Isot johtajat kehyksissä — kauppakamarit juhlivat tuottamalla potreteista gallerian verkkoon

Kuvasto/ Mikko Ranki

Taiteilija Mikko Rankin muotokuva Kymen Veden toimitusjohtajasta Tapani Eskolasta on vuodelta 2016.

Hallituksen huoneen seinät Kymenlaakson Sähkön pääkonttorissa Elimäellä on vuorattu yrityksen merkkihenkilöiden muotokuvilla. Tuorein niistä ripustettiin seinälle kesäkuussa. Siinä on yrityksen hallituksen puheenjohtajana vuosina 2013–2017 toiminut Markku Saastamoinen.

— Muotokuvat on ollut tapana teettää toimitusjohtajista sekä hallintoneuvoston ja hallituksen puheenjohtajista, sanoo yrityksen viestintäpäällikkö Annemari Backman.

Samantyyppinen perinne elää lukuisissa muissa yrityksissä. Edustava valikoima potretteja on nyt nähtävissä digitaalisessa galleriassa. Muotokuvagalleria.fi-sivusto on kauppakamarien tuottama.

Kauppakamarit juhlistavat gallerialla sekä satavuotiasta Suomea että omaa yhtä pitkää historiaansa.

Noin 300 muotokuvaa

Galleriassa on kolmisensataa kuvaa. Painopiste on itsenäisyyden ajassa, mutta mukana on myös vanhempia muotokuvia.

Kymenlaaksosta mukana ovat Kymenlaakson Sähkön lisäksi muun muassa UPM Kymmene Kymi, Stora Enso ja Woikoski.

Kymenlaakson Sähköltä on galleriassa kolme potrettia. Saastamoisen kuva ei ole niiden joukossa, koska se on valokuva. Yritys lähetti galleriaan vain maalauksia.

— Viimeisin maalattu muotokuva on hallintoneuvoston puheenjohtajana vuosina 1990—2002 toiminut Lauri Haaja, Annemari Backman sanoo.

Kuvan maalasi kouvolalainen kuvataiteilija Irmeli Tarmo vuonna 1994.

Toimeksiantajat usein amatöörejä

Tarmo sanoo suhtautuneensa muotokuvapyyntöihin aina hyvin valikoivasti.

— Ongelmana on, että toimeksiantajat ovat usein taiteessa amatöörejä, hän sanoo.

Tarmoa harmittaa, että esimerkiksi kunnat ovat taitamattomuuttaan käyttäneet huomattavia summia rahaa muotokuvahankintoihin, jotka asiantuntevammin toteutettuna olisivat kerryttäneet kunnille arvokkaita taidekokoelmia.

Haajaa koskevassa toimeksiannossa oli Tarmon näkökulmasta kaikki kohdillaan: kiinnostava henkilö, mahdollisuus tehdä työ huolellisesti ja asiallinen korvaus.

Lähtijästä muotokuva

Myöskään UPM Kymillä ei ole teetetty merkkihenkilöistä maalauksia enää 1980-luvun jälkeen. Potrettiperinne elää silti vahvana: kun tehtaan johtaja siirtyy eläkkeelle tai lähtee muualle, hänestä hankitaan muotokuva. Tuoreimmassa kuvassa on Juha Kääriäinen, joka siirtyi Uruguayhyn keväällä 2014.

— Pyrimme suosimaan paikallisia valokuvaajia, viestintäpäällikkö Irma Niemi sanoo.

Kuvat on sijoitettu yhtiön Kuusankoskella sijaitsevan klubirakennuksen Koskelan kokoustiloihin. Verkon muotokuvagalleriassa on mukana kolme kymiläistä johtajaa.

Kipinä palkinnoista

Woikoski on teettänyt muotokuvan maalarilla vielä tällä vuosituhannella. Olli Summasen vuonna 2002 maalaama toimitusjohtaja Clas Palmbergin potretti on mukana verkkogalleriassa.

Johdon sihteerin Soile Suomilammin mukaan kuva päätettiin teettää yrityksen saatua useita palkintoja.

— Johtaja istui taiteilijan mallina kahdeksan kertaa puoli tuntia kerrallaan.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.