Kouvolalaistytöt ilahduttivat vanhuksia — Kortti tuntemattomilta lämmitti kyyneliin asti

Kasiluokkalaiset Jasmin Helin ja Salla Ahola vierailivat Vahterossa vanhusten luona. Käynti oli ikimuistoinen kaikille.

Jussi Lopperi

Jasmin Helin ja Salla Ahola halusivat sydämestään ilahduttaa vanhuksia.
Jasmin Helin ja Salla Ahola halusivat sydämestään ilahduttaa vanhuksia.

Ajatus hyödyllisen tekemisestä ja toisen ilahduttamisesta sai 14-vuotiaat Jasmin Helinin ja Salla Aholan tarttumaan kartonkiin ja saksiin.

Kaksi tuntia ja 40 joulukorttia myöhemmin nuoret miettivät, kenelle kortit antaisivat.
— Mietimme, keitä ne eniten ilahduttaisivat. Viime aikoina on paljon puhuttu vanhusten yksinäisyydestä ja tylsästä elämästä hoitolaitoksessa, joten päädyimme vanhuksiin, nuoret kertovat.

Vahterossa sijaitsevan Esperi Hoivakodin Helin ja Ahola valitsivat sijainnin takia. Nuoret kertovat hoivakodin asukkaiden ilahtuneen aidosti heidän käynnistään. 
— Yksi kortin saajista itki. Se oli aika liikuttava hetki.
Asukkaat ihmettelivät, miten nuoret olivat jaksaneet kaikki kortit tehdä.

Ylimääräiset kortit Eskolanmäen yläkoulua käyvät nuoret jakoivat tavallisille kadun kulkijoille. Sekin herätti ihmetystä.
— Moni ilahtui aidosti.
Esperiltä lähtiessä pianonsoittoa harrastava Helin soitti lähtiäisiksi vielä musiikkia.

"Koululaisia voisi käydä enemmänkin"

Esperi Hoivakoti Vahterossa käy jonkin verran aikuisryhmiä, mutta lapsia ja nuoria toivottaisiin ilahduttamaan asukkaita enemmänkin.
— Asukkaat virkistyivät nuorten käynnistä. Oli todella mukavaa, että he tulivat ja antoivat aikaa jokaiselle, sanoo yksikönpäällikkö Anne Koivula.

Nuoremman väen vierailut piristävät vanhusten mieltä, ovatpa he sitten tarhaikäisiä tai koululaisia, Koivula toteaa. Hänen mukaan yhteistyötä lähikoulujen kanssa voitaisiin laajentaa tuomalla esimerkiksi koulutunteja hoivakotiin.
— Meillä on kiva piha, joten täällä voisi pitää liikuntatunnin. Tai oppilaat voisivat tulla pitämään tänne musiikin, kuvaamataidon tai kotitalouden tuntia. Asukkaista on mukava kuunnella, katsella ja osallistua sellaiseen toimintaa.

"Koulussa voisi tehdä samantapaista"

Korttien jakaminen sai nuoret naiset ideoimaan muutakin iloa vanhuksille.
— Sinne voisi mennä uudelleen. Voisimme opetella vaikka laulu- ja soittoesityksen. Selvästi näki, että vierailijat ovat tervetulleita.

Koulussa vastaavanlaista toisten muistamista ei ole erikseen opeteltu. Aholalla ja Helinillä idea lähti vapaa-ajalla.
— Koulussa voitaisiin tehdä jotain samanlaista, josta isompi porukka hyötyisi ja saisi iloa.
Nuoret haluavat jatkossakin tuottaa toisille hyvää mieltä, vaikka heistä kumpikaan ei välttämättä aio hakeutua alalle. Jasmin Helin haluaisi ammatin musiikista, Salla Ahola liikunnasta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet