Kouvolan osavuosikatsaus ennustaa pitkää miinusta

Valtion tukitoimet palauttavat Kouvolan talousnäkymät paremmalle tasolle.

Lumikki Haaja

Kouvolassa on odotettavissa sopeuttamistoimia.
Kouvolassa on odotettavissa sopeuttamistoimia.

Kouvolan kaupunginvaltuustolle maanantaina esitetty osavuosikatsaus ennustaa, että korona iskee pahiten verotuloihin. Tämänhetkisten arvioiden mukaan Kouvola saa tänä vuonna verotuloja 20 miljoonaa euroa arvioitua vähemmän. Koronavaikutus näkyy myös tulevina vuosina verotuloissa.

Ilman koronaa Kouvolan tilanne olisi hyvä. Talousarvioon tehdyt säästötavoitteet toteutunevat tänä vuonna suunnitellusti. Henkilökulut ovat pienentyneet viime vuodesta 2 miljoonaa euroa.

Kaupunginjohtaja Marita Toikka kertoi viime viikolla, että Kouvola joutuu nykyisessä taloustilanteessa miettimään jopa kunnallisveron korottamista. Leikkauksia on tehtävä roimalla kädellä. Vuodenvaihteen jälkeen kaupungille on kertynyt alijäämää 13,7 miljoonaa euroa.

Viime vuoden lopulla Kouvolan tulos jäi 27,7 miljoonaa euroa miinukselle. Vuosikate oli miinuksella 5,2 miljoonaa euroa.

Kouvolan on noustava alijäämäisistä katteista positiiviseen tulokseen viimeistään vuonna 2024.

Valtion neljäs lisätalousarvio tuo Kouvolaan kaikkiaan noin 16,5 miljoonaa euroa koronatukea. Sairaanhoitopiireille on Suomessa tulossa 200 miljoonaa euroa, mutta vielä ei ole tietoa, paljonko tästä ohjautuu Kymsotelle.

Tuoreen osavuosikatsauksen mukaan Kouvolan tilinpäätös tulisi olemaan 5,6 miljoonaa euroa miinuksella. Sen seurauksena alijäämä olisi kasvamassa noin 20 miljoonaa euroon.

Kymsotella on tehty kaksi ennustetta vuoden tuloksesta. Niistä pahemman mukaan alijäämää olisi tulossa jopa 68 miljoonaa euroa. Koska omistajakuntien tulee kirjata Kymsoten tappiot omiin tilinpäätöksiin, Kouvolan osaksi tulisi erinäisten vähennyksien jälkeen noin 13 miljoonaa euroa.

Kymsoten vuoksi Kouvolan alijäämä voisi painua jopa 33 miljoonaan euroon. Valtion viimeviikkoinen koronatukipaketti korjaa Kouvolan taloutta niin, että tämän vuoden alijäämä on "vain" 2 miljoonaa euroa.

Valtion koronatuki vähentää Kouvolan sopeuttamistarpeen noin 17 miljoonaa euroon.

Koronan lisäksi Kouvolalla on muita ongelmia, joiden vuoksi sopeuttamistoimia on odotettavissa. Työttömyysaste on 17,2 prosenttia.

Viime vuonna asukasluku oli 82 177. Ennusteen mukaan Kouvolassa on kymmenen vuoden kuluttua 74327 ja kahdenkymmenen vuoden kuluttua 68 113 asukasta.

Tarkastuslautakunta huomautti viime vuoden arviointikertomuksessaan, että Kouvolan lainanotto on kolmessa vuodessa lisääntynyt 56 prosenttia asukasta kohden.

Viime vuonna lainakanta kasvoi 80 miljoonaa euroa. Suomalaiskunnissa velkaa on keskimäärin 3 360 euroa asukasta kohden. Kouvolassa jokaista kuntalaista kohti velkaa on 3 806 euroa.

Luetuimmat