myönsi tehtaalle heinäkuussa kehittämisrahaa 74 800 euroa tuotekehittelyyn ja markkinakartoitukseen. Henttosen mukaan Ecopulp aikoo laajentaa markkinoitaan sekä Suomessa että erityisesti Pohjoismaissa ja Baltiassa.

Keskitymme kuitenkin teknisesti vaativimpiin tuotteisiin, jotka haastavat meitä enemmän.Ari Henttonen

— Vientiä on tällä hetkellä kolmasosa liikevaihdosta, lähinnä Ruotsiin, Henttonen kertoo.

Yritys tähtää ennen kaikkea vaativimpien pakkauksien tekemiseen. Yksinkertaiset massapakkaukset jätetään suosiolla kansainvälisesti toimiville suurille toimijoille.

Moises Garibay

Maria Muhli jälkiprässää kuituvalupakkauksia Korialla.
Maria Muhli jälkiprässää kuituvalupakkauksia Korialla.

Ecopulpin syntyhistoria ajoittuu vuosituhannen vaihteeseen, kun Nokian puhelimille alettiin tehdä kuituvalupakkauksia Korialla. Henttonen työskenteli tehtaassa käyttöpäällikkönä, kunnes Nokia keskitti puhelintuotantonsa Aasiaan ja toiminta Korialla loppui.

Henttonen vuokrasi neljän yhteistyökumppanin kanssa 2 004 hehtaarin konehallin ja osti koneet.Yritys lopetti konkurssiin toimittuaan neljä vuotta.

— Menetimme kovasti rahaa. Hallinto oli liian iso ja kustannusrakenne väärä. Vuonna 2009 päätimme yrittää vielä kerran.

Mukana oli neljä osakasta, jotka ostivat liiketoiminnan, konekannan ja konkurssiyrityksen velat.

Moises Garibay

Kuituvalupakkauksista voidaan tehdä hyvin moniulotteisia pakkauksia esimerkiksi sähkötuotteiden suojaksi.
Kuituvalupakkauksista voidaan tehdä hyvin moniulotteisia pakkauksia esimerkiksi sähkötuotteiden suojaksi.

Uusi kone mahdollistaa isommat pakkaukset

Tänä vuonna yritys uudisti ensimmäistä kertaa konekantaa. Kolmesta kuitupakkauskoneesta vanhin myytiin Bagdadiin, ja tilalle ostettiin uusi. Varastossa uusi prototyyppikone odottaa kokoonpanoa. Investointi maksoi 300 000 euroa.

— Nyt pystymme tekemään fyysisesti suurempia ja vahvempia kappaleita. Se tarkoittaa myös laajenevia markkinoita.

Kansainvälistä massatuotantolaitosta Korialle ei tule, sillä maailmalla riittää kilpailijoita. Suurimmat valmistajat löytyvät Aasiasta, mutta Henttonen muistuttaa, ettei kierrätysmateriaalista tehtyjä pakkaustuotteita kannata viedä maailman toiselle puolelle.

Näin maantiede osaltaan suojelee pääosin suomalaisesta sanomalehdestä kierrätettyä pakkausmateriaalia. Ecopulp on nykyisin ainoa suomalainen kuituvaloksia valmistava tehdas.

Ecopulpin tuotteet tehdään periaatteessa tavalla, joka keksittiin jo 1900-luvun alussa. Suuri yleisö tuntee pakkausmateriaalin munakennoista.

1960-luvun jälkeen muovi alkoi syrjäyttää munakennopakkausmateriaalia, mutta ilmastonmuutos on muuttanut asetelmia. Yhä useammat haluavat styroxin sijaan luontoystävällistä ja kierrätettävästä materiaalista tehtyjä kuituvalupakkauksia.

Henttonen muistuttaa, että kierrätettävästä sanomalehtipaperista voidaan tehdä erittäin moniulotteisia pakkauksia, jotka voidaan myös pakata tiiviisti toisin kuin styroksipakkaukset. Kuituvalupakkauksiin ei tarvitse tehdä taitoksiakaan kuten kartongista tehtyihin pakkauksiin.

— Yhdestä kappaleesta muodostuva tuote on valmis sellaisenaan. Kun sitä ei tarvitse taitella, se sopii hyvin myös robottikäsittelyyn.

Kuituvalupakkaus on ympäristöystävällistä ja antaa kotimaiselle raaka-aineelle jalostusarvoa.

Moises Garibay

Kesällä Korialle saatiin uusi kuitupakkauskone, jolla voidaan tehdä myös suuria pakkauksia esimerkiksi kylmäkalusteille.
Kesällä Korialle saatiin uusi kuitupakkauskone, jolla voidaan tehdä myös suuria pakkauksia esimerkiksi kylmäkalusteille.

Liikevaihto tasaiseen kasvuun

Henttonen uskoo, että parin vuoden sisällä yrityksen liikevaihto nousee miljoonaan euroon. Hän toteuttaa vakaan ja tasaisen kasvun ideaa, sillä liian nopea kasvaminen voi olla riski sekin.

— Voisimme tehdä myös munakennoja, jolloin saisimme lisää tuotantoa. Keskitymme kuitenkin teknisesti vaativimpiin tuotteisiin, jotka haastavat meitä enemmän.

Tällä hetkellä Ecopulpin kuituvalupakkauksia käyttävät muun muassa sähkötuotteita tekevä ABB, kylpyhuonetuotteita tekevät Geberit ja Oras ja ajoneuvovaloja valmistava Nordic Lights.

— Megatrendit painavat styroxia, joten kentälle on tullut imua ympäristötietoisuuden lisääntyessä. Jos aiomme tähän imuun mukaan, meidän on toimittava nyt.

Ecopulp Finland oy

Perustettu Korialla vuonna 2009.

Valmistaa, kehittää ja suunnittelee muotoiltuja kuituvalupakkauksia.

Vuoden 2018 liikevaihto 743 000 euroa.

Vuoden 2018 liiketulos 70 000 euroa.

Yhdeksän vakituista työntekijää.