Korona vähensi Kouvolan verotuottoja, mutta muuten epidemia on vaikuttanut pelättyä vähemmän talouteen – Tilikauden tuloksesta odotetaan positiivista

Talousjohtaja Hellevi Kunnas toteaa, että säästötoimia tarvitaan jatkossakin.

Jussi Lopperi

Talousjohtaja Hellevi Kunnaksen mukaan koronavirusepidemian vaikutukset Kouvolan talouteen ovat toistaiseksi jääneet odotettua lievemmiksi. Kuva vuodelta 2019.
Talousjohtaja Hellevi Kunnaksen mukaan koronavirusepidemian vaikutukset Kouvolan talouteen ovat toistaiseksi jääneet odotettua lievemmiksi. Kuva vuodelta 2019.

Koronavirusepidemia on vaikuttanut Kouvolassa merkittävästi kunnallisverojen tuottoon. Niitä ennakoidaan kertyvän noin 7 miljoonaa talousarviossa arvioitua vähemmän.

Myös toimintatuottoja on epidemian aikana kertynyt oletettua vähemmän. Niihin sisältyvät muun muassa kaupungin saamat myyntituotot, asiakasmaksut ja avustukset.

Tammi–elokuun osavuosikatsauksen mukaan toimintatuottoja oli elokuun loppuun mennessä kertynyt 29,6 miljoonaa euroa ja toimintakuluja 358,9 miljoonaa euroa. Palveluja ostettiin 238,5 miljoonalla eurolla, josta Kymsoten osuus oli 205,4 miljoonaa. Toimintakatteeksi muodostuu -325,5 miljoonaa.

Taloudellinen puskuri puuttuu

Kaikesta huolimatta korona on talousjohtaja Hellevi Kunnaksen mukaan vaikuttanut Kouvolan talouteen odotettua lievemmin. Myös suunnitellut säästöt näyttävät pääosin toteutuvan.

Tämänhetkisen arvion mukaan tilikauden tuloksesta tulee 10,5 miljoonaa euroa positiivinen.

– Valtion kunnille myöntämät tukitoimenpiteet vaikuttavat kaupungin vuoden 2020 tulokseen positiivisesti ja tuovat lisärahaa vuonna 2021, mutta eivät vahvista taloutta pidemmällä aikavälillä tai poista rakenteellista säästötarvetta, Kunnas sanoo tiedotteessa.

Hän toteaa, ettei Kouvolalla ole tällä hetkellä taloudellista puskuria, jota voitaisiin käyttää huonoina vuosina.

– Kaupungin talous on nyt pikkuhiljaa kehittymässä toivottuun suuntaan, mutta lisätoimenpiteitä tarvitaan.

Viime vuoden tilinpäätöksen jälkeen Kouvolalle muodostui 13,7 miljoonaa euroa katettavaa alijäämää. Kuntalain mukaan kaupungin on katettava siitä 12,2 miljoonaa vuoteen 2024 mennessä.

Henkilöstö väheni edelleen

Kaupungin palveluksessa elokuun lopussa 3 125 henkeä, joista vakinaisia 2 590. Määrä oli henkilötyövuosina 2721,49. Henkilöstö on vähentynyt edellisvuodesta 129:llä ja henkilötyövuodet yhteensä 322,34:llä. Eläkkeelle siirtymisten vuoksi vapautuneista vakansseista on jätetty täyttämättä 30.

Elokuun loppuun mennessä yhteensä 2 155 henkilöä oli ollut lomautettuna. Tästä kertyi noin 3,74 miljoonan euron säästöt sosiaalikuluineen.

Henkilöstömenoja oli toteutunut 94,6 miljoonaa euroa. Menot ovat vähentyneet viime vuodesta 6,8 miljoonalla eurolla eli 6,7 prosentilla. Sairauspoissaoloja on ollut keskimäärin 10,5 kalenteripäivää henkilötyövuotta kohti. Määrä on pienentynyt edellisvuodesta 0,5 kalenteripäivällä.

Kouvolan kaupunginhallitus käsittelee osavuosikatsausta kokouksessaan maanantaina.

Luetuimmat